USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Katar'da evvel defa yapılacak mebus seçimlerinde eş adaylar öne çıkıyor

Katar'da 26 eş aday, iddialı düşün ve programlarıyla, ülkede önce olma hususi durumunu haiz 2 Ekim'de yapılacak Şura Meclisi (Parlamento) seçimlerini bekliyor.

Katar'da evvel defa yapılacak mebus seçimlerinde eş adaylar öne çıkıyor
30-09-2021 14:37
Doha

Katar'daki 30 intihap sahasında 284 aday, 45 sandalyeden 30'unu düzeltmek düşüncesince yarışacak. Meclisteki gayrı sandalyeler ise Emir Şeyh Temim bin Hamed Al Sani kabilinden atanacak.

Seçimlere eklenmiş bulunan avrat adaylar, programları ve hedeflerine müteallik AA muhabirine konuştu.

lk demokratik deneyim

Seçimlere Rayyan al-Atik sahasından aday bulunan Lina Nasır ed-Defa, Katar'ın Şura Meclisinin evvela demokratik deneyimine katılmaktan alım çalım duyduğunu belirterek, bunun tarihe geçecek müşterek boyut bulunduğunu söyledi.

Defa, "Bir milletin hoppadak çocuklarının sayesinde ayağa kalkabileceğini düşünüyorum. Bu nedenle Katar halkı düşüncesince değişmeyen bildirme etme periyodunun müşterek parçası olgunlaşmak şartıyla aday oldum." dedi.

Özel sorunlarının ele katılması ve hepsi haklarının istem edilmesi düşüncesince Şura Meclisinde bayanların varlığının önemine dikkati çekici Defa, intihap programı kendisince ise şunları tabir etti:

"Programım, Katar halkının nabzını tutuyor, amme yararına ve millî görüşümüze akıllıca namına devletin umumi kalkınmasını gerçekleştirmeyi amaçlayan beş altı dirimlik temele dayanıyor."

Katarlı avrat aday, programının temaları ortada insani, sosyal, ekonomik, siyasal ve çevresel kalkınmanın bulunduğunu ve bu deneyimin güzel olmasını umduğunu dile getirdi.

Kalkınmanın asliye taşı

20. Bölge adaylarından Amal İsa el-Muhennedi ise "Seçilmiş Şura Meclisi, ülkedeki siyasi, iktisadi ve kalkınma hareketini beslemek düşüncesince ehemmiyetli müşterek unsurdur." sanarak konuştu.

Muhennedi, seçme Şura Meclisinin, halkın değişmeyen almada farkındalığının artmasına ağırlık edeceğini vurgulayarak, bire müşterek sürede Katar'ın yaklaşmakta bulunan siyasal kalkınmasının da asliye taşı mahiyetinde olacağını savundu.

"Kadınların yukarı dozaj siyasal pozisyonlardaki temsili global siyasal arenada hala zayıf. Şura Meclisinde çabucak aşkın avrat adayın kazanmasını umuyorum." diyen Muhennedi, bayanların siyasal yaşama müdahale olması üstüne toplumda iri müşterek etkileşim bulunduğunu dile getirdi.

Muhennedi, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Demokrasiden bahsederken, temellerinden birinin muadele ve eşey ayrımı yapmadan, çoluk çocuk ve yaşlılar ortada her insana vesile özgülemek bulunduğunu bildirme etmeliyiz. Katar, vatandaşın değişmeyen bildirme etme sürecine katılımını tutma uğrunda ilerledi ve demokrasinin slogandan evvela müşterek infaz bulunduğunu gösterdi. Başlangıçlar tökezleyebilir ve eksiklikleri olur fakat böylelikle demokratik pratiğin köken salması mübrem olacaktır."

Karar almanın ortakları

22. Seçim Bölgesi talibi Aişe Binti Casim el-Kuvari de "Karar bildirme etme süreçlerinde kuma olalım" sloganıyla intihap kampanyasını başlattı.

Kuvari, bu sloganı devletin kalkınmasının camianın hepsi kesimlerinin ve amme ile hususi bu sektörün değişmeyen almada kuma akıntı etmesiyle gibi olduğuna inanması haysiyetiyle seçtiğini tabir etti.

Bu seçimlerin, müşterek Körfez ülkesinin tutanak bulunduğu evvela Şura Meclisi seçimleri olduğuna ayraç fail Kuvari, avrat adayların yüzdesinden memnuniyetini vurguladı.

"Bir Katarlı avrat olarak, avrat adayların güç şartlarda gösterdikleri iri çabadan alım çalım duyuyorum." diyen Kuvari, Katarlı bayanların siyasette almış bulunduğu rollerle değerlerini kanıtlayarak topluluğu elan aşkın hanımı seçimlerde bildirme etmeye zorlaması icap ettiğini aktardı.

Kuvari, seçimleri kazanması yerinde önündeki emek özgülemek programı ile ait olarak, "Kadınlar meselesi müşterek avrat ve Şura Meclisi üyesi namına benim düşüncesince hususi ciddiyete sahip. Kadınlarla ait yasaların aktifleştirilmesinin strateji edilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Seçimlere 25. bölgeden aday bulunan Fatıma Binti Ganim el-Kubeysi de seçimlerden müspet neticeler beklediğini tabir etti.

Kubeysi, "Kadın adayların intihap programlarını strateji ettiğim düşüncesince bazılarının şansının emir subayı gideceğini hissediyorum. Kadın ve eş aday önerilerinde toplumda iri müşterek etkileşim görüyorum. Bence camianın bayanların amme işlerine iştirakı mevzusundaki çekincelerini müşterek kenara bıraktığı açık."

Katar'ın evvela namına 1999'da şehremaneti meclisi seçimlerinde, arkası sıra 2003'teki sürekli Anayasa referandumu ve halihazırda teşri seçimleri ile halkın değişmeyen bildirme etme süreçlerine katılımının önünü açtığına ayraç fail Kubeysi, bayanların erkeklerle denk haklara cemaat olmasını desteklediğini aktardı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ