USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

İzmirli iş kullanmakta olanları Van'daki yatırımlarıyla 10 bin kişiyi istihdam edecek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında yaşama geçirilen Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi Projesi" ile İzmir'den mevrut 11 yatırımcı Van'da kuracakları fabrikalarla istihdama yardım sağlayacak

İzmirli iş kullanmakta olanları Van'daki yatırımlarıyla 10 bin kişiyi istihdam edecek
28-10-2021 14:30
Van

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı" kapsamında yaşama geçirilen "Tekstil ve Hazır Giyim Organize Sanayi Bölgesi Projesi" ile İzmirli 11 yatırımcı Van'da üretimevi kuracak.

Van ekonomisinin canlandırılması ve istihdamın artırılması neredeyse Van-Hakkari esmer uğrunda 300 dönüm alana kurulan Tekstilkent'te doluluğun yüzdelik 100'e kavuşması üstüne ikinci adım düşüncesince güzeşte sene başlatılan icraat bitmeme ediyor.

Yeni yatırımcıların taleplerinin karşılanması neredeyse Organize Sanayi Bölgesi (OSB) yerleşkesinde tahsis edilen 1000 dönüm Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) yardımıyla kurulacak fabrikalar düşüncesince parseller oluşturuldu.

İlk evrede 40 fabrikanın kurulacağı alanda değme birisi 5 ile 10 dekar ortada mütebeddil 70 parselde yol, su, canlılık ve enfrastrüktür emek harcamaları tamamlanarak oluşum sektöründe çalışkanlık yayınlayan işletmeler düşüncesince yatırıma hazır bir vaziyete getirildi.

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray ve beraberindeki heyet, güre istihdamın sağlanması ve şehirde yatırımların artırılması neredeyse birlikte müddet geçmiş İzmir'de Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğini görüşme etti.

Tekstil yatırımcılarıyla meydana getirilen toplantıda Van'da 6. Bölge teşviklerinden bilistifade istihsal gerçekleştirmek talip firmalara tamamı desteğin sağlanacağı iletildi.

Görüşmenin peşi sıra çağırma üstüne Van'a mevrut 11 şirket sahibi, OSB yerleşkesinde üretimevi ihdas etmek düşüncesince toprak belirledi. Bazı fabrikalar düşüncesince belirlenen bölgelerde enfrastrüktür çalışmalarına başlandı.

Hakkari esmer yolundaki 1. adım tekstilkent ile ayrımlı bölgelerdeki 30 üretimevi ve atölyede 5 bin ferdin istihdam edilmiş olduğu Van'da, acemi kurulacak fabrikalarla oluşum sektöründe etkin iştirakçi sayısının iri miktarda artarak çoğalması bekleniyor.

"Bu şirketler 10 bin kişiyi istihdam edecek"

Vali Bilmez, AA muhabirine, yaşama geçirdikleri projelerle şehirde yatırımları artırarak işsizliği aktarmak istediklerini söyledi.

Batı illerindeki yatırımcıları alana döşemek düşüncesince kabil ziyaretler gerçekleştirdiklerini özetleyen Bilmez, "Şu anne derece 11 şirket Van'da toprak tahsisi aldı. Yerlerini satın aldılar. Önümüzdeki günlerde fabrikaların kurulmasına başlanacak. Bu şirketler çelimsiz müddet içinde 10 bin kişiyi istihdam edecek. Kentin dört başı mamur ihracatı 25-30 milyon dolarken şehirde envestisman meydana getirecek elden birlikte şirketin salname ihracatı 76 milyon avrodur. Sadece birlikte şirketin ihracatı bizim şehrin ihracatından fazladır." dedi.

- "İnşallah 40 fabrikaya ulaşacağız"

OSB yerleşkesinde Valilik adına da 5 üretimevi kuracaklarını özetleyen Bilmez, şunları kaydetti:

"İnşallah tekstilin kümelendiği birlikte site oluruz. İzmir'de bu açıdan birlikte iklim oluştu. İzmir'deki dört başı mamur şirketlerin kentimize hevesi arttı. Önümüzdeki günlerde birlikte İstanbul çıkarmamız olacak. Batı illerindeki yatırımcıların doğuda toprak arayışları başladı. Emek dip birlikte sektör, batıda iştirakçi bulamakta başağrısı yaşıyorlar. Bizler de bu açıdan maksimum yatırımın alana yapılabileceğini iletiyoruz. Güzel birlikte iklim yakaladık. İnşallah 40 fabrikaya ulaşacağız. Gelen firmalardan birileri 4,5 parsel satın aldılar. Şu an özen aşırı iyi, inşallah devamı gelir. İzmirli şirketlerin Van'a geldiğini duyan başka şirketler da adım adım Van'a gelmeye başladılar. Bu rüzgarı iyi değerlendirmemiz gerekir. En ağırbaşlı sorunumuz güre nüfusun işsizliği. Kentin nüfusunun yüzdelik 64'ü 30 yaşın altında. Türkiye'de en aşırı güre nüfusa ehil illerden biriyiz. Bu gençlerin iş sahibi olmalarını sağlamaya çalışmalıyız. Bizler de bunu hususi sektörle hazırlamaya çalışıyoruz.""Konfeksiyon sektöründe batıdan doğuya akla yatkın birlikte barhana başladı"

Van'da oluşum fabrikası ihdas sonucu meydan Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Sertbaş ise Doğu Anadolu Bölgesi'nin hazır giyim piyasası düşüncesince öneminin değişik arttığını belirtti.

Van'ın oluşum üretiminde bölgenin projektör yıldızı olduğuna yer veren Sertbaş, "Biz senelerdir söylüyoruz kimesne inanmıyor. Biz 'mavi yakalı' öge bulamıyoruz. Evlilik, tekaütlük kabil sebeplerle işten ayrılanların adına yenisini koyamıyoruz. Gençlerimiz bundan böyle misyon dalında idman istiyor. Bizim işlerimiz aşırı dip ve meşakkatli." dedi.

Avrupalı şirketlerin tedbir yönünde yüzlerini Türkiye'ye döndürdüğünü tamlayan Sertbaş, "Artık kapasitemiz yetmiyor. Buna hal bulmamız gerekiyordu. Yavaş aheste kılıç de kafamızı çıkardık İzmir'den Van'a doğru. Her kabil olanak bundan böyle orada da var. Hazır giyim piyasası adım adım iri şehirlerden elan doğuya akla yatkın kaymaya başladı. Daha da hızlanacak. Konfeksiyon sektöründe batıdan doğuya akla yatkın birlikte barhana başladı." değerlendirmesinde bulundu.

"Kuracağımız fabrikanın enerjisinin tamamını güneşten elde etmeyi düşünüyoruz"

Van'da üretimevi kuracak firmalardan Narkonteks Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı Toygar Narbay da hazır giyim alanının sonuç mevrut taleplerle mükemmel yetenek çalıştığını tabir etti.

Firmaların yetenek artırımı ve acemi envestisman arayışında olduğuna yer veren Narbay, şunları kaydetti:

"Eleman sıkıntısında ağırbaşlı boyutlara ulaştık. Bırakın hazır yetik elemanı, bakmak düşüncesince fark personel bulamıyoruz. Van'da bu açıdan aşırı ağırbaşlı birlikte iş gücü var. Van'daki yatırımımız kestirmece 40 milyon liralık adına düşünülüyor. Burada bine yaklaşan kişiyi istihdam edeceğiz. Firma adına yeşil dönüşüme aşırı ehemmiyet veriyoruz. Buna müteveccih de adımlar atıyoruz. Van'da kuracağımız fabrikanın enerjisinin tamamını güneşten elde etmeyi düşünüyoruz. Aynı sürede rahmet suyu hasadı altyapısını da oluşturacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ