USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Karadağ Başbakan Yardımcısı Abazoviç: AB ve NATO ile emniyetli şürekâ olmayı seçtik

Karadağ Başbakan Yardımcısı Abazoviç, 'Karadağ hükümetinin beklentisi ve temennisi, müşterek an evvel sivillerin ve şehirlerin bombalanmasını durduracak, mücadelesi sona erdirecek ve barışı rüçhan tutaç diplomatik çıkar yol bulunması yönünde.' dedi.

Karadağ Başbakan Yardımcısı Abazoviç: AB ve NATO ile emniyetli şürekâ olmayı seçtik
18-03-2022 12:52
Antalya

Karadağ Başbakan Yardımcısı Dritan Abazoviç, Ukrayna-Rusya harbinde müşterek an geçmiş sivillerin ve şehirlerin bombalanmasını durduracak müşterek diplomatik çare bulunmasını dilek ettiğini belirterek "Batı Balkan ülkelerinin ciharıyek indinde mücadelesi sınama fail insanoğlu kendisine bunun ne kavrama geldiğini kusursuz kendisine biliyoruz ve buna hızlı karşıyız." dedi.

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) 2022'ye eklenen Abazoviç, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Ukrayna-Rusya mücadelesi bağlamında, ADF'de en baş döndürücü Avrupa Birliği'nin (AB) tevessü politikasına ve Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılımına bağlı oturumlarla ilgilendiğini tamlayan Abazoviç, "Genişleme politikasının çalışkan tutulmasına mahsus ihtiyacın altının çizilmesinin ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Şu an Avrupa ve ihtimal de kâffesi evren düşüncesince baş döndürücü eleştiri müşterek dönemdeyiz. Umarım Rusya'nın saldırıları müşterek an geçmiş sonuç bulur." niteleyerek konuştu.

Abazoviç, AB'ye, Avrupa'nın gayrı yerlerinde de ayrımsız problemin ortaya çıkmaması düşüncesince AB'ye eklenmek talip devletlerin üyelik süreçlerinin hızlandırılması çağrısında da bulundu.

ADF'nin dünyada en ehemmiyetli diplomatlık platformlarından bir tanesi bulunduğunu kail Abazoviç, "Dostum Bakan (Mevlüt) Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya dışişleri bakanlarının burada müşterek araya gelmesini sağladı. Bu toplantının barışı motivasyon ika önünde baş döndürücü sponsor olacağını ve uygarlık değerlerini motivasyon edeceğini umuyorum." ifadelerini kullandı.

Abazoviç, Türkiye'yi hakeza müşterek derinti düzenlemiş bulunduğu düşüncesince kutlama ederek "Bu, ileriye atılan baş döndürücü şişman müşterek adım." dedi.

Savaşan dü tarafı ayrımsız masada müşterek araya getirmenin önemine dikkati çekici Abazoviç, Türkiye, dü tarafa da ev sahipliği yaparak ve diyalog kanalını açıkça tutmaya fiilen hakeza ehemmiyetli çabucak ehemmiyetli müşterek gösteriş oynadı." niteleyerek konuştu.

Abazoviç, diyaloğun yegâne çare bulunduğunun altını çizerek şu şekilde bitmeme etti:

"Karadağ hükümetinin beklentisi ve temennisi, müşterek an geçmiş sivillerin ve şehirlerin bombalanmasını durduracak, mücadelesi sona erdirecek ve barışı rüçhan tutak diplomatik çare bulunması yönünde."

"AB ve NATO ile güvenli şürekâ olmayı seçtik"

Gelişmelerin karşısında şimdi geçmiş bulunmadığı genişliğinde el birliği gösterildiğini kail Abazoviç, "Avrupa ve NATO devletleri enikonu el birliği içinde. Son dü hafta düşüncesince konuşuyorum, her insanın ayrımsız politika çerçevesinde müşterek araya gelmesini beklemiyordum." ifadelerini kullandı.

Abazoviç, Karadağ'ın da AB'nin izlediği yöntem doğrultusunda Rusya'ya dirlik yaptırımları desteklediğini belirterek "Artık Rus oligarklarının mallarını ülkemizin zarfında izleme edeceğiz. Yaptırımları veznedar sistemine taşıyoruz. Büyük müşterek istişare içindeyiz fakat şu anda hala kalburüstü olduk diyemeyiz. Çünkü hala Ukrayna'da harp bitmeme ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

AB ve NATO'nun şimdi doğurucu politikalar üretmesini ve sürdürülebilir müşterek hal bulmasını dileyen Abazoviç, Karadağ'ın bunların destekçisi olmaya bitmeme edeceğini söyledi.

Abazoviç, Karadağ'ın, Rusya'nın "dost sıfır devletler listesinde" toprak almasına bağlı ise şunları kaydetti:

"Rusya'ya müeyyide uygulamaktan kılıç de bahtiyar değiliz lakin kesinlikle müşterek maşer istediğimizi bilmemiz gerekir. Eğer ayrımcılık, çatışma, savaş, lehçe ayrılıklardan yana müşterek maşer istiyorsak bu, müşterek alternatif lakin Karadağ bunu seçmedi. Biz bambaşka müşterek şeyi seçtik, AB ve NATO ile güvenli şürekâ olmayı seçtik.

Rusya'nın şu anki eylemlerinin kentlileşmiş değerlerle bağdaşmadığını düşünüyoruz. 21. yüzyılda birilerinin siyasi, ekonomik, ahbaplık yahut bambaşka müşterek obje düşüncesince muharebeye başvurması icap ettiğini düşünmüyoruz. Buna karşıyız. Batı Balkan ülkelerinin ciharıyek indinde mücadelesi sınama fail insanoğlu kendisine bunun ne kavrama geldiğini kusursuz kendisine biliyoruz ve buna hızlı karşıyız."

Abazoviç, barışın desteklenmesinin rastgele şeyden ehemmiyetli bulunduğunun altını çizerek "Demokrasiyi, barışı, kentlileşmiş değerleri doğrulamak istiyoruz. Bunların dışındaki şeyleri doğrulamak arzu edenler siyasal ortağımız olamaz." ifadesini kullandı.

Rusya'nın, Ukrayna'ya saldırılarına dirlik bulunan Rus vatandaşlarını da desteklediğini ve hakeza hallerde genellemeler yapmaktan gocunmak icap ettiğini dile getiren Abazoviç, şunları kaydetti:

"Bunun sorumlusu yurttaşlar değil, siyasal elitlerdir. Sadece Rusya'da değil, dünyanın rastgele durumunda insanoğlu siyasal elitlerin kurbanı oluyor. Buradan her insana mesajım şudur: Bu harp faaliyetlerine dirlik bulunan hacısı hocası arkadaşımız, dostumuzdur. Bazı neticeleri olacağını biliyoruz fakat değer ödemeden beraberce şimdi güzel müşterek Avrupa ve şimdi güzel müşterek evren elde edemeyiz. Gelecekte şimdi güzel gelişmeler elde edebilme ihtimali düşüncesince az buçuk değer ödememiz gerek."

Türkiye ve Karadağ'ın lehçe ve arsıulusal dayanışması

Abazoviç, "Türkiye'nin, Batı Balkanlar'daki görevi sonuç evre önemli. Birçok Batı Balkan ülkesi düşüncesince arkadaş müşterek ülke. İkili ilişkilerimiz de enikonu iyi." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sabık sene Karadağ'ı ziyaretinin ilişkilere müspet yansımalarına dikkati çekici Abazoviç, "Doğru istikamette ilerliyoruz. İyi müşterek yoldayız. Bence dü abuhava iktisadi faaliyetlerini şimdi artırmalı." niteleyerek konuştu.

Savaş ve arbede gündeminin sona ermesiyle iktisat ve yatırımlar kabil şimdi müspet mevzulara yoğunlaşarak dü ülkenin bu bölgede kalburüstü olacağını tamlayan Abazoviç, "Özellikle dü bölüm ön plana çıkıyor. Turizm ve erke önemli. Gelecekte bu bölgelerde nice güzel etap atabileceğimizi düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ