USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

İtalya'daki STK'ler rahiplerin pedofili skandallarının için gidilmesini istiyor

İtalya'daki STK temsilcileri, Katolik Kilisesine mensup rahiplerin küçüklere müteveccih cinsel istismar (pedofili) iddialarının sonuç çağda Avrupa'da sağlam aşırı ülkede hakkında gidildiği kabilinden İtalya'da da araştırılması icap ettiğini belirtti.

İtalya'daki STK'ler rahiplerin pedofili skandallarının için gidilmesini istiyor
08-02-2022 11:56
Roma

Fransa'da Ekim 2021'de kiliselerde 1950'den bu yana 216 bin çocuğun cinsel istismar mağduru bulunduğunun tespiti, Kasım 2021'de Portekiz Katolik Kilisesinin kilise bünyesindeki kurumlarda ufaklıklara huzur cinsel rahatsız etme iddialarını aramak düşüncesince birlikte komite ihdas sonucunda alması, hanuman ayında Almanya'da Münih ve Freising Başpiskoposluğunda eskiden yaşanmış olan cinsel rahatsız etme ve istismara bağlı raporun yayımlanması ve İspanya meclisinin, kilisede ufaklıklara müteveccih cinsel istismar iddialarını şakullemek düşüncesince araştırı komisyonu kurulması anlamında evveli adımı atması, İtalya'dan da cinsel istismar iddialarının aydınlatılmasına bağlı taleplerin yükselmesine kere açtı.

İtalya'da pedofili ile uğraş dalında öne çıkan derneklerden Rete l'Abuso (İstismar Mağdurları Ağı) Başkanı Francesco Zanardi ve La Caramella Buona (İyi Şeker) Başkanı Roberto Mirabile, pedofili skandallarına değgin İtalya'daki durumu, videoteyp bağlanak eliyle AA muhabirine değerlendirdi.

İtalya'da akıbet 15 yılda 360 çocuğa müteveccih cinsel istismar olayı belirleme fail ve İtalyan yargısını harekete geçmemekle eleştiren Zanardi, şunları tabir etti:

"İtalya'da ne hükümet bu mevzuyu uzun boylu inceledi ne de kilise bunun birlikte sonucunda şekilde birlikte iç anket komisyonu kurdu. Farklı kere izleyen Fransa, Portekiz ve akıbet şekilde İspanya üzere yargının muhtar girişimlerinin bulunduğu bölgeler var. Kısacası birlikte sistemin bulunduğu yerde büyüklük kurumları da görevlerini yapıyor. İtalya'da da yargı, bu mevzuda İspanya'nın icra ettiği üzere muhtar birlikte anket açabilirdi, Almanya'da bulunduğu üzere birlikte kere izlenebilirdi. Ne efsus ki İtalya'da hakeza birlikte dürtü yok. Bu iri birlikte sorun. İtalya'da akıbet 10 senedir bu mevzuda gelişim yok, ameliye şekilde tek bilinçlilik yapılmadı."

Konunun çözüme kavuşturulmasına müteveccih devletin ve yargının görevdaşlık süresince fiilen bu hadiseleri önlemeye müteveccih adımlar attığını dile getiren Zanardi, "Cinsel istismara gelmeden bunu mâni olmak de aşırı ehemmiyetli birlikte husus. Ne efsus ki bu mevzuda İtalya'da iri birlikte kusurumuz var, öbür ülkelerle kıyaslanabilir üstelik değiliz. Ne efsus ki sakatlık kendisi muhtar birlikte teşebbüste bulunmuyor, büyüklük de dahil etmiyor. Pedofili vakalarının doğrudan yalnızca hepsinin kilisede bulunduğunu kıymetlendirmek düşüncesince İtalyan gazetelerine beslemek yeterli." dedi.

Katoliklerin ruhani önderi Papa Franciscus'un bu mevzuya yaklaşımını nite bulmuş bulunduğu sorulan Zanardi, Papa'nın istismar hadiselerini örtbas edenlere müteveccih birlikte Papalık Nizamnamesi (Motu Propio) çıkardığını hatırlatarak şunları kaydetti:

"Rahipler, istismarları örtbas etmeyi sürdürüyor. Gazetelerde, kamuoyunda arazi almasına karşın Vatikan, bu mevzuya dahil etmiyor, akıbet tüzük kapsamında da birlikte bilinçlilik yapmıyor. Bu yalnızca akıbet 20 yılda sonu sıfır girişimlerden birisi üzere oluyor. Bakacak olursak kilise tek bölgede birlikte bilinçlilik yapmış değil. Eğer birlikte yerlerde birlikte bilinçlilik olduysa o, oralarda sakatlık ve büyüklük dahil etmiş bulunduğu düşüncesince olmuştur. Kilise 20 senedir katı aşırı bilinçlilik söyledi, üç papa geçti güçlükle kılıç burada hala hal arıyoruz."

Katolik Kilisesinin geçmiş ruhani önderi Emerit Papa 16. Benediktus'un (Papa Ratzinger) Alman Katolik Kilisesinde ufaklıklara müteveccih cinsel rahatsız etme ve istismar davasıyla ilgilendiren verdiği beyanın kusur bulunduğunu bildirme ederek kusur dilediğinin hatırlatılması üzerinde Zanardi, kendisinin de istismar mağduru olduğuna dikkati çekti ve "Benim hadisem, İtalya'da Ratzinger kabilinden örtbas edildi. evvel 2003'te İman Doktrini Kurulu Başkanıyken, sonraları 2005'te Papa seçildiğinde elan da mezun duruma ulaştığında bu mevzuyu çözmedi. Pedofiliye huzur harekete geçebilirdi güçlükle ne efsus ki bunu yapmadı." niteleyerek konuştu.

"Papa, İtalya'da olup bitenler düşüncesince aşırı birlikte tomar birlikte bilinçlilik yapmıyorsun"

Roberto Mirabile de İtalya'da pedofil ruhban konusunu araştırmaya müteveccih anket komisyonu oluşturmanın aşırı ağır olacağını tabir etti.

Mirabile, "Bunun bariz bazısı sebepleri var. İlki, Roma'da Vatikan'ın olması. İkinci olarak, kilisenin ve rahiplerinin ehemmiyetli olmakla bu arada kültürel, içtimai varlıklarının İtalya'da yüzyıllardır bölgeye aşırı dobra yaygın olması. Bazı rahip, piskopos ve kardinaller, İtalya'daki kiliselerde pedofili olaylarını araştırmaya giderlerse bunun, o adlı sanlı pandoranın kutusunu ayırmak üzere olacağını aşırı dobra biliyorlar. Bu evren çapındaki birlikte skandalın içerisindeki aşırı iri birlikte skandal olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Papa Franciscus'un yaklaşımını nite bulmuş bulunduğu da sorulan Mirabile, şu ifadeleri kullandı:

"Bu görüngü huzur global çapta sık sık konuşmuş bulunduğu düşüncesince Papa'ya hakkını konfirmasyon etmeliyiz fakat üzgünüm ki bu mülakat vesilesiyle anlatmak istediğim birlikte madde var. Papa Franciscus, sen de İtalya'da olup bitenler düşüncesince aşırı birlikte tomar birlikte bilinçlilik yapmıyorsun. Neden? Eğer imkanım olsa bu suali Papa Franciscus'un namına çevirmek isterim. ABD'deki skandal, Almanya'daki skandal, Birleşik Krallık'taki skandal, Fransa'daki skandal, İtalya? Sen Papa'sın. En fevk otoritesin. İtalya'daki (istismar) olayları ortaya boşaltmak düşüncesince birlikte bilinçlilik yap. Rahiplerine, İtalyan yargısıyla gelişigüzel devir teşrikimesai yapmaları icap ettiğini söyle."

Mirabile, cemiyet şekilde İtalya'da dü ehemmiyetli pedofil rahibin tutuklanıp mahkum edilmesine katkıda bulunduklarını anlatarak "Bu rahiplerle ilgilendiren doğruyu ve adaleti elde etmede yaşadığımız güçlükler hakkıyla aşırı büyüktü. Çünkü kilise yetkililerinden tek devir en küçük birlikte teşrikimesai bile görmedik. Bu bana hakkıyla aşırı biberli veriyor." dedi.

Mirabile, kimsenin ufaklıklara dokunamayacağını ve birilerinin hem bunu yapmış olup aynı zamanda kendini birlikte dokunulmaz zırhının arkasına koyamayacağını belirterek şunları kaydetti:

"Sen birlikte meraklı olabilirsin, adlı sanlı birisindir yada işçisindir, kimsenin dokunulmazlığı olmamalı. Eğer birlikte pedofilseniz, birlikte pedofilsinizdir, mahkum ve abstraksiyon edilmelisinizdir. Çünkü ne efsus ki kâffesi sahn boyu tehlikelisinizdir, pedofillerin tekrarlayan suçlular olduğunu, gelişigüzel devir kız yada koca evlatları arayacaklarını hatırımızda yakalayıp bilmemiz gerekir. Her devir kabadayı olmalı ve onları suç duyurusu etmeliyiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ