USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İsrail parlamentosunda 'yerleşimci şiddeti' tartışması

İsrail parlamentosu üyesi milletvekilleri, kalaba güçleri ve polisin, Yahudi yerleşimcilerin karışma altındaki topraklarda Filistinlilere müteveccih şiddetine delik yumduğunu belirtti.

İsrail parlamentosunda 'yerleşimci şiddeti' tartışması
12-10-2021 22:25
Kudüs

İsrail parlamentosunun Dışişleri ve Güvenlik Komitesi'nin oturumunda iyi ve sol partilerden milletvekilleri ortada hamam tartışmalar yaşandı.

Sol blokta yer meydan Meretz Partisi'nden Gabi Lasky, celsede meydana getirdiği konuşmada, "Elimizde, birlikte yerleşimcinin, askerden silahını alıp Filistinlilere biberli açtığını yayınlayan fotoğraflar var. İsrail ordusu ki bulunduğunu biliyor fakat bilgelik vermiyor." dedi.

"Yerleşimcilerin dokunulmazlığı var, probleminin temeli bu"

Birçok vakada askerlerin müheyya bulunduğunu fakat yerleşimcilerin yasaların namına getirilmesinden korkmadığını tamlayan Lasky, "Bunların bütünü siyasetin birlikte parçası. Yerleşimciler ve Filistinliler ortada yaşanmış bulunan sertlik vakalarında çabucak Filistinliler tutuklanıyor. Yerleşimcilerin dokunulmazlığı var, probleminin temeli bu." niteleyerek konuştu.

Yine Meretz Partisi'nden Michal Rozin de "Emniyet güçlerinin kayıtlarına göre, 2021 yılının önceki yarısında Yahudi yerleşimciler çeşidinden 416 sertlik vakası yaşandı. İsrail polisi ve ordusu, delik yumuyor. İsrail devletinin yüzü bu mu?" ifadelerini kullandı.

Meretz Partisi Milletvekili Mossi Raz, Yahudi yerleşimcilerin Batı Şeria'nın güneyindeki El-Halil kentinde Filistinlilere akıbet saldırısını hatırlatarak, "Saldırı esnasında görüngü durumunda İsrail askerleri olmasına rağmen, Filistinlilere doğruluk istiyorlarsa şikayetlerini birlikte yerleşim biriminde mevcut manşet merkezine iletmeleri söylendi." halinde konuştu.

Raz, Filistinlilerin, Batı Şeria'daki yerleşim birimlerine giremediğine ayraç etti.

"İşgal, çivi başına birlikte sertlik eylemi"

Ortak Arap Listesi'nden Ahmed es-Sadi de işgalin "siyasi birlikte maslahat ve çivi başına birlikte sertlik eylemi" bulunduğunu söyledi.

Ortak Arap Listesi'nden Ofer Cassif de "Odadaki fil işgaldir. Buradaki bütün kötülüklerin başı budur. Failleri, ordu, manşet ve yerleşimcilerdir. Birbirleriyle ortaklaşa iş içre çalışıyorlar." dedi.

"Asıl sorun, şiddetin bitmeme etmesine müsaade sağlayan sistemdir"

İsrailli "Sessizliği Kırmak" (Shovrim Shtika) angın insanoğlu hakları örgütü müdürü Avner Gvaryahu da yerleşimci şiddetinin arkasındaki probleminin politik düzeyden kaynaklandığını belirtti.

Gvaryahu, "Yerleşimci şiddetine nice sağlam gösterebiliriz. Ama burada esas sorun, bu şiddetin bitmeme etmesine müsaade sağlayan sistemdir. Saldırganları kınamaya bitmeme boy bos ve onları esirgeyici askerlerden bahsetmezsek burada tek bilinçlilik elde edemeyiz." ifadelerini kullandı.

Sağcı milletvekilleri yerleşimcileri savundu

Bu konuşmalara karşılık, iyi partilerden milletvekilleri icra ettikleri konuşmalarla Yahudi yerleşimcileri savundu.

Aşırı sağcı mebus Itamar Ben-Gvir, yerleşimcilere için "ırkçılık" bulunduğunu söyledi.

Likud Partisinden Yoav Kish de "Buradaki esas sorun, problemi büyüten sol örgütler." dedi.

İsrail ordusunu temsilen oturuma eklenmiş bulunan Yaron Finkelman ise "bölgedeki durumun karmakarışık olduğunu; arbede, alevli protestolar ve yıldırı olduğunu, askeri savcının talimatına layıkıyla akım ettiklerini" aktardı.

Finkelman, "Yerleşimciler üstündeki yasayı infaz mesuliyeti polise aittir." ifadesini kullandı.

Öte taraftan Meclis uğrunda de İsrail işgaline için bulunan aktivistler Yahudi yerleşimcilerin sertliğini gıcırtı etti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ