USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kahramanmaraş'taki kuyumcular İTÜ'nün raporunu bekliyor

Türkiye'nin ehemmiyetli kıymetli ve elmas el işi merkezlerinden "Kuyumcukent" yerine da bildik Altınşehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar aldı

Kahramanmaraş'taki kuyumcular İTÜ'nün raporunu bekliyor
26-02-2023 12:10
Kahramanmaraş

Türkiye'nin ehemmiyetli giranbaha el işi merkezlerinden Kahramanmaraş'taki Altınşehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi, faaliyete gelmek düşüncesince İstanbul Teknik Üniversitesinin raporunu bekliyor.

Tonlarca altının takıya dönüştürüldüğü, Türkiye'nin ehemmiyetli giranbaha ve elmas el işi merkezlerinden "Kuyumcukent" namına da bildik Altınşehir Kuyumculuk İhtisas Küçük Sanayi Sitesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar aldı.

Altınşehir'in kaderi İTÜ heyetinin icra ettiği değerlendirmenin kararında ortaya çıkma raporla şekillenecek.

Kahramanmaraş Kuyumcular Odası Başkanı Hacı Mustafa Öz, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, 11 ilin iri ortak kıyamet atlattığını, adeta yadımlama yaşandığını söyledi.

Kahramanmaraş'taki Altınşehir'in giranbaha ve elmas imalinde İstanbul'dan sonraları en iri istihsal merkezi bulunduğunu dile getiren Öz, uran sitesinde 107 bin metrekare mestur meydan içinde çalışkanlık yayınlayan 450 firmanın, 6 bin yabanlık istihdam sağladığını belirtti.

Öz, şu ifadeleri kullandı:

"Altınşehir ihracatta ve iç piyasada Türkiye'nin iri ortak lokomotifi. Kahramanmaraş merkezli depremde oluşan hasardan çevre incelemelerimiz yapılıyor. İncelenme sonuçlandıktan sonraları güçlendirme, mukteza tebeddülat ve değişimlerle sitemizi tehlikesiz bir hale getirildikten sonraları firmalarımızı gene işletmek istiyoruz. Kahramanmaraş'ta mücevhercilik sektöründe ağır ortak nitelikli öge potansiyeli var. Eğer bu gizil ilden giderse Kahramanmaraş'ın kalbi çıban almış olur. Altınşehir, Kahramanmaraş'ın istihdamına, eklenmiş değerine, hayati kalitesine ağır yardım sağlıyor. Tekstil ve polat aş damı eşyasında bulunduğu kabil mücevhercilik piyasası de bacasız üretimlik gibi. Bir an ilk bunu yaşama geçiremezsek Kahramanmaraş'ın sanayisi bulunduğu kabil mücevhercilik piyasası de iri çıban alacak."

Altınşehir durdu, arzu yüzdelik 30 arttı

Altınşehir'de üretimin durmasının sektördeki alakanın yüzdelik 30 artmasına defa açtığına ayraç fail Öz, sitenin çalışamaması zımnında sektörde ağır ortak gerekseme ortaya çıktığını belirtti.

Özellikle Dubai ve Avrupa ülkelerine iktisap kılmak az daha ağır kurda dış satım yaptıklarını özetleyen Öz, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İç bu sektörün da geneline mahsul veriyoruz. Oluşan sıkıntıları göstermek düşüncesince aceleci akım etmemiz gerekiyor. Mücadelemiz onunla ilgili. Sağ olsun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcımız Fatma Varank geldi, burada araştırmalarda bulundu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından heyetler gelip burada incelemelerini yaptı. Aynı vakitte buranın güvenliği ve sağlamlığıyla ait de esbak İstanbul Teknik Üniversitesinden 8 yabanlık heyet, müderris hocalarımız, doçentlerimiz incelemelerini yaptı. En endamsız müddette raporlarını alıp ona mucibince burayla ait planlamamızı aceleci halde etkinlik kılmak istiyoruz."

"Konteyner kuyumcukent" seçeneği

Raporun kararına mucibince izleyecekleri A, B, C planları bulunduğunu vurgulayan Hacı Mustafa Öz, hal önerilerine bağlı şu detayları verdi:

"Her çeşitli hale mucibince planlarımızı yapıyoruz. Burası 11 bloktan oluşan ortak yapıya sahip. Belki hızlıca blok blok, değme bloku ayrı firmayla fiilen hızlıca iyileştirebiliriz. Bu muhtemel olmazsa, hızlıca Bakanlığımızla görüştük, doğrudan yakınımızda "konteyner kuyumcukent" kurarak, yüzdelik 50 küçülerek üretimimizi orada bitmeme ettirmek. Elemanlarımızı buradan tasarruf kılmak istemiyoruz. Bunların bütünü programımızda mevcut ama en evvela tutanağı görmemiz gerekiyor. Ona mucibince aceleci halde önlemlerimizi alacağız. Tek ortak tasar üstünde çalışmıyoruz. Bütün olumsuzluklar müdahale değme şeyi düşünüyoruz. Burası çalışmazsa hakkıyla Kahramanmaraş ekonomisi çıban alır diyerek düşünüyorum."

"Yağma planları boşa çıkartıldı"

Ülke genelindeki kuyumcu esnafına çağrıda mevcut Öz, laflarını şöyleki tamamladı:

"Türkiye'deki meslektaşlarımızdan az buçuk götürümlü olmalarını istiyorum. İnşallah el birliğiyle gene Kahramanmaraş'ta üretilecek ürünleri Türkiye'nin en ücra alanlarına, en iyi şekliyle ulaştıracağız. Buraya havale verici kardeşlerimizin az buçuk kavrayış göstermelerini istiyorum. İnşallah düştüğümüz yerden değme daim baş başa kalkacağız. Ülkemiz büyük, devletimiz baş döndürücü güçlü. Devletimizin enerjisini ego en gene sonuna derece hissettim. Bütün yağmacıların sabırsızlıkla beklediği, burayı soygunculuk ika planları devletimizin gücüyle, buraya aceleten 100 polis, 1 TOMA, hususi harekat gönderilerek ve asayiş önlemlerini baş döndürücü düzen bağı halde alarak boşa çıkartıldı. Yağmalanmamamız bu iri depremde iri ortak olay. Ben devletime, Cumhurbaşkanı'ma baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Biz çelimli ortak milletiz. Yeter ki birbirimize erbap çıkalım. Yeter ki birbirimize eskisinden şimdi baş döndürücü sarılalım. İnşallah yarınlarımız baş döndürücü iyi olacak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ