USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Jeopolitik risklerin başrole geçmesi ile dünya malı fiyatlamaları aksine döndü

Merkez bankalarının disiplin dünyalık politikaları sinyalleri ile altında dun ve tahvil faizlerinde fevk taraflı oluşan fiyatlama baskıları jeopolitik riziko algısı ile bilakis dönerken, ons altında 17 ayın en efdal seviyesi imtihan edildi.

Jeopolitik risklerin başrole geçmesi ile dünya malı fiyatlamaları aksine döndü
24-02-2022 14:22
İstanbul

Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilimin ısıdam çatışmaya dönüşmesinin arkası sıra küsurat jeopolitik risklerle dünya malı fiyatlamaları bilakis dönerken, altının ons fiyatı 1.973 dolarla 17 ayın en faziletli seviyesini imtihan etti, tahvil faizleri ise kısmını aşağılık çevirdi.

Yeni kimse koronavirüs (Kovid-19) salgınının arkası sıra sunma ve arzu cepheli baskılar dolayısıyla yükselen şişkinlik karşısında, özek bankalarının akçasal sıkılaşma periyodunu hızlandırmasıyla edisyon altında mütebaki altının ons fiyatı, hanuman sonlarına akla yatkın Rusya ve Ukrayna geriliminin tırmanması ile yükselişe geçti.

Bu süreçte fevk caba fevk cepheli hareketini 4. haftaya haiz altının ons fiyatı, bu sabahleyin Rusya'nın Ukrayna işgalini başlatması ile 1.973 dolarla Eylül 2020'den buyana en faziletli seviyeyi gördü.

Altının ons fiyatı, sayaç 13.50 bakımından eski kapanış seviyesine mucibince yüzdelik 3,2 artışla 1.970 dolar seviyelerinden iş görüyor. Altının ons fiyatının fevk cepheli hareketine başladığı 28 Ocak'tan bu yanaki yükselişi ise yüzdelik 10'u buldu.

Yurt zarfında ise küsurat jeopolitik riziko algısı ile yükselen döviz döşenmemiş ve altının ons fiyatından dayanaklık etmek bulan gr. altının fiyatı, 912,6 liralık ile 2 ayın en faziletli seviyesini gördü. Altının gr. fiyatının sonuç müşterek aydaki kazanımı ise yüzdelik 18'e yaklaştı.

Öte taraftan tahvil piyasasında da işgalin başlaması ile çabukluk artarken, ABD'nin 10 salname tahvil faizi yüzdelik 2 dolaylarından düşüşe geçerek yüzdelik 1,87'nin dibine indi.

"Fed tahtını, jeopolitik gelişmelere kaptırdı"

Integral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, AA muhabirine meydana getirdiği değerlendirmede, ons altında müşterek süredir yaşanmış bulunan ufki eğilimin, Rusya-Ukrayna haberleriyle yerini yükselişe bıraktığını söyledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahtını jeopolitik risklere kaptırdığına ayraç fail Özer, "Rusya-Ukrayna meselesi tahminî 1 aydır bu piyasanın mihrak noktasında. Ons altının fiyatı, bu süreçte 1.807 dolar düzeyinden 1.975 dolar seviyelerine akla yatkın yükseldi. Rusya'dan ansızın müşterek arka aşama gelmeyecek üzere görünüyor ve hâlâ ne denli ileriye gidebileceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla gelişmelerin nereye evrileceği ons altında belirleyici olacak." dedi.

Özer, çağ ABD'nin Rusya'ya hâlâ kaba yaptırımları açıklanmasının beklendiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Rusya'nın swift sisteminden çıkartılması üzere ihtimaller konuşuluyor. Böyle müşterek durumun olması şeklinde Rusya bunu savaşın ilanı sayacağını belirtti. Ayrıca, çağ gerçekleşecek NATO devir içi zirvesinden elbette mesajlar çıkacağı önemli. Şimdilik gelişmeler sükunetle sonuçlanacak üzere görünmüyor. Ons altın ise yükseldiği seviyelerde müşterek bekleyiş içinde. Kısa vadede altın esrar düşüncesince 1.960 dolar seviyesi kritik. Teknik yerine buranın üstünde oluşabilecek müşterek beledi seyirde 3 Ağustos 2020 zirvesi bulunan 2.075 dolar seviyesine akla yatkın yükseliş potansiyeli artabilir. Rusya arka çekilecek üzere durmuyor fakat diyalogda müşterek detant yahut arka aşama atılması şeklinde ons altında oynaklık artacaktır."

Altının gr. fiyatına müteveccih değerlendirmelerde de mevcut Özer, gelinen seviyelerin depar belgesi stratejisi tekvin etmek talip yatırımcılar düşüncesince ehemmiyetli olduğu için bahsetti.

Özer, hem dolar/TL'nin 14 nazik eşiğini aşması aynı zamanda ons altındaki yükselişle gr. altının fiyatının da 912 liranın üstünü gördüğüne dikkati çekerek, "Gerginliğin çoğalması şeklinde gr. altında da yükseliş şevki 950 liralık seviyelerine akla yatkın sürebilir." niteleyerek konuştu.

"Jeopolitik riskler Fed unsurunu ikinci plana attı"

Tahvil piyasasındaki hareketliliğe bağlı değerlendirmelerde mevcut Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan ise Rusya'nın Ukrayna'ya askeri hamle kararının global piyasalara röfle düşürdüğünü, tahvil faizlerinin önce tepkime yerine gerilediğini tabir etti.

Güvenlik talebinin ön planda olması dolayısıyla tahvil piyasasında jeopolitik riziko ekseninde devreye giren acemi dengelerin Fed unsurunu ikinci plana attığını aktaran Erkan, "Normalde Fed'in bu sene 7 getiri artışı gerçekleştireceği beklentisiyle tahvil faizlerinde yükseliş öne çıkmıştı. Piyasalar ortada yer değiştirme etkisiyle riskli yatırımdan kaçınılıyor, altın metallere istek artıyor. İlk ürkü hareketlerinde de ABD'nin 10 salname faizlerinde yüzdelik 1,90'ın dibine azalma izliyoruz." ifadelerini kullandı.

Erkan, piyasaların böylesine müşterek senaryo tasarlamadığını, bundan dolayı gelişigüzel muhtelif paha hareketinin ağdalı gerçekleştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Yaptırımların hâlâ kaba noktalara gideceği kesin. Rusya'nın doğrudan ihracatına, mali sistemine müteveccih adımlar atılacak. Kuzey Akım 2 üzere erke akışı maliyetini düşürecek müşterek plan şayet rafa kalkacaksa, ünite paha ve sunma etkisiyle fiyatlarda ağır yükseliş olur. Bu da şişkinlik beklentilerinde ağır artış, bozulma, oynama anlamına gelecektir. Artan şişkinlik riskleri tahvil sektörünün vereceği tepkiyi belirsizleştiriyor, zira Fed enflasyona dirlik sıkılaşma yahut ekonomide yavaşlamaya dirlik davranışlarında ölçülü olma noktasında arada mütebaki müşterek bir hale gelebilir. Sermayenin bu biraz günde emin tarafa kayması aşırı olası. Acil boyut tesiri geçtiğinde, dünya malı alokasyonu bu defa optimal maliyet noktasını ele alır ve hâlâ şen fiyatlamalar görürüz. Ancak ısıdam müşterek politik bunalım fiyatlaması şu anda ipham demek, bundan dolayı düzenlilik ve dehalet gereksinimi ön planda olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ