USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kahvenin anne vatanı Yemen'de iç harp dolayısıyla kahve üretimi azalıyor

Kahvenin anne vatanı Yemen'de tahminî 7 senedir bitmeme fail iç savaş, kahve üretimini de aksi etkiledi.

Kahvenin anne vatanı Yemen'de iç harp dolayısıyla kahve üretimi azalıyor
24-02-2022 13:46
Sana

Dünyaca adlı sanlı Yemen kahvesi, yüzlerce senedir ülkenin efdal dağlarında yada yaylalarında yetişen ağaçlardan elde ediliyor.

Kahvenin evren genelinde en baş döndürücü tüketilen ikinci meşrubat bulunduğu düşünüldüğünde, lezzeti ve kalitesiyle öne çıkan Yemen kahvesi evren piyasasında kendine ehemmiyetli müşterek toprak edinebilir.

Ancak sonuç yıllarda savaşın da etkisiyle Yemen'de kahve üretiminde ağır anlamada tedenni görülüyor. Bu da ülkedeki kahve stoklarının azalmasına sebep oluyor.

Kahve üretiminde maliyetlerin artmasından yakınma ediliyor

Yemenli çiftçiler, kahve üretiminde maliyetlerin derece derece arttığını belirterek, üretimin emektar seviyelere dönmesinin çetince bulunduğunu tabir ediyor.

Ülkede 2015'ten buyana bitmeme fail çatışmaların; bal ve kahve kabil Yemen'in "doğal madenleri" adına anılan mamüllerin ihracatını zorlaştırdığı ve buna ilişkin adına üretimlerinin de ağır miktarda azaldığı belirtiliyor.

Bunun birlikte iklim şartlarının değişmesi, üretimde beğenilen maddelerin kısıtlanmış olması ve dış satımcı şirketlerin çiftçilere verdiği fiyatın düşüt kalması kabil sebeplerin de kahve üretimine alakanın azalmasında çarpıcı bulunduğu tabir ediliyor.

Toptancıların verdiği fiyat, üreticileri zorluyor

Başkent Sana'nın Manaha ilçesine ilişkin El-Hicra köyünde kahve çiftliği mevcut Hüseyin el-Harazi, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, toptancıların verdiği fiyatın üreticileri zorladığını söyledi.

Çiftçilerin, üretime bitmeme edebilmek düşüncesince adalet ettikleri fiyatı alabileceği ve hasılatını az buçuk da olsun arttırabilecekleri hal arayışına girdiğini özetleyen Harazi, "Daha evvela kilosunu 2 bin Yemen riyaline satabildiğim kahve çekirdeğinin fiyatı sonuç yıllarda 1500 riyale denli geriledi. Bu fiyat, teşrinievvel ve çiftlikten piyasaya taşımalık harcamalarını caba karşılamıyor." dedi.

Çiftçiler kahve adına "gat" yetiştiriciliğine yöneldi

Yemenli ekinci Ahmed en-Nahimi ise kahve ihracatının azalmasının arkası esna çiftçilerin ehemmiyetli müşterek kısmının bundan böyle "gat" bitkisi yetiştiriciliğine yöneldiğini aktardı.

Kahve üretiminin uyanıklık istediğini ve maliyetinin efdal bulunduğunu fakat buna rağmen maruz fiyatın düşüt kaldığını dile getiren Nahimi, istihsal maliyeti ve sağlık dengesi açısından "gat" üretiminden elde edilmiş gelirin kahveye oldukça baş döndürücü şimdi efdal bulunduğunu söyledi.

Kahve mezru alanlar 33 bin hektardan 27 bin hektara geriledi

Yemen'deki çiftçiler, coğrafi ve iklim koşullarına kısıtlanmış imkanların da eklenmesiyle kahve üretiminde katı baş döndürücü sorunla dirlik karşıya kalıyor. Yağmur suyunu korunum geçirmek ve yağışsız vakitlerde görmek düşüncesince engel yada barajın olmaması, kahve üretiminin yıllık veriminde düşüşe sebep oluyor.

Tarım ve Sulama Bakanlığı ile Yemen Kahve Derneğinin verilerine göre, ülkede 2009 yılından buyana kahve üretimi 17 bin 300 tondan 15 bin 200 tona, kahve mezru düzlük ise 33 bin 500 hektardan, 27 bin hektara geriledi.

Yemen kahvesinin kalitesi doğasından geliyor

Kendine saf aroması ve yüzlerce senedir karar istihsal türü Yemen kahvesinin fiyatını yükseltiyor. Yemen'de elle itinayla birleşen kahvelerin üretiminde kimyasallardan kaçınılması da kalitesine bulaşık ediyor.

Kahve çekirdeklerinin meyvesinin içerisinden kurumadan çıkarılmaması ve havanın bembeyaz bulunduğu efdal alanlarda hususi vakitlerde kurumaya bırakılması da Yemen kahvesini öne çıkaran özelliklerden biri.

Yemen'in yaylaları, efdal ve arızalı doğası engelleme peyda geçirmek neredeyse topografyası, en içimli tatlara cemaat nitelikli kahve çekirdeklerinin elde edilmesinde anne faktör.

Kahve yetiştiriciliğinde en dobra neticeleri çıkarmak düşüncesince çokluk düzeyinden 2 bin 400 m. yükseklikte olunması gerekiyor. Yemen'in kuzeyinde en şişman kahve istihsal yerleri bulunan El-Mehvit, Sana, Hacce, Sada özellikle peyda geçirmek neredeyse teşrinievvel meydana getirilen nice düzlük bu özelliklere sahip.

Yemen, kahvenin anne vatanı

Yemenlilerin bu bitkiyi esermek düşüncesince kullandıkları anahtar ve sistemlerin barbar bulunmasına rağmen, öteki devletlerde üretilenlere mucibince Yemen kahvesi hususi müşterek tada ve aromaya sahip.

Araştırmalar, kahveyi evvela eken ve meşrubat adına kullanıcıların Yemenliler olması nedeniyle, kahvenin anne vatanının Yemen bulunduğunu gösteriyor.

Kahve evvela adına Yemen'in batısındaki El-Muha Limanı üstünden dünyaya ihraç edilmekte ve bu liman "Mocha" adına isimlendirilen arsıulusal kahve türlerinden birine ismini veriyor. Yemen'de herhangi müşterek sene 3 Mart'ta kahve yetiştiriciliğini teşvi düşüncesince "Mocha Festivali" düzenleniyor.

Yemen kahvesinin, El-Fadli, El-Buri, El-Yafi, El-Rimi, El-Matari, El-Havlaniye, El-Ansi, El-İsmaili, El-Harazi kabil nice çeşidi bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ