USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İstanbul Havalimanı 'İşaret Dilini' seçti

İstanbul Havalimanı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Erişilebilirlik Belgesi düşüncesince denetime giren ve İstanbul’da bu belgeyi meydan ikinci kasıntı oldu.

İstanbul Havalimanı 'İşaret Dilini' seçti
14-10-2021 15:45
İstanbul

"İstanbul Havalimanı İşaret Dilinde İşaretini Arıyor" yarışmasının sonucunun açıklanmış olduğu görüşmede konuşan, İGA Havalimanı İşletmesi İcra Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kadri Samsunlu, en ehemmiyet verdiği konulardan birinin erişilebilirlik bulunduğunu anlattı.

Kendisinin de 21 yaşlarında otistik ortak kızı bulunduğunu tamlayan Samsunlu, şunları söyledi:

"Engellilerle canlı aileler de özlük çocuklarıyla yaşadıkları gelişigüzel çağ ortak çağ sonrasını fikren yaşıyor. çağ Bu mevzuda devletimizin ortak alkış hakkı var, icra ettikleri hakkıyla müthiş. verdikleri maddesel destek, verdikleri terbiye destekleri, tahaffuz destekleri aşırı açık söyleyebilirim bunu ortak özürlü babası şekilde söylüyorum. Yaşam ortak sınav ve bu testin içre en iyisini gerçekleştirmek zorundayız. Bugün varım, ferda yokum ve bu bebek ne yapacak? Bu mevzuda devletimizin ortak alkış hakkı var. Bu mevzuda hakkıyla verdikleri maddesel dayanak ve eğitim, tahaffuz destekleri şekilde Türkiye'de maruz tek olanak ayrıksı tek ülkede yok. Burada havalimanımızı hacısı hocası düşüncesince engellenmeyen ve erişilebilir bir vaziyete getirdik. Bunun kararında da özlük yaptıklarımızı murakabe etmek ve tevsik etmek istedik. Onun düşüncesince İstanbul Valiliğimizden sonraları bu belgeyi meydan ikinci kurumuz. Burada muaf şekilde ayrımlı kategorideki bariyer kesimlerine dayalı noktaları baş başa denetledik. Mesela otistik evlatların rahat ortamlara gereksinimi var. Onun düşüncesince hem karaca hem hava bölümünde hususi geçici odaları oluşturduk."

Toplantıya Samsunlu'nun yanı sıra, Türkiye Beyazay Derneği Onursal Başkanlığı vazifesini örümcek ve AK Parti emektar mebus Lokman Ayva, İşaret Dili Tercümanı Nurben Kendirli, İGA Yolcu Deneyimi Dizayn Sorumlusu Hilal Kahraman ve birtakımı çalışanlar katıldı.

İşaret dili çevirmeni kabilinden çeviri edilen görüşmede yalan meydan Türkiye Beyazay Derneği Onursal Başkanı ve emektar AK Parti mebus Lokman Ayva da sözlerini, "İGA eksiksiz algıları değiştiriyor. Bir hava limanı düşünün ki isminin ne olması icap ettiğini kullanıcılara soruyor. Arkasından da bunu belirleyip dünyaya duyuruyor. Bunun ortak halde olmasının o denli iri ortak önemi mevcut ki. Bize verdiği izlenim şu: 'Arkadaş siz değerlisiniz. Biz sizi özlük gözünüzle kullanmak istiyoruz.Seyehat özgürlüklerinizi sınırlamayacağız.' diyor." biçiminde konuştu.

Kadri Samsunlu'nun yarışması kararında el oylamasıyla önceki sırayı meydan Ali İsmet Öner ile dereceye girenlere rütbe vermesinin peşi sıra merasim sona erdi.

Proje hakkında

Erişilebilirlik standartları gözetilerek tamamlanan dizayn ve yapım süreçlerinden sonraları hususi erler namına icraat örümcek İGA, özürlü anahtar otopark yeri noktaları, özürlü tuvaletleri, araştırma görevlisi davet cihazı telefonları, erişilebilir asansör, ser ve rampalar, deskler, evleviyet tanılan intikal ve yurt alanlarıyla erişilebilirlik standartlarını tamamladı.

İstanbul Havalimanı’nda danışmadan otoparka, güvenlikten hususi hizmetlere ayrımlı bölgelerde fariza işleyen 91 personel, hususi şekilde Erişilebilirlik Algı Eğitimi, Ulusal ve Uluslararası İşaret Dili Eğitimi alırken, https://www.istairport.com/tr internet sayfasında işaret diliyle sık sık sorulan sorular yayınlandı.

Buna ek şekilde İstanbul Havalimanı’ndaki Kovid-19 önlemleriyle dayalı anonslar, terminal içre işaret dili ile ekranlara geliyor.

"İstanbul Havalimanı İşaret Dilinde İşaretini Arıyor" yarışması düzenleyen İGA, bu dilin ne olması icap ettiğini işaret dilini kullananlara sordu. Yapılan müracaatlar alt kurul üyeleri kabilinden incelendi ve sona küsurat 3 işaret, el oylamasına sunuldu.

“İstanbul Havalimanı İşaret Dilinde İşaretini Arıyor” yarışması kararında el oylamasıyla önceki sırayı Ali İsmet Öner aldı. Yarışmanın galibi Ali İsmet Öner, 5.000 liralık mesabesinde bağış çekini almaya adalet kazandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ