USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Doğu Akdeniz'deki ulusal duruşumuzu sonuna derece sürdüreceğiz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Doğu Akdeniz’de mühim çıkarların korunmasında Türkiye ile KKTC’nin iş birliğinin önemine ayraç ederek "Doğu Akdeniz'deki ulusal duruşumuzu sonuna derece sürdüreceğiz." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Doğu Akdeniz'deki ulusal duruşumuzu sonuna derece sürdüreceğiz
30-11-2021 17:55
İstanbul

Tatar, Marmara Grubu Vakfı 36. Dönem 1. Oturumu etkinliğindeki konuşmasında, İstanbul'da çalışmış olduğu 10 sene süresince Kıbrıs mücadelesinde canlı gösteriş almaya çalıştığını, bu süreçte tek devir Türkiye'ye bulunan itimatını kaybetmediğini ve Türkiye'ye herhangi ortak devir güvenmeye bitmeme edeceğini söyledi.

Osmanlı askerinin Ada'dan ayrılmış olduğu ve İngiliz bayrağının göklere çekilmiş olduğu tarihin Kıbrıs Türk halkının en biçimsiz günleri bulunduğunu tamlayan Tatar, "Kıbrıs, o devir 450 salname tarihinin en biçimsiz gününü yaşadı ancak en iyi haset de Türk askerinin art döndüğü gündü." ifadesini kullandı.

Tatar, Kıbrıs'ta, Türkiye'de ve dünyanın herhangi ortak tarafında "Kıbrıs'ın esasi sahibi bizleriz." söylemini en yukarı kurda dile getirdiğini vurgulayarak, Kıbrıs halkının iri ortak mücadeleyle memleketlerini art aldığını dile getirdi.

KKTC'nin şu anki varlığının Türkiye'nin verdiği destekle gerçekleştiğinin altını çizen Tatar, şöyleki bitmeme etti:

"Yarım asırdır Doğu Akdeniz'de ortak Türk devleti, KKTC varsa, acemi tip koronavirüse (Kovid-19), hesaplı sıkıntılara karşın ayakta mıhlı duruyorsa, hala azimle dört başı mamur yüreği ile savaş ediyorsa bu, akıbet sıhhatsiz asırdır Kıbrıs Türk halkının başarısıdır. Şu anda caba birtakım zihniyetlere dirlik hala savaş ediyoruz. Çünkü Kıbrıs davası hala bitmeme ediyor.

Biz, bu mücadeleyi mukaddes ulusal ve milletimize yerinde halde bitmeme ettiriyoruz ve bitmeme edeceğimizi da buradan ortak defa demin halkımıza anlatım kılmak istiyorum. Bu mücadelede herhangi ortak devir Türkiye ile cereyan ettik. Bundan sonraları da bu halde bitmeme edeceğiz."

"İki ayrı devlet' söylemi üstünden siyasa yürüteceğiz"

Tatar, Annan Planı sürecinde Kıbrıs'ın Türkiye ile bağların kopartılması tehlikesiyle dirlik karşıya kaldıklarını belirterek, Rum tarafının Annan Planı'na "hayır" demesine karşın Avrupa Birliği'ne (AB) alınarak KKTC'ye iri ortak kıygı yapıldığını anlatım etti.

"Sıfır asker, bakir garanti" söylemine sonuna genişliğinde dirlik olduklarına dikkati çekici Tatar, şunları söyledi:

"Artık Kıbrıs'ta dü ayrı hükümran mutluluk var. Biz yalman durduk, yalman durunca bundan sonraları o tehlikeyi de ortadan kaldırdık. Kıbrıs'ta bundan sonraları acemi ortak siyasa şekilleniyor. Bunu Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de konuştuk. Bu ortak dönüm noktasıdır. Artık federal modele kapıları ağız ağıza kapattık. 'İki ayrı devlet' söylemi üstünden siyasa yürüteceğiz.

Egemen ortak mutluluk şekilde Türkiye ile bağlarımızın koparılmasına da katiyen müsaade vermeyeceğiz zira Türkiye, güvenceci ülkedir ve bunu kimesne değiştiremez. Bizim Türkiye ile siyasi, ekonomik, kültürel bağlarımız, muhabbetimiz var. Doğu Akdeniz'de haklarımız, çıkarlarımız ve hukukumuz mevcut ve bunları korumaya bitmeme edeceğiz."

Tatar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’den ancak çıkarılamayacağını, ortak zafiyete uğratılamayacağını dile getirerek, bölgedeki jeopolitik ve jeostratejik haklarından vazgeçmeyeceklerini belirtti.

KKTC'nin tanınması noktasında sıkıntıların bitmeme ettiğine yer veren Tatar, şu ifadeleri kullandı:

"Tanınma dair sorunlarımız bulunduğunu biliyorum. Karşımızda iri ülkeler vardı ve hala var. Kıbrıs, tabanca diretmesiyle Türklerin elinden fiş ve bizlere de tabanca diretmesiyle mutluluk kurmaktan başka nasip tanımadılar. Egemen ve denklik temelinde mücadelemizi sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Bu ferman mücadelemizde, Türkiye arkamızda ve arsıulusal bölgede diplomatlık ile bu desteğini sürdürüyor. Biz mutluluk olmak, hesaplı şekilde kuvvetlenmek düşüncesince çalışıyoruz. Bunun düşüncesince mukteza adımları atıyoruz. Bu bağlamda Maraş açılımı bizim düşüncesince aşırı önemli. Turizm ve yükseköğretimin gelişmesinin önemini anlıyor ve bu mevzuda da çalışmalarımızı sürdürmeye bitmeme ediyoruz."

"Federasyon masalı bundan sonraları bitti"

Tatar, Ada'da "ortaklık" sabah akşam tek anlaşmaya imza atmayacaklarını, taraf yana canlı dü halk, dü ülke, dü mutluluk politikasıyla cereyan edeceklerini söyledi.

Türk yatırımcıların KKTC’de envestisman yapmasının önemine aksan işleyen Tatar, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan herhangi ortak devir Kıbrıs Türk halkının davasına dayanak noktası verdi. Bu acemi süreçte şekillendirdiğimiz acemi politik duruşumuza verdiği dayanak noktası de bizi güçlendirdi. Bundan sonraları bu siyasetle bitmeme edeceğiz. Bu acemi siyaset, halkımız kabilinden da benimseniyor.

KKTC’nin demin ortak tomar ikrar görmesi, tanınması noktasında çalışmalarımızı da hızlandıracağız. Bu coğrafyadaki varlığımız akıbet aşama ehemmiyetli ve tamamı dünyanın da bunu bundan sonraları ikrar etmesi gerekiyor. Rumların Kıbrıs'ı Yunanistan'a putrel hayalleri bulunduğunu biliyoruz, buna müsaade vermeyeceğiz. KKTC, Türkiye garantörlüğünde hükümran eşitlikçi ortak mutluluk şekilde varlığını sürdürecektir. Türk askerinin Ada'dan çekilmesini katiyen ikrar etmeyeceğiz."

Tatar, Türkiye'nin Ada'da işgalci üzere gösterilmeye çalışıldığına ayraç ederek, "Türkiye’yi işgalci şekilde yayınlayan zihniyetin zamanı yanlışlarını gördük. Federasyon masalı bundan sonraları bitti. 1974’te Mehmetçik Ada'ya geldiğinden buyana ortak inme kan akmadı, Ada'ya sulh geldi. 1974’ten bu yana KKTC’de iri ortak kalkınma ve evolüsyon yaşandı. Bundan sonraları da kimsenin boyunduruğu altında yaşayamayız. Ada'da Rumlar genişliğinde egemeniz, doğruluk sahibiyiz. Bu haklarımızı dayanak noktası olmak düşüncesince sonuna genişliğinde da direneceğiz." niteleyerek konuştu.

Doğu Akdeniz’de mühim çıkarların korunmasında Türkiye ile KKTC’nin iş birliğinin önemine aksan işleyen Tatar, ulusal duruşun sonuna genişliğinde bitmeme ettirilmesi icap ettiğini söyledi.

Tatar, ulusal ve millî davanın savunulmasının önemine değinerek, dünyanın ayrışık yerlerinde Kıbrıs Türklerinin herhangi ortak çeşit haksızlığa karşın varlığını sürdürdüğünü ve başarıya ulaştığını dile getirdi.

"Kıbrıs, Marmara Vakfının evvel delik ağrısıdır"

Marmara Grubu Vakfı Başkanı Akkan Suver de "25. Avrasya Ekonomi Zirvesi"ni Haziran 2022'de gerçekleştireceklerini söyleyerek, Vakfın ekonomi, el erki ve sürdürülebilirlik hedefinde icra ettiği emek harcamaları yerelde ve arsıulusal bölgede sürdürdüğünü belirtti.

"Kıbrıs, Marmara Grubu Vakfının arsıulusal bölgede evvel delik ağrısı" diyen Suvar, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Kıbrıs'ın politik tarihindeki önemine aksan yaptı.

Suver, Cumhurbaşkanı Tatar'ı ağırlamaktan iri değer duyduklarını belirterek, "Yıllarca Türkiye'de beraberce sürdürdüğümüz Kıbrıs'ın yerinde davasını, kendisi demin Cumhurbaşkanlığı düzeyinde sürdüren ortak şahsiyettir." dedi.

Etkinlikte karı fotoğrafının çekilmesinin arkası sıra Marmara Vakfı hesabına Suver, Tatar'a bağış sunma etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ