USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Katar'ın anadan görme giysisi bişt, millî kimliğin müşterek parçası adına görülüyor

Katarlılar, hususi günlerde sık sık kullandıkları Bişt elbiselerini giyme alışkanlığını 7'den 70'e bitmeme ettiriyor.

Katar'ın anadan görme giysisi bişt, millî kimliğin müşterek parçası adına görülüyor
30-06-2022 12:07
Doha

Katar'ın ayrımlı nitelik ve süslemelerde hazırlanmakta bulunan anadan görme kıyafeti, hususi ve resmi günlerde sık sık yeğleme edilen kostümler ortada arazi alıyor.

Körfez ülkelerindeki Arapların giydiği, gri, siyah, kahverengi, parafin ve bej kabilinden ayrımlı renkleri mevcut kıyafet, bişt adına isimlendiriliyor.

Cübbe halinde birlik epope bulunan fakat kemiksiz birlikte biçimde paradigma kesimi yok bişt, hususi eyyam ve resmi münasebetler esnasında ekipman elbisenin üstünde giyiliyor.

Bişt, Katar'ın anadan görme ve yabancıl çarşısı "Vakıf Çarşısı'nda" sert aşırı dükkanda ayrımlı nitelik ve türleriyle satışa sunuluyor.

Bişti, millî kimliğin birlikte parçası adına görüyorlar

Katar'da yaşanmış bulunan gelişmelere ve çağdaş dünyanın toy giysi çizgilerine karşın Katarlılar, bişt giymekten vazgeçmiyor.

Gelenek ve göreneklerine değgin bulunan yurt vatandaşları, bişti millî kimliğin birlikte parçası adına görüyor.

Günlük adına giyilmeyen bu kıyafet, bayram, düğün, millî münasebetler kabilinden hususi günlerde hâlâ aşırı yeğleme ediliyor.

Bişt ayrıca, izin törenlerinde de cübbe adına giyiliyor.

Geleneksel Bişt elbisesinin dikimi iyice zor

Doha'da mevcut Salim mağazalar zinciri yetkilisi Esad Hac, AA'ya icra ettiği açıklamada, anadan görme Bişt elbiseleri dikiminin iyice çetin bulunduğunu söyledi.

Bişt elbisesi tasarımının hâlâ da çetin bulunduğunu ve 6 şahsiyet birlikte ekiple yapıldığını dile getiren Hac, "Bişt çeşitlerinin rastgele bir tanesi düşüncesince ayrımlı tasarımcılar var. Özellikle de kalburüstü mülevven iple tasarlanan Bişt'in 5 ayrımlı çeşidi var." dedi.

Her 5 tasarımın ayrı birlikte ismi bulunduğu ve rastgele dizayn modeli düşüncesince ayrı modelistlerin mesai gider ettiğini aktaran Hac, birlikte Bişt kıyafetin dikim süresine değgin ise şu detayları verdi:

"Bir skor Bişt, 5 terzilik ustası kabilinden bu işlem bitince 5-7 güneş sürer. Ancak ayrımsız Bişt, birlikte terzilik ustası kabilinden dikilecekse gerçekli 20 güneş alır."

Körfez ülkesindeki Arap halklarının anadan görme giysilerinden Bişt elbisesinin yapıldığı güpür çeşidine de yer veren Hac, "Bişt düşüncesince 3 ayrı güpür şekli kullanılıyor. Yazlık bişt düşüncesince Londra, Japonya yahut Necef kumaşı yeğleme ediliyor." dedi.

Londra ve Japonya kumaşlarının geniş yünden yapıldığı, Necef kumaşının ise elle eğirildiğini tamlayan Hac, "Bu nedenle de Necef kumaşından meydana getirilen birlikte Bişt elbisesi yalnızca el işçiliği haiz birlikte üründür." diyerek konuştu.

Kışlık Bişt elbiselerinde geçer kumaşın da yün ve lama tüyünden yapıldığını özetleyen Hac, bunun da nice şekli bulunduğu ayrıca yün, lama kılı ve hav içeriğinden birlikte cins kumaşın kışlık Biştler düşüncesince kullanıldığına ayraç etti.

Mevsimlik Bişt düşüncesince ise İngiltere ve Japonya'dan ithal edilen yat limanı yününden meydana getirilen "İngiliz kumaşının" kullanıldığını kail Hac, Katar'da anık satılan anadan görme Bişt elbisesinin fiyatının 300 Katar riyalinden (yaklaşık bin 370 TL) başladığını ve 800 riyale (yaklaşık 3 bin 660 TL) denli çıktığını anlatım etti.

Sipariş üstünde elle dikilen Bişt elbisesinin fiyatının ise 1500 riyalden (yaklaşık 6 bin 860 TL) başladığını ve 7 bin riyale (yaklaşık 32 bin 30 TL) denli çıktığını kail Hac, nedeniyle güpür türünün kalitesi ve dizayn işçiliklerine layıkıyla fiyatların değişebildiğine dikkati çekti.

Özel günlerde yeğleme ediliyor

Her güzeşte sene anadan görme Bişt giysilerine bulunan talebin hâlâ da arttığına şahitlik ettiklerini özetleyen Hac, ilkin de bayram, çadır ve gayrı hususi günlerde kişilerin Bişt elbiselerinin satılmış bulunduğu mağazalara atak ettiğini laflarına ekledi.

Aslında Katar halkının atalarından mevrut birlikte tradisyon adına Bişt elbiselerini hususi günlerde giyinmeye nazarıitibar gösterdiğini vurgulayan Hac, "Vakıf Çarşısı, gayrı çarşılara layıkıyla Bişt elbiseleri çeşitlerini hâlâ aşırı bulunduran birlikte yerdir. Bu nedenle yurttaşlar istedikleri Bişt elbisesini hatırlamak düşüncesince Vakıf Çarşısı'nı yeğleme edebiliyor." diyerek konuştu.

Hac, Katarlıların vaktiyle buyana kullandığı Bişt elbiselerini giyme alışkanlığını 7'den 70'e bitmeme ettirdiğini anlatım etti.

Bişt kültürün birlikte parçasıdır

Katarlı edip Abdülaziz el-Hatır da "Bişt kültürü ve Bişt kültürdür" başlıkla birlikte yazı kaleme aldı.

Makalesinde kendisinin küçüklüğünde babasıyla çarşıya çıkarken rastgele tarafta kişilerin Bişt elbisesi giydiğini hala zihninde aktif tuttuğuna ayraç fail Hatır, şunları kaydetti:

"Hayvan pazarında üstelik yürürken Katarlıların Bişt elbiseleriyle çıkarlarını pinhan ettiğini görüyorduk. Dolayısıyla Bişt elbisesi, maşeri ilişkilerin asgari sınırı adına görülüyordu. Bişt elbisesinin, ahenk ve gücü açısından içtimai dokuyu anabolizma ettiğini hissettim."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ