USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart’ı kabul etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Barış Gücü (UNFICYP) Şefi Colin Stewart'ı kabul etti. Toplantının arkası sıra Tatar, “Kıbrıs'ta bulunacak çözümün, adil, pratik, eşit, uygulanabilir ve re

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM Kıbrıs Özel Temsilcisi Stewart’ı kabul etti
10-12-2021 19:29
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, başşehir Lefkoşa'da BM Kıbrıs Özel Temsilcisi ve UNFICYP Şefi Colin Stewart'ı kabul etti. Bir sayaç devam eden toplantının arkası sıra Tatar ve Stewart basına açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Tatar, müspet ortak müzakere yapıldığını ve Stewart'a Kıbrıs meselesini özetle baştan aktardığını tabir etti. Tatar, Kıbrıs problemininin çözümünün emeksiz olmadığını, dü ayrı büyüklük ve denktaş egemenliğin Kıbrıs Türk tarafı düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu kaydederek, dü halkın taç yana yaşayacağı dü ayrı yapıyı içerecek ortak çözümün derinlemesine vadede hem Kıbrıslı Türk tıpkı zamanda Rumların yararına olacağını açıkladı.

Kıbrıslı Rumların talibi ortak Helen adası adına görmemesi icap ettiğinin altını çizen Tatar, eskiden uğur boncuğu akıbet vermeyen federasyon devamlı hal uğraşlarının karşısında olduklarını, adada Kıbrıslı Türklerin minimum Kıbrıslı Rumlar derece hükümran bulunduğunun bilinmesi icap ettiğini Stewart'a aktardıklarını belirtti. Cumhurbaşkanı Tatar, KKTC'nin 1983'te müesses bulunmasına karşın geçmişinin elan geriye gittiğini, Kıbrıslı Türklerin 1963 iştirak cumhuriyetinde devletin dışına atıldığını kaydederek, kişi değiştirerek günümüze derece adım derece mevrut tamamı oluşumların Kıbrıs Türk halkının Türkiye'nin de desteğiyle adada zat varlığını temdit çabasının göstergeleri bulunduğunu vurguladı.

14 Aralık'ta aralık bölgedeki resepsiyonda GKRY önderi Nikos Anastasiadis ile ortak araya geleceklerini hatırlatan Tatar, “Resmi müzakerelere geçilebilmesi düşüncesince egemenliğimizin kabul edilmesi gerekiyor” dedi.
Federasyona hapsedecek yahut yegâne merkeziyetçi büyüklük içinde Kıbrıslı Türklere edisyon yapılacak ortak çözümün kabul edilemeyeceğini vurgulayan Tatar, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle Stewart'a Kıbrıslı Türklere meri tamamı haksızlıkları da üslup fırsatı bulduğunu da tabir etti.

Kıbrıs'ta bulunacak çözümün, adil, pratik, eşit, uygulanabilir ve realist olması icap ettiğini de kaydeden Tatar, komitelerin meydana getirmiş olduğu yarayışlı işleri de Özel Temsilciye aktardıklarını ve bu mevzularda müspet planlar düşüncesince katkıda bulunacaklarını ilettiklerini belirtti.

Tatar, Türkiye ile KKTC'nin pozisyonunun hükümran muadele ve denktaş arsıulusal heykel dair ayrımsız bulunduğunu ve BM Güvenlik Konseyi'nin Kıbrıs problemininin içerisine çekilmeye çalışılması yerinde bunun ortak kıygı olacağını tabir etti.

Cumhurbaşkanı Tatar ayrıca, Rum şef Anastasiadis'in Cenevre ve Brüksel'de masaya getirmiş olduğu kimi emniyet tetikleyici önlemlerin Kıbrıslı Türklerin egemenliğini tasalı edecek derecede olmasından ötürü kabul edilemez bulunduğunu kaydetti ve bunlara he demenin cins olmadığını laflarına ekledi.

“Yapıcı çalışmalara imza çarpmak istiyorum”

Stewart ise meydana getirmiş olduğu açıklamada, Cumhurbaşkanı Tatar çeşidinden hamam ortak biçimde karşılandığını anlatarak, Kıbrıs'ta dü taç ortada müspet çalışmalara imza çarpmak istediğini belirtti. Stewart, salı akşamı düzenlemiş olduğu resepsiyona çağırma etmiş olduğu Tatar'dan müspet cevap gelmesini de kıvançla karşıladığını söyleyerek, dü liderin ortak araya geleceği bu içtimai etkinliğe Covid-19 pandemisi nedeniyle sınırlanmış sayıda çağırma yaptıklarını da tabir etti.

“Mükemmel görüşme”

Tatar'la zaman meydana getirmiş olduğu görüşmeyi “mükemmel” adına niteleyen Stewart, Cumhurbaşkanı Tatar'ın görüşlerini dinlemenin kendisi düşüncesince lazım bulunduğunu kaydetti. Stewart, Kıbrıs Rum kesiminin sanki beşinci parselde arsıulusal şirketlere katıksız taş yağı lambası yağı kontrol izni vermesi mevzusundaki suali ise, Kıbrıs'ta elan acemi olduğunu, bunun üzerine şu an kıymetlendirme yapmasının akıllıca olamayacağını tabir etti.

Emir Abdurrahman Bulut

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ