USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kıbrıs Adası'nda koyu birlikte aktör: Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi

Doğunun kadim kiliselerinden Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi, siyasetten ekonomiye, arsıulusal ilişkilerden yargıya ve tahsile derece hayatın nice dalında gır sahibi.

Kıbrıs Adası'nda koyu birlikte aktör: Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi
12-11-2022 14:09
Lefkoşa

Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesinin, 3. Makarios'un 1950'de Başpiskopos seçildikten sonraları siyasa ve yevmi yaşama mükemmel etkileme ika ve yalan sahibi olma özelliği, geçen hafta kanserden yaşamını yitiren 2. Hrisostomos devrinde topu topu gerçekliğiyle sürdü.

Kurucusu ve evvela koruyucusunun havari Barnabas (Apostolos Varnavas) yer aldığı onama edilen özgür Rum Ortodoks Kilisesi, Kıbrıs Osmanlı Devleti idaresi dibine girince Ada'daki Hristiyan halkın mümessili onama edildi.

Hem Osmanlı idaresinde hem de İngiliz koloni devrinde Rumların değişmeyen onama ika mekanizmalarında enine boyuna dip kuma etkiye ehil bulunan kilise, İngiliz koloni yönetiminin sonuç devrinde 3. Makarios'un da etkisiyle talih işlerinden ekonomiye, arsıulusal ilişkilerden yargıya ve tahsile derece hayatın nice bölgesine şimdi kuma tomar etkileme ika gücü kazandı.

Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesinin talih yönetimi ve siyasetle iç içe girmesine, 1960'dan sonraları devir kurnaz kilise içerisinden ve dışından itiraz ve eleştiriler geldi.

Bu itirazlardan bir tanesi de Kıbrıs Ortodoks Kilisesi Kutsal Sinodu'nun 2 Mart 1972'deki oturumunda 3 metropolitin kuma kült adamının dünyevi görevde bulunmasının kilise kanunlarına karşıt yer aldığı yönündeki kararları ve görevde mevcut Cumhurbaşkanı Başpiskopos 3. Makarios'u istifaya çağırma etmesiyle yaşandı.

Siyasi tarihe "1972-1973 Kıbrıs dini çarpış girişimi" şekilde güzeşte bu itiraza eklenmiş bulunan 3 metropolit görevden alınırken 3. Makarios, Kıbrıs Cumhuriyeti cumhurbaşkanlığı makamının laik şekilde adlandırılamayacağını ve bu koşullar altında laik göreve ehil olmanın başpiskoposa rastgele kuma nesne vermediğini savundu.

Başpiskopos, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin evvela cumhur reisi oldu

Özellikle dü toplumlu Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 1959'da kurulmasının arkası esna 3. Makarios'un kült adamlığı amacın beraberinde bire kuma sürede Ada'nın evvela Cumhurbaşkanı olması, Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi'ni siyaset, devletin arsıulusal ilişkileri ve içtimai taayyüş şimdi kuma tomar ağırlık ayar kuma konuma ulaştırdı.

3. Makarios'un arkası esna başpiskopos seçilen 1. Chrysostomos ve ondan sonraları mevrut 2. Hrisostomos Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi'ni Kıbrıs Rum Kilisesi'nin dini yapıdan kuma tomar devleti yöneten, siyasetten, eğitime, ekonomiden yargıya sürekli ağırlık fail kuma kasıntı biçiminde tutmayı sürdürdü.

Kilisenin 1930'lardan itibaren Kıbrıs'ı Yunanistan'a putrel ideali Enosis'i benimseyerek ve dini mesajlar hesabına şimdi kuma tomar baş döndürücü ulusçu argümanlar kullanımı ile öteki nice Ortodoks kilisesinden değişik olarak, Kıbrıs Kilisesi'nin hesaplı yatırımlar ve ticari işlere aracısız girip "piskopos işadamı" modeli oluşturması devir kurnaz tenkitlerin odağı oldu.

Avrupa Birliği'nin (AB) 2013 senesinde Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yaşamış yer aldığı hesaplı çöküntü sonrası bankacılık sahası düşüncesince ön görmüş yer aldığı önlemlerin Kilise'nin hesaplı menfaatlerini etkilemesiyle Kilise, menfaatlerini arkalamak ve bunları amme yararı ve umumi yarar ile vurmak düşüncesince tekraren sesini yükseltti.

3. Makarios'dan 2. Hrisostomos'a Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi'ni başöğretmen kült adamları, talih idaresi ve taayyüş dahil etmediklerini hemen önderlik şekilde görüşlerini açıkladıklarını bildirme etseler de kilisenin Kıbrıslı Rumların topu topu değişmeyen onama ika süreçlerindeki tesirleri camianın halis muhlis katmanları çeşidinden onama görüyor.

Annan Planı'nın reddinden hesaplı krize uzanan müdahaleler

Pazartesi haset yaşamını kaybeden Kıbrıs Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos fariza meydana getirdiği 2006-2022 yıllarında kült işlerinden kuma tomar politika, arsıulusal ilişkiler, eğitim, borsa ve ekonomiye değgin dahil ve yorumlarıyla biliniyordu.

GKRY'de politik ve hesaplı gücü özümleme fail 2. Hrisostomos görevde bulunmuş yer aldığı devirde kiliseye dini kuma aktörden kuma tomar politik kuma çatı şekilde istikamet veriyordu.

Daha göreve gelmeden evvela 2004'te Kıbrıs'ın dü tarafında da BM çeşidinden el oylamasına maruz Annan Planı'na bariz savaş alanı meydan ve plana "Hayır" oyu verilmesi düşüncesince kampanya tay tay arabası 2. Hrisostomos, Ayasofya'nın cami şekilde açıldığı 2020'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) medyasına verdiği beyanatta, "Türkiye namevcut etmeyi öğrendi, başkalarının kültürlerini kendine dünyalık etmeyi öğrendi ve arada sırada namına kâr sağlamadığına inanılmış yer aldığı şeyleri namevcut ediyor." ifadelerini kullandı.

Kendisinden eski başpiskoposlar kabil kilise işlerinin beraberinde talih işleri ve içtimai hayatta da sansasyonel bulunan 2. Hrisostomos, 2013 hesaplı krizinde GKRY'ne maruz güven ve istirdat paketlerinin onama edilmemesi icap ettiğini savunarak bunların, GKRY'ye yıkılış getireceğini tez etti.

Avro Bölgesi'nden çıkılmasını istedi

AB'de eş mangır Avro Bölgesi'nden çıkılması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden 2. Hrisostomos, güven kuruluşları ve Avrupa Birliği (AB) üyesi bazısı ülkelerin GKRY'ye sunmuş yer aldığı krediler ve istirdat paketlerinin onama edilmesine erinç da izahat yaptı.

2. Hrisostomos finansal krizin yaşandığı 2013'te teknokratları bankacılık sistemine dokunca vermekle suçlayarak halkı isyana çağırdı.

Rus sermayesine de Fener Patrikhanesi'ne de ısıdam mesajlar verdi

Daha evvela Rusya ve Rus sermayesine müspet icra vekili 2. Hrisostomos, Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi sonrası Fener Rum Patriği Bartholomeos'un, Ukrayna Ortodoks Kilisesi'ne istiklal kazandıran kararını tanımış ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kaba ifadelerle eleştirdi.

Bartholomeos'un bugün Hrisostomos düşüncesince yapılacak cenaze törenine iştirakı bu anlamda dikkatleri çekiyor.

Yolsuzluk iddiaları

İç siyasette baş döndürücü sağcı ve rasist Rum Ulusal Halk Cephesinin (ELAM) Rum Temsilciler Meclisine girmesini "İyi evlatların başarısı" şekilde değerlendiren 2. Hrisostomos, siyasete yan yer aldığı yönündeki eleştirilere de "Kilisenin başının politik mevzularda fikir tasrih hakkı vardır." şeklinde cevap verdi.

Öte taraftan Malezya'daki kuma yöntemsizlik soruşturması çerçevesinde 2016'dan bu yana Interpol çeşidinden al bültenle aranan iş insanı Low Taek Jho’ya maruz GKRY vatandaşlığının, Başpiskopos 2. Hrisostomos’un 300 bin ekü karşılığında yöneticilere yazdığı tavsiye mektubu mektuplarıyla sağlandığı tez edildi.

Başpiskopos 2. Hrisostomos, "kötü niyeti olmadan" Jho’dan 300 bin ekü aldığını ve bazısı bakanlara betik yazdığını onama etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ