USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İtalya seçimlerinde ne sözlü ne vaatle yarışıyor?

İtalya'da 25 Eylül'de yapılacak umumi seçim öncesinde baş döndürücü sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi önderi Giorgia Meloni ile tarz solun yapı partisi Demokratik Partinin önderi Enrico Letta, başvekillik düşüncesince yarışan liderler ortada önde arazi alıyor.

İtalya seçimlerinde ne sözlü ne vaatle yarışıyor?
22-09-2022 13:04
Roma

İtalya'da 25 Eylül'de yapılacak umumi seçim öncesinde fazla sağcı İtalya'nın Kardeşleri (FdI) Partisi önderi Giorgia Meloni ile tarz solun yapı partisi Demokratik Partinin (PD) önderi Enrico Letta, başvekillik düşüncesince yarışan liderler ortada önde arazi alıyor.

Ülkede piyasa haset yapılacak umumi seçim öncesinde siyasal öğür liderleri, tereddütlü seçmenleri yanlarına döşemek düşüncesince bundan sonra sonuç kozlarını oynuyor.

Seçim kanunu gereği, seçimlere 15 çağ kalmasından itibaren rastgele birlikte halkoyu yoklamasının yayımlanmadığı ülkede en sonuç 10 Eylül'de açıklayan anketler, fazla sağcı FdI'nin önderi Meloni'yi civar tam gösteriyor. Meloni'yi ikinci tam PD'nin önderi Letta, üçüncü tam birlikte başka fazla sağcı öğür bulunan Lig'in önderi Matteo Salvini, dördüncü tam 5 Yıldız Hareketinin (M5S) önderi Giuseppe Conte, beşinci tam ise Forza Italia'nın önderi Silvio Berlusconi ile kendine "Üçüncü Kutup" ismini verici Eylem Partisinin önderi Carlo Calenda izleme ediyor.

AA muhabiri, bahis konusu liderlerin geçmişini, kampanya zamanında öne çıkan vaat ve söylemlerini başkaca Türkiye ile ilişkilerini derledi.

Aşırı sağcı Meloni bu seçimde "ilk"lerin peşinde

2018 seçimlerinde yüzdelik 4,4 oy meydan Meloni, bu zamanda kurulan üç hükümete de girmeyerek muhalefette kalmayı yeğleme etti. Meloni, bu hamlesiyle sonuç 4 salname devirde hem katkısız anlaşma içerisindeki ortaklarından bununla beraber haricen mevrut eğilimlerle oy oranını artırdı. Bazı anketlere mucibince piyasa günkü seçim öncesinde Meloni, oy oranını yüzdelik 25'in de üstünde çıkardı ve seçimin favorisi biçimine geldi.

Meloni, seçimleri kazanması yerinde ülkedeki civar avrat başvekil olmanın beraberinde 2008'den buyana seçimle başa mevrut civar başvekil olacak. Yine Meloni seçimden zaferle çıkarsa 2008'den buyana katkısız civar defa anlaşma şeklinde iktidara gelecek.

Seçim mitinglerinde "Tanrı, vatan, aile" sloganı atan ve İtalya'nın en şişman problemininin familya ve bebek yapmamak bulunduğunu dile getiren 45 yaşındaki fazla sağcı lider, hakeza bitmeme ederse ekonomilerinin çökeceğini belirtti. Meloni, kampanya zamanında münakaşaya açsa da 194 numaralı hanımlara kazıma hakkı tanıdıkları bulunan yasaya dokunmayacağını da söyledi.

Gençliğinde faşist önder Benito Mussolini düşüncesince "İyi şeyler de yaptı. Ne yaptıysa İtalya düşüncesince yaptı" ifadesini kullanan Meloni'nin iktidara gelmesi şeklinde İtalya'nın ağır aksak göçe müteveccih politikasında ve AB ile ilişkilerde de duruşunu sertleştirmesi bekleniyor. "Avrupa'nın İslamlaşması" tezine dirlik bulunduğunu sağlam fazla defa kail Meloni, Türkiye'nin AB üyeliğine de değişmez adına "hayır" diyor. Meloni, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgilendiren tartışmalarda da "Atlantikçi" görüşe ilişkin bulunduğunu gizlemiyor.

Meloni, başkaca Suriye'deki yıldırı örgütlerine müteveccih 2019'da meydana getirilen Barış Pınarı Harekatı'nı gıcırtı düşüncesince Türkiye’nin Roma Büyükelçiliği civarlarında operasyonun durması düşüncesince gelişim işleyen İtalyan siyasilerden olmasıyla biliniyor.

Letta derinlemesine fasıl başbakanlığa isteyen ama…

İtalya'da Şubat 2013'teki umumi seçimlerin peşi esna haftalarca hükümet kurulamayan ülkede zamanın Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano çeşidinden uzlaşma hükümeti kurması düşüncesince görevlendirilen Enrico Letta, Nisan 2013-Şubat 2014 zamanında başvekillik yapmasıyla biliniyor.

Bir fasıl tarz solun yapı partisi PD'nin "2 numarası" bulunan Letta, 2021'de PD'ye bu posta önder adına döndü.

Draghi hükümetine dayanaklık etmek verici Letta, Temmuz ayında ortak yönetim ortaklarının çekilmesiyle hükümetin çökmesine aksülamel göstererek, Draghi'nin yahut onun belirlediği gündemin bitmeme etmesine müteveccih fikirlere dayanaklık etmek çıktı.

Seçim kampanyası zamanında İtalya düşüncesince önceliğinin "iş ve emek vermek hayatı" bulunduğunu tamlayan Letta, bu alandaki vergilerin düşürülmesini vadetti. Letta, sonuç haftalarda ise fazla sahih iktidara gelmemesi görüşünü işledi.

Bu arada, Letta'nın bu hafta başlangıcında Berlin'i görüşme etmesi, İtalyan kamuoyunda "Almanya'nın onayını mı arıyor" şeklinde yorumlara tarz açtı.

Partisinin başvekil talibi bulunan Letta'nın şansı, anketlere mucibince Meloni karşısında demin az görünüyor.

Letta, başvekillik meydana getirdiği çelimsiz devirde Türkiye ile resmi kurda mülakat ika tecrübesine erbap birlikte insan adına öne çıkıyor.

Ankara'da 5 Temmuz'da meydana getirilen 3. Türkiye-İtalya Hükümetlerarası Zirve toplantısının peşi esna birlikte göstergeç kanalında değerlendirmelerde mevcut PD lideri, Türkiye ile ilişkilerin ehemmiyetli bulunduğunu vurgulamıştı.

Letta, Türkiye'nin sabık sene İstanbul Sözleşmesi'nden çıkacak kararını Twitter üstünden birlikte yorumla eleştirmişti.

Geçen seçimin yükselen adı bulunan Salvini, bu seçimde Meloni'nin arkasında

2018'deki seçimlerinde almış bulunduğu yüzdelik 17,4'lük oy oranıyla katkısız anlaşma zarfında birinci, diyar genelinde ikinci öğür bulunan fazla sağcı Lig Partisi ve önderi Matteo Salvini, bu seçimler öncesinde meydana getirilen anketlere mucibince yüzdelik 12-14 bandındaki oy oranıyla ittifaktaki ortağı Meloni'yi önceki görünüyor.

Son meydana getirdiği mitinglerde katkısız ittifaktaki ortakları Meloni ve Silvio Berlusconi ile ülkeyi 5 sene süresince yönetmeye müheyya olduklarını vurgulayan Salvini, seçim kampanyası zamanında en fazla Rusya'dan görüntü alıp almadığı ve bu ülkeyle bulunan ilişkilerine ilişkin sorulara muhatap kaldı.

Göç ve İslam karşıtı tezleriyle bilinen, Türkiye'nin AB üyeliğine dirlik çıkan Salvini'nin sonuç devirde Türkiye ile ilgilendiren söylemlerinde eskisi kabilinden kaba birlikte gönül kullanmaması da dikkati çekiyor.

Eski Başbakan Conte demincek 5 Yıldız önderi adına seçimlere giriyor

Mario Draghi liderliğindeki açık katılımlı ortak yönetim hükümetinden desteğini çekerek çökmesine tarz açan Eski Başbakan ve 5 Yıldız Hareketinin (M5S) 58 yaşındaki önderi Giuseppe Conte, sansasyonel birlikte seçim kampanyası tay tay arabası liderlerden oldu.

Draghi hükümetinin çökmesi hasebiyle civar başlangıçta anketlerde müntehip kaybetmiş bulunduğu tanıdık Conte, başta ülkenin donsuz lodosluk kesimini yürüttüğü seçim kampanyasıyla öz yanına çekmiş kabilinden görünüyor. Conte'nin bunu katkısız ittifakın bozmak istediği, M5S’nin iktidarı bulunduğu devirde yoksullar düşüncesince çıkarılan "Vatandaşlık Geliri" isminde iane programına dokunmayacağını belirterek meydana getirdiği tabir ediliyor.

Conte, M5S liderliğine gelmeden evvela uygulayımcı başvekil bulunduğu dönemde, Türkiye’nin bölgedeki izlemsel rolüne önemine dikkati çekerken, Ocak 2020'de ağırlıklı Libya konusunu mülaki kızarmak kıl payı Ankara'yı görüşme etmişti.

Seçimle göreve mevrut sonuç Başbakan: Berlusconi

Silvio Berlusconi, ilerleyici yaşına karşın İtalyan siyasetinde sağlam fazla İtalyan çeşidinden halen cankulağı izleme edilen liderlerden bir tanesi konumunda.

2008 yılındaki seçimleri kazanarak o fasıl başbakanlığa oturan ve o tarihten buyana seçimle bu göreve mevrut sonuç insan bulunan Berlusconi, piyasa günkü umumi seçimlerde senatör iktisap etmek düşüncesince adaylığını koydu.

Sağ anlaşma zarfında fazla sağcı ortakları Meloni ve Salvini'ye kıyasla demin AB ve NATO yanlısı birlikte davranış hazımlı Berlusconi, seçim kampanyası esnasında ortaklarına bu çizgiden çıkmaları şeklinde ittifakın bozulacağı uyarısı yaptı. Berlusconi ve partisi Forza Italia eğer olmazsa katkısız ittifakın kuvvet çoğunluğuna ulaşması muhtemel görünmüyor.

Bu arada, Berlusconi, kampanya zamanında başta güre ve civar defa oy kullanacakların dikkatini döşemek kıl payı toplumsal iletişim araçları platformu Tiktok'a girmesiyle de adından gır ettirdi.

85 yaşındaki lider, İtalyan siyasetinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la şahsi dostluğunun da etkisiyle Türkiye'yi en dobra bilici siyasetçilerden bir tanesi adına öne çıkıyor.

Diğer yandan, emektar başbakanlardan Matteo Renzi ile birlikte araya gelmiş şekilde "Üçüncü Kutup"u meydana getiren Eylem Partisi önderi Carlo Calenda da geçirdiği dobra kampanya dönemiyle parlamentoda ciddi ciddiyete erbap sayıda iskemle elde edecek kabilinden görünüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ