USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İzmir'deki tarım ve hayvancılık fuarının yıldızı teknoloji firmaları oldu

Tarım ve hayvancılıkta Türkiye'nin en iri fuarı kendisine yayınlanan AGROEXPO Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda domestik imkanlarla geliştirilen Tarım 4.0 teknolojileri dikkati çekiyor.

İzmir'deki tarım ve hayvancılık fuarının yıldızı teknoloji firmaları oldu
05-02-2022 12:05
İzmir

İzmir'de bu sene 90 ülkeden 1050 şirketin katılımıyla 17'nci defa planlı fuarda, tarım ve hayvancılıkta geçer acemi teknolojiler görücüye çıktı. Zirai insansız iklim araçlarıyla tarımsal istihsal ve strateji yazılımlarının dikkat görmüş olduğu fuarda evren pazarına açılmaya hazırlanmakta bulunan evcil teknolojiler de tanıtılıyor.

6 Şubat Pazar haset kapılarını kapatacak bulunan fuarı örgütlü fail Orion Fuarcılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tan, AA muhabirine, fuarın murahhas ve ziyaretçi profilinin gençleştiğini, bunun Türk tarımı hesabına müjdeli birlikte evolüsyon bulunduğunu söyledi.

Teknolojik dönüşümün bundan sonra çiftçinin anne ruzname maddelerinden bir tanesi olduğuna ayraç fail Tan, fuarın ithal teknolojilerin birlikte evcil girişimlerin de iddiasını artırdığı birlikte ortam biçimine geldiğini belirtti.

Fuarda en baş döndürücü merakı tarımsal insansız iklim araçlarının (ZİHA) gördüğünü, insansız tarım teknolojilerinin yaklaşan gelecekte aceleci birlikte hareket piyasası bulacağına inandıklarını dile getiren Tan, şunları tabir etti:

"Bu fuarları önce açmaya başladığımız çağda ecnebi teknolojili mamüllerin yüzdelik 80 ağırlıkta bulunduğunu görüyorduk. Övünerek söylememiz icap eder ki bunların yüzdelik 80 yerli, yüzdelik 20 ithal ürünlere döndüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz senelerde bir, dü firmayı çetince bulabildiğimiz Tarım 4.0 teknolojileri sektörü, bu sene fuarımızda 30'u birlikte hayli şirket ile temessül ediliyor. Bu kuruluşların 20'den ilavesi Türk girişimcilerin. mesela birlikte firmamız acemi soy sop traktör motorunu tanıttı. Bunlar bizi baş döndürücü bahtiyar ediyor. Yerli donanımlarda da ilkin bir fazla aşırı ithalatla karşılanan tedarikin yüzdelik 80-90 evcil eşyalara dönüştüğünü görüyoruz. Bu gestalt Türkiye'nin nerelere yükseldiğini ortaya koyuyor."

İnsansız iklim aracına karaca kutulu asayiş sistemi

Yerli ZİHA üretimi karşılayıcı Çeliker Teknoloji'nin Ar-Ge Müdürü Turhan Işık da Türkiye'de tarım sahalarında dron kullanımının acemi başladığını, traktöre gereğince ehemmiyetli avantajlarının olması zımnında ilaçlamada ve gübrelemede dronun çalışan gösteriş oynayacağına inandıklarını söyledi.

Üreticilerin bu teknolojiye ilgisinin sevinme donör bulunduğunu tamlayan Işık, geliştirdikleri ürünleri inceleyici nice üreticinin ZİHA'ları traktör kullanmaktan elan emeksiz ve çalgılı çağanaklı bulduğunu dile getirdi.

Işık, şunları kaydetti:

"Ürünümüzün dü şişman niteliği var. Diğer mahsulat üzere bataryalı değil, tarlada bataryayı yükleme kılmak ve bunu sene içre korunum kılmak ağırbaşlı sıkıntı. Bizim ürünümüz benzinli ve jeneratörlü, öz elektriğini uçarken kendisi üretebiliyor ve bu sayede 5 sayaç 45 zaman havada kalmış olarak tek kalkışta tarladaki nice işlemi tamam oluyor.

Yüksek kilo tahammül niteliği olduğu için bu cihazların lisanslaması ve ruhsatlanmasında ağırbaşlı sorunlar yaşanıyor. Bunun en şişman sebebi, yıldırı faaliyetlerinde de kullanıma belirgin olması. Kötü gayeli kullanımın engellenmesi düşüncesince 'Dron High Security System' dediğimiz birlikte asayiş sistemini oluşturduk. Sistem sebebiyle dron tek biçimde size zimmetlenen alan haricinde çalışmıyor. Kara kutusu bulunan hakeza birlikte asayiş sistemini Türkiye yahut dünyada hâlâ göremedik."

Bu sektörde acemi olduklarını, teknolojilerini önce defa bu fuarda tanıttıklarını tabir fail Işık, iç pazardaki çalışmaların peşi esna 2023'ten itibaren taşınmazlar dışına açılmayı hedeflediklerini söyledi.

Lise öğrencileri de epope gösteriyor

Fuarda ılımlı ve şişman dirayetli teknoloji girişimlerinin indinde ortaöğretim öğrencileri de geliştirdikleri uygulamalarla dikkati çekiyor.

İzmir Mustafa Kemal Atatürk Lisesi girişimcilik ve inovasyon atölyesinde hoca Berrin Gemici ve öğrenciler Eray Emin Ocak ile Berkay Bağcı çeşidinden ineklerin gazap periyodunu strateji düşüncesince geliştiren taşınabilir uygulama, ziyaretçilere tanıtıldı.

Uygulamaya bağlı bilim veren 3. dershane talebesi Ocak, sistemin F-band adı sunulan gazap belirleme bileziği ve sensörler sebebiyle hayvanın hareketlerinden data topladığını, birlikte yazılımla gazap devri ve emraz kendince yetiştiriciye acilen bilim aktardığını dile getirdi.

Hayvancılıkta risklerin azaltılması ve verimliliğin artırılmasına müteveccih ayrımlı planlar üstünde de çalıştıklarını tamlayan Ocak, hedeflerinin bu teknolojileri evren çapında uygulanır bir duruma bildirmek bulunduğunu tabir etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ