USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İtalyan şirketler Türkiye'de envestisman arayışında

Türkiye'de çalışkanlık yayınlayan İtalyan tecim ve uran dünyasının temsilcileri, ilkin müstevli devrinde İtalyan firmaların Türkiye'de envestisman arayışının arttığını tabir etti.

İtalyan şirketler Türkiye'de envestisman arayışında
08-11-2021 15:36
İstanbul

Türkiye, eş bulunduğu coğrafi konum, geçmiş misyon imkanları, nitelikli iş gücü, sanayide istihsal esnekliği kabil avantajlarla ilkin müstevli döneminde Çin'e seçenek arayan şirketlerin dikkatini çekmeye bitmeme ediyor.

İtalyan iş ve uran dünyasının temsilcileri, İtalya'dan Türkiye'ye yatırımcı ilgisinin değişik arttığını belirtiyor.

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Livio Manzini, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, İtalya ve Türkiye arasındaki ithalat-ihracat düzeyinin bu sene gine 20 bilyon doları bulacağını bildirdi.

Manzini, "Tabii bu nicelik ehliyetsiz kendisine görülebilir. Biz de ehliyetsiz görüyoruz. 5 sene içerisinde 30 milyara derece gelebileceğini düşünüyoruz. Ama İtalya ile Türkiye arasındaki ithalat-ihracat kütlesinin ortak niteliği var; o da stabil olması. Yani demin siz ortak ülkeden 20 bilyon dolarlık dünyalık ithal ederseniz, karşılığında da 2 bilyon dolarlık dünyalık ihraç ederseniz ki demin Çin sayıları ihtimal bu şekildedir. Bu az buçuk kontak ortak aut tecim hacmidir. İtalya-Türkiye arasındaki tecim kütlesi ise 20 bilyon dolar; 10 bilyon Türk tarafı, 10 bilyon İtalya tarafı. Bu da ticari ve uran ilişkilerinin ne derece yoğun bulunduğunu gösteriyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, sermayeyi ihraç fail ortak diyar durumuna geldi"

Türkiye'deki İtalyan yatırımlarının arttığını ve ehemmiyetli yatırımlar yapıldığını dile getiren Manzini, şunları kaydetti:

"Bu hakeza doğrusal ortak çizik strateji etmez. Bazı zamanlarda şişman envestisman olur, ortak dü milyarlık yatırım. Sonra devrisi sene bire ortak büyüklükte ortak envestisman olmayabilir. Ama çizik pozitiftir ve dobra bulunan tarafı, demin bundan sonra Türk firmaları da İtalya'da envestisman yapıyorlar. Artık Türkiye, sermayeyi ihraç fail ortak diyar durumuna geldi. Bu da enteresandır ve elbette İtalya, Türk sermayesini tefriş etmek talip ortak ülke. Türk firmaları çeşidinden İtalya'da baş döndürücü dobra yatırımlar yapıldı. Mesela, Şişecam, bunlardan ihtimal en önemlilerden ortak tanesi. Dolayısıyla burada da şu anda ehliyetli stabil demeyebiliriz lakin dü tarafın da birbirine envestisman yaptığını görüyoruz. Tabii ehemmiyetli olan, envestisman dediğiniz devir ülkeye getirdiğiniz know-how'dır. Çünkü ortak Türk firmasını satın kabul etmek da yatırımdır lakin Türkiye'ye gidip burada bireylere ortak şeyler üretmek, arttırma ortak mükemmeliyet sağlamak bu ülkenin yararınadır. Bunun da şu etapta oluştuğunu, bu tip yatırımların bulunduğunu da görüyoruz. Bu da bence Türkiye düşüncesince ehemmiyet bildirme ediyor."

"İtalyan şirketlerin envestisman beğenisini ihtimal en ortak tomar ölçebilecek bizleriz ve bu özen var"

Livio Manzini, müstevli senesinin baş döndürücü hususi ortak sene olduğunu, topu topu dünyanın kapanmaya gittiğini ve nice faktörlerden çevre Türkiye ile İtalya arasındaki ilişkilerin az buçuk durağanlaştığını anımsattı.

O devirde İtalya'dan Türkiye'ye gelmenin ve buradan da İtalya'ya gitmenin beklenir olmadığını vurgulayan Manzini, şu biçimde bitmeme etti:

"Her şeyi Zoom üstünden de yapamıyorsunuz. Çok hususi ortak durumdu. Ticaret kütlesi haliyle geriledi. Güzel bulunan taraf, demin tecim kütlesi çabucak 20 bilyon dolara çıktıysa ki 16 bilyon dolarlara düşmüştü, asıl anlamda bu ilişkilerin derinliğini gösteriyor. Çünkü ciro hazırdı orada ve normale dönünce elden art döndü. Bu bence ince önemli. Şimdi envestisman fırsatını muhafız şirket var mı? Çok var. Bizim doğrusu İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası kendisine görevimiz onlara destekte bulunmak. İtalya'nın System Italia dedikleri ortak ekosistem henüz var. Bunların ortamında İtalyan Ticaret Ataşeliği var, İtalyan Ticaret Odası var, ayrıksı erkek oyuncular var. Büyükelçilik söz gelişi baş döndürücü dayanaklık etmek veriyor. O bakımdan Türkiye'de iş gerçekleştirmek talip ortak İtalyan firmasına dayanaklık etmek verebilecek bu kurumlar var. Belki de en önemlisi İtalyan Sanayi ve Ticaret Odası'dır, 135 yıldır bu işi yapıyoruz. İtalyan şirketlerin envestisman beğenisini ihtimal en ortak tomar ölçebilecek bizleriz ve bu özen var. Hiç duraksamadan bu özen var."

"Toplama baktığımız devir Türkiye baş döndürücü rekabetçi"

İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası Derneği Başkanı Manzini, Çin'e envestisman yapmaktan vazgeçip Türkiye'de çıkmak yahut bulunan üretimini Türkiye'ye kaydırmak talip kuruluşlar ortada İtalyan firmaları da olduğuna ayraç ederek, "Buna benzeşim kuruluşlar var. Tabii demin geçmiş misyon anlamda Çin'den aralık meful sağlamak belli ortak boyuta ulaştı. Çin'in ihracatını burada konuşmaya lazım yok. Birçok mevzuda kadran ekonomisinden dolayı, maliyet avantajlarından çevre Çin ehemmiyetli ortak alışveriş oranı kaptı lakin pandemi esnasında görüldü ki bu mesafeler gerçekte ortak güçsüz noktadır. Ayrıca elbette Çin'le bulunan politik çekişmeler ikinci ortak riziko faktörü yapmaya başladı. Firmalar, arsıulusal firmalar, 'bu tedbir zincirlerine gine ortak cezaevi atalım' dediler. Bazıları malsız kaldı. Şu anda o da bitmeme ediyor lakin pandemi esnasında malsız kalanlar, aralık malsız kalanlar gine bunu kullanmak istediler. Baktığınızda rekabetçi, ihtimal Çin derece ehven olmayabilir lakin rakiplik tümüyle malın ucuzluğu değil. İçinde misyon var, ısmarlama boyutu var, elastikiyet var, nice madde var. Fiyat bunun yalnızca ortak tanesi. Toplama baktığımız devir Türkiye baş döndürücü rekabetçi." halinde konuştu.

Türkiye'nin, nice avantajıyla Doğu Avrupa devletleri ortada rakiplik açısından öne çıktığını vurgulayan Manzini, laflarını şu biçimde tamamladı:

"Çin'le aramızda 'başka diyar bulunmayan mu?' derseniz elbette Doğu Avrupa da rekabetçi, ona diyecek ortak nesne yok. Ama henüz ayrıksı yok. Doğu Avrupa ülkelerinde, Balkanlar devletlerinde ortak de popülasyon problemi yaşanıyor, ehemmiyetli ortak muhaceret dalgası oldu. Bugün Balkanlarda üretimevi ihdas etmek arzu ettiğiniz devir eş bulamıyorsunuz. Halbuki Türkiye'de belli ortak balans var. Nüfus olarak, popülasyon bilimsel kendisine ve yetenekler olarak... Mühendisleri de buluyorsunuz, işçileri de buluyorsunuz, nitelikli öge da buluyorsunuz. Dil konuşabilen insanoğlu da buluyorsunuz. Çin'le Avrupa ortada ayrıksı ortak diyar yok. O bakımdan ince natürel ortak intihap olmaktadır buraya gelmek. Ayrıca, elbette Türkiye dört başı mamur müstevli süresince açıkça kaldı, ihtimal ortak dü güneş dışarı lakin havaalanı açıkça kaldı. Türk Hava Yolları, dehşetli ortak stratejiyle geçici taşıyamayacağı uçakları kargo uçağına döndürdü. Onun düşüncesince malların ulaşmasında baş döndürücü araştırma görevlisi oldu. Türkiye'nin dört başı mamur bu avantajları da var."

"İtalyan kuruluşlar Türkiye'de yatırımlarına bitmeme ediyor"

İtalya Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ofisi Müdürü Gianluca Guerrier de, "İtalya, Akdeniz branşında Türkiye'nin en şişman ticari partneri, evren genelinde de üçüncü en şişman partneri. 2021 yılının geçmiş 8 ayına baktığımızda İtalya ve Türkiye arasındaki dış satım ve dış alım rakamlarının baş döndürücü stabil gittiğini, az henüz bire ortak rakamlarda seyrettiğini, ortak geçmiş 2020 ve 2019 yıllarına gereğince de gitgide bulunduğunu ve baş döndürücü henüz şişman sayılara ulaştığını görüyoruz. Bu anlamda İtalya ve Türkiye arasındaki iş birliklerinin doğacak devirde de süreceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Türkiye'de nice sektörde çalışkanlık yayınlayan tahminî 1.600 İtalyan şirketi bulunduğunu aktaran Guerrier, "Bunların ortada İtalya'daki baş döndürücü şişman gruplar da toprak alıyor. İtalyan firmalar, Türkiye'de yatırımlarına bitmeme ediyor, bu iş birlikleri ve yatırımlar da bitmeme edecek." dedi.

Guerrier, baş döndürücü etraflıca bilgiye eş olmamakla beraberce Bianchi firmasının ilkin İzmir branşında üretiminin ortak tarafını gerçekleştirmek amacıyla 10 milyon avroluk ortak envestisman yapacağını açıkladığını bildirdi.

"Birçok faktörden çevre Türkiye'nin Doğu Asyalı tedarikçilere gereğince henüz elleme bulunduğunu anlıyorlar"

İtalyan Dış Ticaret ve Tanıtım Ajansı (ITA) İstanbul Ofisi Müdürü Riccardo Landi ise İtalya Dışişleri Bakanlığı'nın koordinasyonunda çalışkanlık gösterdiklerini, topu topu dünyada 70'e andıran ofisleri bulunduğunu ve İstanbul ofisinin dünyanın en ehemmiyetli ofislerinden birisi bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de envestisman karşıcı ağırlıklı kendisine önemsiz ve ılımlı ölçekli İtalyan şirketlere dayanaklık etmek olduklarını, İtalya'ya ecnebi envestisman tefriş etmek kabil görevleri de bulunduğunu aktaran Landi, şunları kaydetti:

"Geçtiğimiz ay süresince Türkiye'de envestisman yapmakla ilgilenen önemsiz ve ılımlı ölçekli İtalyan şirketlerinden küsurat sayıda arzu alıyoruz. Küçük ve ılımlı ölçekli diyorum. Çünkü şişman kuruluşlar rastgele şeyi kendileri yapıyor. Bu sebeple çoğu kez baş döndürücü hususi ahval haricinde desteğimize gerekseme duymazlar. İtalyan şirketler, yalnızca Türkiye pazarının önemi zımnında değil, bire ortak sürede Türkiye'nin ortak özek olarak, Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika ​gibi nice değişik pazardan oluşan baş döndürücü şişman ortak alanda toprak alması zımnında Türkiye'ye envestisman gerçekleştirmek istiyorlar. Ayrıca, eskiden bulunduğu için baş döndürücü henüz ortak tomar iletişime geçerek bizlere Türk şirketlerinden dünyalık satın kabul etmek istediklerini, Türk tedarikçi bulmalarında onlara araştırma görevlisi olup olamayacağımızı soruyorlar. Çünkü şu anki vaziyete gereğince Türkiye'den tedarikçi bulmanın nice faktörden çevre Doğu Asyalı tedarikçilere gereğince henüz elleme bulunduğunu anlıyorlar."

"Türk iş adamlarıyla teşrikimesai gerçekleştirmek İtalyanlar düşüncesince ince kolay"

Lojistik maliyetlerinin bu etapta ehemmiyetli ortak aktif fiil bulunduğunu vurgulayan Landi, "Türkiye, İtalya'ya, Avrupa'ya yakın, denizden, karadan ve elbette ki açıktan baş döndürücü elleme linklere eş ve Türk iş adamlarıyla teşrikimesai gerçekleştirmek İtalyanlar düşüncesince ince kolay. Yani İtalyan ve Türk ekonomisi, geçmişe gereğince henüz da bütünleşmiş bir vaziyete geliyor ve tecim kütlesi de ehliyetli ortak biçimde dengeleniyor. Türk hükümetinin arsıulusal ticarette balans dair telaşlı bulunduğunu anlayabiliyorum lakin negatif faktörün İtalya'dan gelmediğini söylemeliyiz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ