USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kadınlar el emeğiyle ürettiği yemenileri dünyaya satıyor

Anadolu'nun yerel el dikimi cilt ayakkabısı yemeni, cilt el işi ustası 7 hanımının kurduğu kooperatifin, 6 metrekarelik atölyesinde imal edilen toy tasarımlarıyla dış satım pazarına açıldı.

Kadınlar el emeğiyle ürettiği yemenileri dünyaya satıyor
08-03-2022 15:06
Ankara

Ankara'da 7 kadın, anadan görme yemenileri çağdaş tasarımla birleştirerek doğallığını bozmadan üretmek, taşınmazlar içre ve taşınmazlar haricinde tanıtımını gerçekleştirmek ve eş istihdamına yardım arz buyurmak neredeyse 11 Kasım 2021'de İlknur Ünal öncülüğünde, "Yemenia Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi"ni kurdu.

Altındağ ilçesindeki zamanı Hamamarkası'nda, birleşke içerisinde kurulan 6 metrekarelik atölyede, ağız ağıza ten ve tabii malzemeler kullanılarak el işçiliğiyle meydana getirilen yemenilerin birlikte çanta, cüzdan, tümsekli ve kolye kabilinden mahsulat de üretiliyor.

Atölyedeki tasarımlarda, Geleneksel El Sanatları Bölümü mezunu yahut ten sanatına kıstak vermiş hanımlar çalışıyor.

UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanteri'nde toprak meydan anadan görme pabuççuluk dalında istihsal karşılayıcı kadınlar, genel ağ üstünden ve telefonla aldıkları siparişleri, ABD'nin California eyaletindeki San Francisco şehri ile Brezilya'ya da gönderiyor.

Elde ettikleri gelirlerle eş bütçelerine ve yemeni sanatının yaşatılmasına yardım sunan müteşebbis kadınlar, üretimde toprak kabul buyurmak talip hanımlara eğitimler vererek, istihsal zincirine katılmalarına da olanak sağlıyor.

"Amacımız eş istihdamını, hars ve zanaat değerleriyle buluşturmak"

Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı mütekait bankacı İlknur Ünal, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, eş istihdamını, hars ve zanaat değerleriyle buluşturmak neredeyse kooperatifi kurduğunu söyledi.

Yemeninin bellik şekilde tescillendiğini tamlayan Ünal, "Yurt dışına da verim satmaya başladık. ABD'de San Francisco ve Brezilya'ya satışlarımız oldu. Esas şekilde ten ayakkabılar hesabına çalışıyoruz. Çünkü bunun namevcut olmaya beniz tutmuş zanaatlar arasına girdiğini biliyoruz. Kadınlarımız, atölyemizde toplumsal müşterek yassı da bulmuş oluyorlar. Sohbetlerimiz, yemeni markasını kesinlikle millî müşterek bellik şekilde evren pazarlarında tanıtabiliriz ve rastgele güzeşte gündüz gerçekte henüz müşterek tomar hanımı bu zanaatla buluşturmak hesabına oluyor." dedi.

60 salname küçümseyici müşterek ustadan yemeni eğitimi

İlknur Ünal, birleşke üyesi ten el işi zanaatkarı kadınların, Ankara Kalkınma Ajansı'ndan tahsil edilen bağış ile işe başladığını ve 60 salname küçümseyici müşterek ustadan yemeni eğitimi aldığını anlattı.

Zamanla, yemeninin birlikte Türk kültürüne ilişik "bodrum sandaletleri" ve "körüklü çizmeler" kabilinden ayakkabıların da üretimini muktedir olmak düşüncesince çalıştıklarını tamlayan Ünal, bu sanatla ilgilenen ve aralarına eklenmek talip topu topu hanımları atölyeye çağırma etti.

İlknur Ünal, "Her hanımımız ürettiğinin karşılığını müşterek 'emek listesi' karşılığında alır. Kadınlara şu biçimde müşterek çağrımız var, şayet ten ve ayakkabıyla ilgililerse yahut en azından gelip çalışmalarımızı da değerlendirmek ve geveze buyurmak istiyorlarsa buyursunlar gelsinler. Onları bekliyoruz. Onlara yemeni ve ten zanaatıyla dayalı rastgele ayrışık eğitimi vermeye hazırız." niteleyerek konuştu.

Atölyede mamüllerin tasarımına yardım sunan Gazi Üniversitesi El Sanatları Bölümü mezunu Buse Çakır da 3 sene ilk İstanbul'daki müşterek yemeni projesinde, birleşke başkanı İlknur Ünal ile yollarının kesiştiğini söyledi. Kooperatif kurulmadan ilk planlı yemeni düşün yarışmasında birincilik ödülü aldığını tamlayan Ünal, "Birincilik ödülüyle kendime çocuklarımın adı bulunan müşterek yüzük oyunu oyunu yaptırdım. Her yüzüğe baktığımda hem çocuklarımı hatırlıyorum bununla birlikte onun haricinde özlük fikirim ile birincilik ödülü aldığım parayı elleme müşterek biçimde değerlendirdim." niteleyerek konuştu.

"Kadınlar elde kılmak düşüncesince dünyaya mevrut varlıklardır"

İlahiyat Fakültesi mezunu dü bebek anası Zeynep Altıntaş ise el sanatlarıyla ilgilendiğini, uğraşı kurslarına gittiğini aktardı.

Deri sanatının 7 yıl, yemeninin ise 1 sene ilk yaşamına girdiğini kail Altıntaş, "Kadınlar elde kılmak düşüncesince dünyaya mevrut varlıklardır. Tanıdığımız nice eş performanslarının ve özlük potansiyellerinin bilincinde değil. Kadınların ürettikleri şeyi ekonomiye eklemek gerekiyor. Burada bu kooperatife de o nedenden dolayı geldim. Kazandığım tutarı gine bu sanatı geliştirmeye harcıyorum." dedi.

"Burası bana baş döndürücü elleme geldi"

Deri sanatına 7 yıl, yemeni üretimine de 6 ay ilk başlamış bulunan 4 bebek anası Pakize Ağralı, en şişman hayalinin, özlük kazanılmış olduğu servet ile eğitimlerine bitmeme fail çocuklarına cep harçlığı hasretmek bulunduğunu belirtti.

Eşinin mütekait olduğunu, kendisinin de ailesine hesaplı yardım sağlamaya çalıştığını tabir fail Ağralı, 6 ay ilk annesini keybettiğini, atölyenin namına ruh bilimsel şekilde da elleme geldiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ