USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kazakistan’da gerilim sürüyor!

Kazakistan'da fuel oil zammı protestolarının sertlik vakalarına dönüşmesinin arkası sıra diyar genelinde evvel akşam saatlerinde dehşet çözüm duyuru edilmişti. Polis çeşidinden meydana getirilen açıklamada, hükümet binalarına meydana getirilen baskınlarda onlarca ferdin yaşa

Kazakistan’da gerilim sürüyor!
06-01-2022 15:44
Kazakistan, Ermenistan, Belarus, Kırgızistan, Rusya ve Tacikistan'ın örgen yer aldığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in talebi üstüne arızi birlikte müddet düşüncesince ülkeye sulh gücü gönderdi. Polis Sözcüsü Saltanat Azirbek dakika icra ettiği açıklamada, protestocuların Almatı'da akşam süresince binalara atak girişiminde bulunulduğunu ve saldırganların ruhsuz duruma getirildiğini söyledi. Protestolar esnasında onlarca arabanın kundaklandığı ve biberli açıldığı öğrenildi.

Almatı polisi çeşidinden meydana getirilen açıklamada, hükümet binalarına meydana getirilen baskınlar esnasında onlarca bireyin yaşamını kaybetmiş yer aldığı belirtildi. Açıklamada, göstericilerle çıkan çatışmalarda yaşamını kaybeden asayiş gücü personeli sayısının 12'ye yükseldiği, 353 bireyin de yaralandığı tabir edildi. Hayatını kaybeden polislerden birinin bedeninin başı maktu biçimde bulunmuş yer aldığı aktarılırken, büyüklük medyası yaşananları yıldırı vakası namına nitelendirdi.

Rusya, Kazakistan'a iklim tenzil donanması gönderdi

Kazakistan'ın Almatı kentine gönderilen birliklerle ait meydana getirilen resmi açıklamada, "6 Ocak 2022'de ikrar edilen Kolektif Güvenlik Konseyi'nin sonucuna akla yatkın namına Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün Barış Gücü, vaziyeti istikrara dolamak ve normalleştirmek düşüncesince sınırlanmış birlikte süreyle Kazakistan'a gönderildi. Rusya Hava Birlikleri'ne ilişkin ast bölümler ve askeri birlikler, KGAÖ sulh güçlerine engelleme edildi. Rus birliklerinin uçakla Kazakistan topraklarına sevkine bitmeme ediliyor" denildi. Rus birliklerinin Kazakistan'a gönderilen KGAÖ sulh gücünün birlikte parçası yer aldığı tabir edildi.

KGAÖ'de Rusya, Belarus, Ermenistan, Tacikistan ve Kırgızistan bulunuyor. KGAÖ ülkelerinin Kazakistan'a ne denli er göndereceği ise bilinmiyor.

Öte taraftan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, evvel icra ettiği konuşmada ülkedeki krizin aşılması dair KGAÖ'ye örgen ülkelerden Kazakistan'a iane etmeleri düşüncesince örgüte başvurduğunu duyurmuştu. Ermenistan da KGAÖ sulh gücü kapsamında Kazakistan'a sınırlanmış birlikte müddet düşüncesince 70 er gönderileceğini açıklamıştı.

İran: 'Kazakistan'da mesail diyalog ile çözülmeli'

İran Dışişleri Bakanlığından da Kazakistan'a müteveccih izah geldi. Kazakistan'daki gelişimleri cankulağı yakından izleme ettiklerini tamlayan İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatipzade, Kazakistan'da halkın ve hükümetin problemlerini diyalog eliyle çözmesi icap ettiğini vurgulayarak, “Dost ve karındaş Kazakistan hükümeti ve halkı tek ecnebi karışma olmaksızın problemlerini öz aralarında konuşarak çözmelidirler” açıklamasında bulundu. Hatipzade, “Kazakistan'ın güvenliği ve istikrarı bizim düşüncesince önemli. Yabancı güçlerin Kazakistan'daki sorunları öz çıkarları düşüncesince kullanmalarına müsaade verilmemeli. Kazakistan'a birlikte an önceki istikrarın gelmesini imge ediyorum” biçiminde konuştu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Rusya'nın da üyesi yer aldığı Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nden iane istedi.

Devam fail gösterilerde 8 asayiş görevlisi yaşamını kaybederken, 317 ad ise yaralandı.

Türk Devletleri Teşkilatı'ndan Kazakistan açıklaması

Yapılan açıklamada, “Türk Devletleri Teşkilatı Üye Ülkeleri olarak, Kazakistan'daki akıbet hadiseler ışığında; Kazakistan'da sulh ve istikrara verdiğimiz önemi vurguluyor ve örgen memleketimiz Kazakistan'la çelimli dayanışmamızı tabir ediyoruz. Kardeş Kazak halkının sağduyusuna ve normale devir mevzusundaki arzusuna güveniyoruz. Kazak yetkililerin barışçıl birlikte biçimde huzursuzluğun giderilmesi, değinme ve sükunetin baştan organizasyon edilmesi kapasitesine ehil olduğuna inanıyoruz. Kazakistan Hükümetine ve halkına gerekseme duyabilecekleri desteği vermeye anık olduğumuzu bildirme ediyoruz. Olaylarda yaşamını kaybedenler düşüncesince taziyelerimizi sunuyor ve yaralılara çabuk şifalar diliyoruz” ifadelerine arazi verildi.

TDT Aksakallar Heyeti Başkanı Yıldırım'dan Kazakistan açıklaması

Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Aksakallar Heyeti Başkanı Binali Yıldırım, bap kendince içtimai iletişim araçları hesabı üstünden icra ettiği paylaşımda, "Kazakistan'da şimdilerde yaşanmış olan olayların ülkenin sulh ve istikrarına dokunca vermeyecek biçimde sonlanması en ehemmiyetli beklentimizdir. Türk Devletleri Teşkilatı Aksakalları namına karındaş Kazakistan ile çelimli dayanışmamızı göstermek isteriz. Ülkede yaşamın normale dönmesi hususunda rastgele ayrışık katkıyı hazırlamaya anık olduğumuzu belirtir, vakalarda yaşamını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara çabuk şifalar dileriz" ifadelerini kullandı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'den hususi sormaca kadrosu oluşturulması talimatı

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkedeki protestolarla ait birlikte kol çabuk emir verdi. Cumhurbaşkanı Tokayev, hükümete olayların sebeplerinin belirleme edilmesi, sorumluların cezai ve yönetsel kovuşturmaya yayıncı tutulması düşüncesince Başsavcılık, İçişleri Bakanlığı, Milli Güvenlik Kurulu ve başka yetkililerden oluşan hususi birlikte sormaca kadrosu oluşturmasını emretti.

Silahlı Kuvvetler, Milli Güvenlik Komitesi, İçişleri Bakanlığı, Milli Muhafızlar ve başka asayiş organlarına, savaşa tedarik ve teçhizatı artıracak ve askeri personelin moralini yükseltecek önlemler ikrar etme emri sağlayan Tokayev, semt yönetimlerine, ölen kolluk memurlarının ailelerine ve Silahlı Kuvvetler mensuplarına ehliyetli maddesel dayanaklık etmek sağlanmasını istedi.

Tokayev, başkaca ülkede balans sağlandıktan sonradan Almatı ve başka bölgelerdeki sertlik vakalarından meydana gelen hasarın hesaplanması, yönetsel binaların, içtimai tesislerin ve konutların restore edilmesi düşüncesince çalışmalara başlanması, Almatı'daki ve zeval çalışmalarından etkilenen başka bölgelerdeki önemsiz ve ılımlı ölçekli işletmelere dayanaklık etmek verilmesi emri verdi.

Merkez Bankası'ndan da ikinci derece bankaların ve başka para kuruluşlarının dengeli ve okunabilen çalışmalarını sağlamasını talip Tokayev, diplomatik misyonların beraberinde ecnebi elgin firmaların güvenliğinin sağlanması anlamında emir verdi. Tokayev, Dışişleri Bakanlığı'na da düet ve baş döndürücü yönlü iş birliğinin kâffesi gündeş hikayelerinde ecnebi devletler, arsıulusal firmalar ve başka ortaklarla sonsuz iletişimi sürdürmesini emretti.

Kazakistan'da sertlik vakalarına dönüşen protestolar

Kazakistan'da 2 Ocak'ta Mangistau bölgesindeki Zhanaozen ve Aktau'da sıvılaştırılmış arz yağı gazına (LPG) bindirim yapılmasına erinç el sokaklara döküldü. Protestolar dü güneş sonradan Almatı ve yurt genelindeki başka şehirlere yayılarak sertliğini arttırdı. Gösterilerde asayiş güçleri ile protestocular ortada çatışmalar yaşanırken, kolluk araçları ateşe verildi. Devlet kurumlarını basan protestoculara asayiş güçleri biber gazı ve sersemletici bombayla müdahalede bulundu.

Can kaybı yaşanmış olan hadiseler zımnında yurt genelinde evvel yılgı çözüm (OHAL) anons edildi. Cumhurbaşkanı Tokayev ülkedeki olayların gerisinde "teröristler" bulunduğunu tabir ederek şiddetin bastırılması düşüncesince Rusya, Belarus, Kazakistan, Ermenistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın örgen yer aldığı Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütünden (KGAÖ) iane istedi. Örgüt, Kazakistan'daki vaziyeti istikrara dolamak düşüncesince ülkeye sulh gücü göndermeyi ikrar etti. Rusya ve Ermenistan'dan askeri birlikler dakika Kazakistan'a gönderme edildi.

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ