USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin acemi Kıbrıs hususi Temsilcisi Stewart'ı benimseme etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin toy Kıbrıs hususi Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) Şefi Colin Stewart'ı bildirme etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin acemi Kıbrıs hususi Temsilcisi Stewart'ı benimseme etti
10-12-2021 19:45
Lefkoşa

LEFKOŞA (AA) -

Görevine bu hafta başlamış bulunan BM yetkilisi Stewart'ı önceki kere makamında onama fail Tatar, kısaca ortak sayaç devam eden konuşma sonrası açıklamalarda bulundu.

Tatar, Sterwart ve kadrosuyla önceki kere görüştüklerini belirterek, Temsilci ve kadrosuna Kıbrıs konusunu ve bu meselenin nice boyutunun bulunduğunu anlattığını söyledi.

Kıbrıs'ta dü ayrı halk, talih ve demokratlık olduğunun altını çizen Tatar, egemenliğin kendileri düşüncesince ehemmiyetli olduğuna ayraç etti.

Kıbrıs'ta bundan sonradan federal çerçeveden yana olmadıklarını ve levent boylu seneler görüşülen bu modelde ortak akıbet alınamadığını anlatım fail Tatar, Kıbrıs'ta esasi probleminin Rumların Kıbrıs'ı "Helen Adası" kabilinden görmeleri bulunduğunu söyledi.

Tatar, güneydeki Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ortak Rum cumhuriyetine dönüştüğüne dikkati çekerek, Kıbrıs Türklerinin devletinin KKTC bulunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, "BM yetkilisi Stewart'a Ada'daki dü binanın (KKTC ve Rum yönetimi) iş birliğiyle ortak barışma olabileceğini önceki ilkin söylemiş oldum. Kendisiyle yoğun pıtrak görüşmeye apiko olduğumu, 14 Aralık akşamı da daveti üstünde Nikos Anastasiadis (Rum lider) ile açıklık alanda mukarenet davetini (yıl sonu resepsiyonu) onama ettiğimi ilettim." dedi.

Kıbrıs Türk tarafının uğur boncuğu devir konuşma ve temastan kaçmadığını ve kaçmayacağını kaydeden Tatar, laflarına şu şekilde bitmeme etti:

"Biz, şu anda hâkim eşitliğimiz ve denk arsıulusal statümüz onama ortada olmaksızın resmi görüşmelere başlamıyoruz. Cumhurbaşkanı seçilmemden sonradan dünkü politika gereği, bundan sonradan resmi müzakerelere geçilmesi düşüncesince egemenliğimizin onama edilmesi gerekir. 27-29 Nisan'da Cenevre'de evren ve BM ile önceki paylaştığımız 6 maddelik önerinin özünde mevcud egemenliğimizin onama edilmesi vardır. Stewart'a, Kıbrıs'ta ortak barışma olacaksa adil, kalıcı, sürdürülebilir, gerçekçi ve kılgı olması icap ettiğini anlatım ettim. Bütün bunları kapsayacak bulunan filhakika bizim söylediğimiz 'iki ayrı hâkim halkın onama edilmesi gerektiği' yönündedir. Onlar da (BM) bunu anlamış durumdalar fakat ehemmiyetli bulunan bunu Rum kısmına anlatabilmek ve onların onama etmesini sağlayabilmektir."

- "Şu anda resmi müzakerelere devrolmak düşüncesince ortak döşeme yok"

Tatar, BM Genel Sekreteri'nin emektar arızi Kıbrıs hususi Danışmanı Jane Holl Lute'un adına atanacak insan dair evolüsyon olmadığını söyledi.

Kıbrıs konusu düşüncesince BM Güvenlik Konseyine dair ortak casus ataması kabilinden ortak dayatmanın mutsuz ortak evolüsyon olacağını vurgulayan Tatar, "Biz Kıbrıs'ta ortaya koyduğumuz parametrelerden, çerçeveden (egemen denklik temelinde, dü devletli çözüm) vazgeçecek değiliz. Şu anda resmi müzakerelere devrolmak düşüncesince ortak döşeme yok. Bir döşeme olmadığına layıkıyla bunu zorlamanın ortak manası da yok. Zorlayarak ortak yere de gidilemez, toplantıda bunları anlattım. Kıbrıs Türk halkı, şahıs adalet ve hukukunu, Türkiye'nin de desteği ile aramaya bitmeme edecektir." niteleyerek konuştu.

- "Tatar ile dobra ortak konuşma gerçekleştirdik"

Stewart, Cumhurbaşkanı Tatar ile dobra ortak konuşma gerçekleştirdiklerini belirterek, Tatar ile yaklaşan ortak düzentileme birlikteliği yükseltmek ve olumlu ortak ortak peyda etmek istediğini söyledi.

Ada genelindeki insanlarla da karşılaşmak düşüncesince sabırsızlandığını kaydeden Stewart, Tatar'a 14 Aralık'ta BM adına düzenleyecekleri "Yıl Sonu Resepsiyonu"na iltihak davetini onama etmesinden ötürü teşekkürlerini iletti.

Stewart, dünkü insan koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde ve gayriresmi adına gerçekleşecek resepsiyona Kıbrıs Rum kesimi önderi Nikos Anastasiadis'in de katılacağını söyleyerek, hakeza ortak kodifikasyon ile dü liderin konuşma fırsatı bulacaklarını dile getirdi.

Tatar ile önceki kere gerçekleştirdiği toplantıda Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs meselesine çevrik perspektifini dinlediğini anlatım fail Stewart, tamamı tarafların konumuna herhangi ortak devir hürmet duyduğunu kaydetti.

Stewart, Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de ortak tane yönlü yürüttüğü sondalama çalışmalarına dair soruya ise karşılık vermekten kaçındı.

BM yetkilisi Stewart, öncesinde Rum şef Anastasiadis ile de önceki kere görüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ