USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kanarya Adaları'nda yüzlerce evi püskürtü altında bırakan yanardağdaki alevlenmiş patlamalar sürüyor

İspanya'nın güneybatısında Kanarya Adaları grubundan La Palma'da faaliyete güzeşte Cumbre Vieja Yanardağı'nın tesirleri sürüyor.

Kanarya Adaları'nda yüzlerce evi püskürtü altında bırakan yanardağdaki alevlenmiş patlamalar sürüyor
23-09-2021 11:17
Ankara

La Palma'daki yanardağda 19 Eylül'de evcil saatle 16.10'da patlamalar meydana gelmeye başladı, lavlarla kaplanan bölgeden boşaltma edilenlerin sayısı 6 bini geçti.

80 bin sözü geçen La Palma'ya gönderilen Askeri Acil Müdahale Birliğinin Komutanı Teğmen Pablo Garcia Perez, bölgedeki hali ve iane çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Perez, "Pazar akşamı La Palma'ya ulaştığımız andan itibaren yanardağ patlamalarının yer aldığı ağızların sol ve sağlıklı taraflarında, arama ve denetleme misyonu yürütüyoruz. Aynı vakitte beklenen zararları en az ölçüde tutmaya çalışıyoruz. Bunun birlikte dünden itibaren, boşaltma edilen çıplak halkın evlerindeki kalburüstü eşyaları almaları düşüncesince iane çalışmalarını icra misyonu da bizlere verildi. Hafif araçlarla mağdurların evlerine yaklaşarak, lazım yüklemeyi yapmalarına asistan oluyoruz. Tüm bunları Ada'ya getirdiğimiz vesait yardımıyla yapıyoruz." niteleyerek konuştu.

Ulusal Coğrafya Enstitüsü ve İspanya Volkanik Gözleme ve Geçici Uyarı Enstitüsü yetkilisi Stavros Meletlidis de püskürtü akıntılarının denize ulaşmasının beklendiğini söyledi.

Meletlidis, "Çok aheste cereyan fail ortak püskürtü akışı yer aldığı için bunun haset ve saati şu anda anlaşılan değil. Şu anda esas şeyler volkanın zirvesinde oluyor. İkinci günden sonra, etkinlik 4 bin metreyi aşan yamaçta mütekâsif görünüyor. Şu an elde ettiğimiz verilerle patlamaların ne derece süreceğini gösteremiyoruz. İzlemeye bitmeme ediyoruz. Yapacağımız şey, püskürtü akışları, doğal yel yağı lambası lambası dağılımı ve yanardağ aktivitesine bağlı olabilirlik senaryolarını kestirim etmeye çalışmak." niteleyerek konuştu.

"Korkunç ortak şey"

La Palma'da yanardağ patlamalarından çevre şimdiye derece boşaltma edilen 6 bin ad arasındaki evvel grupta toprak meydan Basilio, "Pazar haset akşama akıllıcasına kemirmek yediğimiz tam boşaltma düşüncesince evimize geldiler. Her bilinçlilik aşırı aceleci ve çılgıncaydı. Volkanın evimizin yer aldığı yandan faaliyete geçeceğini kimesne beklemiyordu. Lavlar çıkınca doğrudan evi vazgeçme etmemiz istendi. Hiçbir bilinçlilik alamadan çabucak evden çıktık." ifadelerini kullandı.

Hayatı süresince yaşamış yer aldığı evini vazgeçme etmenin verdiği üzüntüyü anlatırken gözleri dolan Basilio, şöyleki bitmeme etti:

"Korkunç ortak şey. Duygularımı tanım edecek ortak lügat yok. Ama evime arka döneceğime değgin inancımı katiyen kaybetmedim. İyimser kazanmak lazım, neler olacağını göreceğiz."

Babasının da evvel tarih ortası saatlerinde evinden boşaltma edildiğini kail Basilio, "48 zaman uyuyamadım lakin deminden az buçuk imdi iyiyim. Babamın evinin orada kestirmece 40 ad vardı. Onları kurtaran itfaiyeye, askerlere, öbür ekiplere kesinlikle teşekkürname edeceğimi bilemiyorum. Ben de onlara asistan olmaya çalıştım. Burada bizlere dayanak noktası veren, ayrıca çalışmalara bile dahil bulunan basının da aşırı kalburüstü bulunduğunu düşünüyorum." dedi.

6 bin ad boşaltma edildi, 320 ev yandı

La Palma'daki yanardağdan çıkan lavlar, yüzlerce ev engelleme önüne çıkan rastgele ortak şeyi bulunmayan ediyor. Patlamadan çevre 6 bin ad boşaltma edildi, 400 hektarlık ekincilik sektörü ve 320 ev yandı, 400 milyon avroluk hasar oluştu. Lavlardaki susama 1100 santigrat dereceye ulaştı.

Yerel hile kaynakları, 19 Eylül'den buyana çalışkan halde bulunan yanardağdan püskürtü akışının averaj yüksekliğinin 6 metreyi bulduğunu ve şimdiye derece günde 6 bin ila 9 bin titrem çalma dioksit yayıldığını belirtmişti.

Bölgedeki yardım, istirdat ve arama çalışmalarına Askeri Acil Müdahale Birliği, 30 anahtar ve 67 personelle dayanak noktası veriyor.

Kanarya Adaları Volkanik Araştırmalar Enstitüsü, Cumbre Vieja Yanardağı'ndaki patlamaların 24 ile 84 devir ortada sürmesinin öngörüldüğünü açıkladı.

Uzmanlar, lavların denize dökülmesi biçiminde hararetli patlamaların olabileceği ve kimyevi reaksiyonlardan çıkma gazların semt halkı düşüncesince zarar sunma edeceği uyarısında bulundu.

İspanya'daki sol ortak dümen hükümeti de La Palma'nın sıkıntı bölgesi duyuru edileceği ve lazım yardımların endamsız müddette ulaştırılacağı açıklamasında bulundu.

Kral 6. Felipe'nin de alana giderek, icraat kendince bilgelik alıp, yetkililerle görüşeceği bildirildi.

İspanya Turizm Bakanı'ndan "harika ortak gösteri" yorumu

İspanya Turizm Bakanı Reyes Maroto ise yüzlerce turistin de aralarında bulunmuş yer aldığı 5 bin ferdin boşaltma edilmesinden saatler sonra, yanardağ patlamasının "harika ortak gösteri" yer aldığı yorumunu yaptı.

La Palma'yı ziyaretin tehlikesiz bulunduğunu korumak için çaba sarfeden Marato, "Ada'ya gitme üstüne rastgele ortak hacir yok. Tam tersine, turistlerin adaya gezi edebileceklerini ve ekstrem ortak şeyin tadını çıkarabileceklerini bilmeleri düşüncesince detayları aktarıyoruz, kendileri görsün. Patlamalar mükemmel ortak gösteri." ifadelerini kullandı.

İspanya'da en sonuç yanardağ patlaması 1971 yılında, La Palma Adası'nın güneyindeki Teneguia Yanardağı'nda olmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ