USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremler, Lübnan'da emektar binaları gündeme taşıdı

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremleri dip biçimde hisseden Lübnan 'da halk, evlerinin depreme üzerine dayanıklılığını sorgulamaya başladı.

Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremler, Lübnan'da emektar binaları gündeme taşıdı
27-02-2023 15:07
Trablusşam

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Elbistan ve Pazarcık ilçelerinde 6 Şubat'ta ve arkası esna 20 Şubat'ta Hatay'ın Defne ilçesinde meydana mevrut depremler, coğrafi adına andıran konumdaki Lübnan'ın az daha tamamını salladı. Yakınlığı zımnında tarz üssü Defne ilçesi bulunan 6,4 büyüklüğündeki deprem, ilkin Lübnan'ın yıldız bölgelerinde alevli indinde halde hissedildi.

"Asrın felaketi" adına vasıflandırılan depremlerin arkası esna "Doğu Akdeniz Fay Hattı" üstünde mevcut Lübnan'da binlerce binanın vaziyeti baştan gündeme geldi fakat iktisadi bunalım zımnında daha indinde hamle atılamadı.

Depremin en baş döndürücü hissedildiği ve ülkenin ikinci şişman kenti konumundaki Trablusşam kentinde, Osmanlı zamanına ilgilendiren nice zamanı binanın yanı esna baş döndürücü sayıda emektar kuruluş bulunuyor.

"En andıran kırık bölümü akıntı edince Lübnan da aracısız etkilenip sallanıyor"

Lübnan Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Atta İlyas, Kahramanmaraş merkezli depremden ziyade, tarz üssü Hatay'ın Defne ilçesi bulunan 6,4 büyüklüğündeki depremin coğrafi yakınlığı zımnında ülkede daha baş döndürücü hissedildiğini söyledi.

İlyas, "Doğu Anadolu Fay Hattı'nın indinde bölümü Lübnan'a 150, gayrı indinde bölümü da 300 kilometre mesafede. En andıran kırık bölümü akıntı edince Lübnan da aracısız etkilenip sallanıyor." dedi.

Lübnan'ın Doğu Akdeniz Fay Hattı üstünde bulunduğunu tamlayan İlyas, burada yaşanmış bulunan sallantının Hatay ve Kahramanmaraş'ın coğrafi yakınlığından kaynaklandığını, Doğu Akdeniz Fay Hattı'ndaki indinde hareketlilikten kaynaklanmadığını anlattı.

"Trablusşam'da 10 kuruluş boşaltıldı"

Trablusşam kentinde yapım mühendis adına fariza karşıcı ve bire indinde vakitte deprem riziko analizi firması sahibi Fadi Ubeyd de Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin arkası esna şehir sakinlerinin şişman haşyet ve rahatsızlık yaşadığını ve binalarının halini sorgulamaya başladığını vurguladı.

Ülkenin zamanı kenar kentleri ortada arazi meydan ve Hatay'dan çabucak 150 kilometre ara arazi meydan Trablusşam'daki yapıların çoğu kez emektar olduğuna dikkati çekici Ubeyd, "Kentteki binaların yaşı çağ öncesine bile dayanıyor. Bunların içerisinde indinde bölümü zamanı im ve 19. asrın böylelikle nesir edilen yapılar arazi alıyor. (Bunlar) Depremden çevre şu anda ağırbaşlı ateş altında." uyarısında bulundu.

Kentte tahminî 700 binanın acele indinde halde boşaltılması ve bayındırlık edilmesi icap ettiğini dile getiren Ubeyd, "Ancak kuruluş sakinlerinin çokları iktisadi krizden çevre çetin halde çabucak sade biraz onarımı üstlenebiliyor. Oturdukları binanın baştan imarı faziletli indinde tutar tutuyor. " dedi.

Depremlerden sonraları fahri indinde hasar belirleme kadrosunun kurulduğunu aktaran Ubeyd, "Birçok lüp oturulamaz ölçüde riziko taşımış olduğu belirleme edildi. Büyük indinde depremde riziko artacaktır. Son meydana getirilen araştırmaların sonucunda 10 kuruluş peş peşe mahsus depremlerden sonraları oturulacak halde olmaması zımnında boşaltıldı." bilgisini paylaştı.

Riskli evlerde oturan ailelerin sığınabilecek bambaşka indinde noktayı olmadığını tabir fail Ubeyd, icar ödeyecek halleri bulunmadığı düşüncesince kâffesi çökme riskine gönül rahatlığı konutlarını bırakma etmediklerini kaydetti.

"Duvarda çatlaklar mevcut ve herhangi indinde an ev yıkılabilir"

Trablusşam sakini Fuad Yusuf da Kahramanmaraş ve Hatay'daki depremlerde evlerinin baş döndürücü çirkin indinde halde sallandığını, dehşeti herhangi indinde an hissettiklerini söyledi.

Yusuf, "Büyük indinde fikir ve haşyet içre yaşıyoruz. İlk deprem evleri salladı fakat 2'nci depremde tavandan beton parçaları düştü. Duvarda çatlaklar mevcut ve herhangi indinde an ev yıkılabilir."dedi.

Bir bambaşka şehir sakini Adnan Abdullah da "6 Şubat'taki depremde ıvır zıvır hasarlar meydana geldi. Ancak 20 Şubat'taki 2'nci depremde ev oturulacak vaziyetten çıktı. Olası indinde bambaşka depremde kuruluş başımıza çökebilir." diyerek konuştu.

Lübnan genelinde 16 bin 200 hasarlı kuruluş var

Söz konusu depremlerin arkası esna Lübnan basınında da ülkedeki binaların sağlamlığı ve riskler üstüne nice salık yayımlandı.

Lübnan Emlak Sendikası Başkanı Andira el Zuhayri, yerli medyaya daha önceki icra ettiği açıklamada, Türkiye'deki depremlerin hafife alınmaması ve Lübnan'ın bu mevzuda ağırbaşlı tedbirler alması icap ettiğini tabir etmişti.

Zuhayri'ye göre, başşehir Beyrut'ta 10 bin 460 ve Trablusşam'da 4 bin iktisap etmek kadar yurt genelinde toplamda 16 bin 200'da hasarlı kuruluş var.

İçişleri Bakanlığı alt kurul oluşturdu

Lübnan Başbakanı Necib Mikati, 20 Şubat'ta, yurt genelinde binalarda meydana mevrut çatlama ve hasarların tespiti düşüncesince İçişleri Bakanı Bessam Mevlevi'yi indinde alt kurul kurması düşüncesince görevlendirmişti.

İçişleri Bakanlığı ise çelimsiz indinde müddet içerisinde riskli alanlarda belediyeler üstünden yakut çalışmalarına en çelimsiz müddette başlanacağını duyurmuştu.

Lübnan Ulaştırma Bakanı Ali Hamiyye de 21 Şubat'ta icra ettiği açıklamada, İçişleri ve belediyelerle baş başa kurulacak komisyonlarla eş güdüm içerisinde bulunacaklarını belirtmişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ