USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Japonya'da müntehip iktidara 'şimdilik devam' anne muhalefete 'birliğini gözden geç

Uzmanlara göre, Japonya'da seçmen, kudret partisine "şimdilik devam" derken, anne muhalefete "güç birliğini gözden geçir" uyarısı yaptı.

Japonya'da müntehip iktidara 'şimdilik devam' anne muhalefete 'birliğini gözden geç
02-11-2021 12:45
Tokyo

Japonya'da nüfuz koalisyonu, Temsilciler Meclisinde (Şuugiin) iskemle sayısını düşürse de meclisteki çoğunluğunu korudu. Seçime 305 iskemle ile giren Liberal Demokrat Parti (LDP) ve Komeito ortaklığı, iskemle sayısını 293'e düşürdü.

Ana aykırılık Anayasal Demokrat Parti (CDP) liderliğindeki çelim donanmasında CDP 13, Japon Komünist Partisi (JCP) ve Reiwa Shinsengumi (Re-Shin) ikişer kerhane kaybederken, hoppadak Sosyal Demokratik Partinin (Shamin) halihazırdaki müşterek koltuğunu koruyabilmesi "muhalefetin başarısızlığı" adına görüldü.

Meclis bütünlüğünde 156 iskemle ile seçime giren karşı savaş alanı ise meclisteki iskemle sayısını 172'ye yükseltti. Muhalif cephede enerjisini en baş döndürücü çoğaltan ise iskemle sayısını kısaca 4 büküm çoğaltan Nippon Ishin oldu.

"Şimdilik LDP"

Canon Institute of Global Studies (CIGS) Araştırma Direktörü ve emektar Japon dış ilişkiler uzmanı Miyake Kuni, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, hem nüfuz hem anne muhalefetin iskemle kaybetmiş olduğu seçime bağlı değerlendirmelerde bulundu.

"LDP'nin ne kaybettiğini ne kazandığını; CDP'nin ise kaybettiğini söyleyebiliriz." diyen Miyake, değme ikisinin de kısaca 30 iskemle kaybı karşısında, karşı partilerden Nippon Ishin'in iskemle sayısını 30 artırdığını belirtti.

Miyake, "reformist ve muhafazakar" Nippon Ishin hareketinin sandığın galibi bulunduğunu söyleyerek sonuçlardan, seçmenin "iktidar değişikliği" istemediğinin anlaşıldığını kaydetti.

Seçmen basar açısında acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgınında "son haftalarda ince düzelme görülmesinin" tesiri bulunduğunu tabir fail Miyake, "Halkın daha LDP'yi cezalandırmaya anık olmadığını" belirterek "Seçmen 'şimdilik LDP ile bitmeme edelim' düşüncesini koruyor." dedi.

Danışman Meclisi (Sangiin) 2022 seçimlerinin önemine dikkati çekici Miyake, "31 Ekim 2021 politikacı dönüşümün geçmiş raunduydu. İkinci raunt 2022 yazında oynanacak." niteleyerek konuştu.

Keio Üniversitesinden Siyaset Bilimci Taniguçi Naoko, "CDP'nin müşterek tane rakamlı muvaffakiyet oranına" dikkati çekerek bunun "iktidardan oy kopuşunun gerçekleşmediğini" gösterdiğini belirtti.

"Kovid-19 krizi katlanılmaz halde biçimsiz yönetilseydi nüfuz değişikliği beklenebilirdi" diyen Taniguçi, LDP'nin politikalarından kıvançlı sıfır fakat muhalefetin de güvenilirliğini sorgulayan seçmenlerin sandığa gitmediğini savundu.

"Görevdeki yazman geçmiş sefer kaybetti"

13 çevrim parlamenterliğiyle "eski kurt" adına tanıdık ve partinin, (eski başbakanlar) Aso-Abe ile "3A'sından biri" bulunan LDP Genel Sekreteri Amari Akira, müşterek tane koltuklu seçim dalında kazanamadı.

"Genel Başkanlık" sonrası ikinci kerhane adına tanıdık LDP'de "ilk sefer görevdeki müşterek Genel Sekreterin dalında kaybetmesi" sonrası Amari istifa edeceğini açıkladı.

North Texas Üniversitesinden Siyaset Bilimci Maeda Ko, sürdürdüğü "genel sekreterliğin seçimlerde Amari'ye yarar sağlayacağı" tahminlerinin namüsait teptiğini söyledi.

Dünya 2025 Expo'dan Sorumlu Devlet Bakanı Wakamiya Kenji, emektar Dijitalleşme Bakanı Hirai Takuya ve "gaflarıyla ünlü" emektar Olimpiyatlar Bakanı Sakurada Yoşitaka'nın, göreli temsilde kaybetmeleri LDP'de muvaffakiyetsizlik adına görüldü.

Daha ilkin Siber Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanlığı rolü sırasında müşterek sedir konuşmasında "hiç elektronik beyin kullanmadığını" açıklanan Sakurada, 2011 depremi sonrası lehçe kalkınmanın sürdüğü Tohoku alanından müşterek saylav düşüncesince 2019'da planlı hediye kaydetme partisinde, "bir LDP milletvekilini desteklemek, kalkınmadan hâlâ önemlidir" ifadesi sonrası Olimpiyatlar Bakanlığı görevinden istifa etmişti.

Tokyo metropolünden 10 dönemdir seçilen ve LDP'de bölüngü liderlerinden İşihara Nobuteru'nun ne müşterek tane kerhane seçim bölgesi ne de göreli temsille seçilmesi, öbür taraftan 16 seçim galibiyetiyle maruf LDP'nin en eskilerinden 80 yaşındaki Noda Takeşi'nin koltuğunu kaybetmesi partide beklenmedik tesiri oluşturdu.

"LDP'nin alternatifi?"

CDP seçime müteveccih çelim donanması meydana getirdiği JCP, Re-Shin ve Shamin grubunda istediği kararı elde edemedi.

CDP Genel Sekreteri Fukuyama Tetsuro, bütünlük adaylarının 30'dan müşterek tomar seçim dalında "10 binden hâlâ az oyla kaybettiğine" dikkati çekerek gene de birliğin "bütünsel başarısını" sorguladıklarını söyledi.

"Sonuç hayalet kırıklığı. Sandalye kaybı beklemiyorduk" ifadelerini kullanan Fukuyama, mesuliyeti üstlendiklerini bildirerek görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Hokkai-Gakuen Üniversitesinden siyasa âlim Yamamoto Kentaro, çelim donanmasına müteveccih "Yapmasalardı hâlâ baş döndürücü alanda kerhane kaybedeceklerdi." değerlendirmesinde bulundu.

Yamamoto, "CDP, LDP'nin alternatifi adına rastlanmak istiyorsa politikacı pozisyonunu temelden gözden geçirmeli. İlk adına da 'JCP'nin tesiri altında kalmayacağı' kurumsal enerjisini kuvvetlendirme etmeli." dedi.

Güç donanmasında "politika ihtilafı"

JCP önderi İşii Kazuo ise çelim birliğinin geçmiş denemesinde "iktidar koalisyonunu yenmiş ika maksadının başarısızlığını" onama ettiğini, "ikinci ve üçüncüyü imtihan etmek istediklerini" belirtti.

CDP-JCP teşrikimesai stratejisinde, Öz Savunma Kuvvetlerinin (SDF) anayasal statüsüne ve ABD-Japonya asayiş anlaşmasına müteveccih "siyasi ihtilafların seçmenin nazarına geldiği" yorumu yapıldı.

Ritsumeikan Üniversitesinden Siyaset Bilimci Kamikubo Masato, dü partinin "politikalarında formülasyon" oluşturmaması ve CDP'nin destekçilerinden, Japon Ticaret Birliği Konfederasyonunun (Rengo) bu çelim donanmasına muhalefetini, "iş birliğinin açmazları" adına niteledi.

Muhalif cephede en iri kerhane kayıpları ortada CDP Genel Başkan Yardımcısı Tsujimoto Kiyomi ile CDP'den kampanya örümcek ve "50 yılı epey yasama kurulu kariyeri süresince nüfuz ve aykırılık cephelerinde siyasa yapan" Ozawa İçiro'nun geçmiş sefer ve özlük dalında kaybetmesi de dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ