USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kar yağışı Güneydoğu'da çiftçinin yüzünü güldürdü

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ehemmiyetli tarım kentlerinden Diyarbakır ve Mardin'de tarım endüstrisi temsilcileri ile çiftçiler kar yağışını sevinçle karşıladı.

Kar yağışı Güneydoğu'da çiftçinin yüzünü güldürdü
22-01-2022 11:44
Mardin

Yurdun degaje bölümünde dirilik alıcı olan, yaşamı ve ulaşımı menfi etkileyen kar, nice isim düşüncesince çileye dönüşürken çiftçiye rüya oldu.

Türkiye'de ekilebilen tarım endüstrisi itibarıyla ehemmiyetli müşterek konumda mevcut bölgede, yağışların mevsim normallerinin altında gerçekleşmesi zımnında yağışsızlık endişesi canlı çiftçilerin yüzü, sonuç günlerdeki dip karla güldü.

Çiftçi düşüncesince adeta dirilik suyu bulunan kar, ilkin tahıl kazanmak az daha zirai ürünlerde faziletli toplam ürün beklentisini de artırdı.

"Yağışını mutlulukla izledik, inşallah bereketini de göreceğiz"

Türkiye Ziraatçılar Derneği Mardin İl Temsilcisi ve dikici İbrahim Halil Kuzu, AA muhabirine, artağan topraklara ehil Mardin Ovası'nda çiftçinin çoğu el makarnalık ve ekmeklik buğday, ikinci sonuç namına da darı ve hav yetiştirdiğini söyledi.

Kuzu, sonuç dü senedir ehliyetli yağmur düşmemesinden çiftçilerin menfi etkilendiğini anlatım ederek, "Birkaç gündür çıpa kar yağışı oldu. Kar yağmadan geçmiş bu arazilerde sulama yapıyorduk. Kar yağışıyla durdurduk. Bu yağışla müşterek ayak tabanı denli da sulamaya gerekseme duyulmaz." dedi.

Kuraklıktan sonraları kar yağışının yüzlerini güldürdüğünü dile getiren Kuzu, "Taban suyunu dengede markajcı en elleme yağmur kar. Kar adım adım erir, toprağın dibine girer ve ekinler çıkar. Karın yağışını mutlulukla izledik, inşallah bereketini de göreceğiz. Kar eyitmek randıman demek, gani randıman demek. Allah hastalıktan da korursa aşırı dobra randıman alacağız." ifadelerini kullandı.

"Kar toprağı besliyor"

Kızıltepe kazasının rustik Akyazı Mahallesi'nde dikici İdris Kuzu da kar yağmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Kuzu, bu kar yağışının aşırı elleme bulunduğunu aktararak, "Yer altındaki su payı yükselecek. Karın yağması halis muhlis çiftçilerin yüzünü güldürdü. Çünkü kar toprağı aşırı elleme besliyor. Kurak müşterek dönemden çıktığımız düşüncesince aşırı dobra oldu." dedi.

"Daha elleme randıman alacağız"

Diyarbakır'ın özek Sur kazasının rustik Bağpınar Mahallesi'nde dikici Mehmet Güzelsoy, sulama olanakları bulunmadığından döşenmemiş tarım yaptıklarını, mercimek, buğday ve rüşvet yetiştirdiğini söyledi.

Güzelsoy, güzeşte sene hem alanda tıpkı zamanda Türkiye'de yağışsızlık yaşandığını dile getirerek, Kovid-19 salgınından çevre tarımın öneminin şimdi da arttığına ayraç etti.

"Dünyadaki eder artışları ülkemizi de etkiledi. Girdi maliyetlerimiz arttı." diyen Güselsoy, bu sene yağışsızlık riski zımnında teşrinievvel yaparken de akıl duyduklarını söyledi.

Güzelsoy, "Kar yağışı sevinçle karşıladığımız müşterek olay. Yer altı eşme suları açısından şimdi iyi. Kar zararlılarla savaşım yönünde da dikici düşüncesince aşırı önemli. Daha elleme randıman alacağız sanarak düşünüyorum." dedi.

Kar yağışını dört gözle beklediklerini özetleyen Güzelsoy, "Kar halis muhlis sıkıntılarımızı, kuraklıkla ilgilendiren korkumuzu bitirdi. Kar yağışıyla şen müşterek hab çektik. Meteoroloji verilerine mucibince doğacak hafta da kar yağışı bekliyoruz. Temennimiz şimdi müşterek tomar kar yağması." ifadelerini kullandı.

"İki gecedir şen müşterek hab çekiyorum"

Karaçalı Mahallesi Muhtarı ve dikici Fuat Cömert de güzeşte mevsim yağışsızlık sorunu çektiklerini, bu sene da bire müşterek korkuyu duyduklarını belirtti.

Cömert, havanın yağışsız geçmesinden çevre tarlada zararlıların oluşmaya başladığına dikkati çekerek, "Kar, bizim düşüncesince şişman müşterek nimet. Karın bizlere şişman faydası var. Sulamadan, ilaçlamadan artırım ediyoruz." sanarak konuştu.

Kar yağışının zirai üretimde kâr sağladığını özetleyen Cömert, "İki gecedir şen müşterek hab çekiyorum. Allah'a binlerce el şükür ki kar yağdı, aşırı mutluyuz. Temennimiz yağışların bitmeme etmesi. İnşallah april ve mayısa denli yağmur bitmeme eder. Daha dobra randıman alır, şimdi dobra eyyam yaşarız." dedi.

Cömert, verimin elleme olmasının zirai mamüllerin fiyatını da etkileyeceğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ