USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: (Erken umumi seçim) Sonuçlarda siyasetimin dayanak noktası bulduğunu görüyorum

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Cumhurbaşkanı namına sandıktan çıkan sonuca baktığımda, Türkiye ile bulunan ilişkilerimizin, Kıbrıs mevzusundaki duruşumuzun ve benim siyasetimin dayanak bulduğunu görüyorum." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: (Erken umumi seçim) Sonuçlarda siyasetimin dayanak noktası bulduğunu görüyorum
24-01-2022 17:13
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ülkede esbak meydana gelen er umumi seçime ve resmi sıfır neticelere bağlı geçmiş değerlendirmelerini Anadolu Ajansına (AA) yaptı.

Seçim sonuçlarının Kıbrıs Türk halkına yararlı olmasını isteyen Tatar, Kovid-19 salgınına karşın seçime katılımın yüzdelik 60 yöresinde bulunduğunu söyledi.

Tatar, KKTC'li 200 binden müşterek tomar seçmenin 40 binine yakınının iklim haricinde bulunduğunu belirterek, müstevli şartları ve itici iklim şartları da hücre alındığında katılımın baş döndürücü da ceninisakıt olmadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, esbak Kıbrıs Türk halkının iradesinin sandıktan çıktığını gördüklerini belirterek, "Zaten hepsi 'Sandıkta ne çıkarsa ona saygımız tükenmez olacaktır' demişti. Cumhurbaşkanı kendisine değerlendirmem, seçimin hakkıyla demokratik müşterek atmosferde yaşandığıdır. Herkes, medyanın da desteği ile kişi fikirlerini ve argümanlarını anlatım ika fırsatı bulmuştur." dedi.

Ersin Tatar, neticelere bağlı değerlendirmesinde, "Cumhurbaşkanı kendisine sandıktan çıkan sonuca baktığımda, Türkiye ile bulunan ilişkilerimizin, Kıbrıs mevzusundaki duruşumuzun ve benim siyasetimin dayanaklık etmek bulduğunu görüyorum. Hem partilerin politikaları, hem milletvekillerinin kişiliklerine baktığımızda ki ego biricik hiç adları şu anda biliyorum, yüzdelik 60'ın baş döndürücü üstünde müşterek oyla benim şu anda Cumhurbaşkanı kendisine savunmakta olduğum siyasetimizin, hâkim eşitliğe dayalı, Kıbrıs'ta taraf yana canlı dü ayrı devletin bundan sonradan olabileceğini, Türkiye ile baş döndürücü güzel münasebat geliştirerek KKTC'yi henüz perçinlemek yerinde olduğumuzu ve geleceğimizin düşüncesince bu siyasetin en akıllıca politika bulunduğunu bu seçimle müşterek el henüz teslim etmiştir." ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, seçme kararına bağlı BM ve öbür ehemmiyetli ülkelerden "Cumhurbaşkanı Tatar'ın elinin güçlendiği" anlamında müşterek yorum yapıldığını söyledi.

"Faiz Sucuoğlu'na hükümeti kurması düşüncesince fariza vereceğim"

Tatar, şöyleki bitmeme etti:

"Birkaç güneş içinde Faiz Sucuoğlu'na hükümeti kurması düşüncesince fariza vereceğim. İlk evvela müşterek yorum yapacağım ve ondan sonradan süreci yöneteceğim. Beklenti en iri tümen ve hükümeti kurabilecek bulunan partinin umumi başkanına bu fariza verilir. Zaten o partinin başındaki Genel Başkan da Faiz Sucuoğlu'dur. Sucuoğlu'na rolü vermeden evvela teamülleri adına gelmek gibi partilerle müzakere süreci olabilir."

KKTC'nin içinde bulunmuş olduğu sıkkın günleri Türkiye'nin de desteği ile aşacağına inandığını kail Tatar, 5 sene sürecek muvazeneli müşterek hükümet modeliyle iktisat ve öbür alanlardaki çalışmaların kalburüstü müşterek halde sürdürüleceğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Tatar, dünkü kurulacak ortak yönetim hükümetine bağlı şu görüşleri aktardı:

"Şu anda bulunan hükümet Ulusal Birlik Partisi (UBP) ile Demokrat Parti (DP) koalisyonudur. DP, oyunu yükseltmiştir. Şu anda bu hükümetin devamı da olabilir. Bunu hükümeti kuracak bulunan Sucuoğlu, beklenen ortaklarıyla değerlendirecektir. UBP-DP-Halkın Partisi (HP) hükümeti de olabilir. Yeniden Doğuş Partisi'ni (YDP) bu koalisyona alırlar mı kendileri bilecektir, değişmez müşterek bilinçlilik söyleyemem ve bu akıllıca da olmaz. Şu anda UBP'nin bakan sayısı 24, toplamda 50 mebus var, mecliste nisabın sağlanması düşüncesince 26 milletvekiline ister vardır. Dolayısıyla 24 UBP ve 3 DP'den 27 mebus eder, müşterek tümen henüz eklenirse bedel 30. 30 mebus ile baş döndürücü şen hükümet edilebilir. Komitelerin yapısında da başağrısı olacağını düşünmüyorum."

Ana ihtilaf Cumhuriyetçi Türk Partisi'nin (CTP) de oylarını artırdığını kail Tatar, ülkedeki sol cephede henüz baş döndürücü CTP'ye derişme bulunduğunu ve 18 iskemle ile mecliste temessül edileceklerini kaydetti.

Tatar, "Sağlıklı müşterek yasama kurulu ile muvazeneli müşterek hükümet, inşallah önümüzdeki süreçte KKTC'yi henüz da güzel yönetecektir." dedi.

Mecliste oluşan dünkü aritmetiğin kendisini şaşırtmadığını bildiren Tatar, Cumhurbaşkanı seçilmesinin arkası sıra ortaya koyduğu "iki devletli çözüm" modelinin iri müşterek ikrar gördüğünü vurguladı.

Tatar, kendisinin de henüz evvela UBP Genel Başkanı olduğunu, partinin bıraktığı noktadan beş altı nokta henüz ileriye giderek, 24 mebus çıkardığını anlatarak, şunları kaydetti.

"UBP hükümetlerinin Türkiye ile rastgele devir güzel ilişkileri olmuştur. Ben de Cumhurbaşkanı kendisine bunu kıvançla izleyeceğim. Pandemi ve iktisadi krizden çevre bazısı ağır mevzular vardır. Bütün bu meselelerin aşılması düşüncesince Ankara ile güzel müşterek ilişki, iktisadi izlence ve tören düzeni ile ona gereğince müşterek düzentileme ortamının tabii görülmedik ehemmiyetli bulunduğunu vurguluyorum."

Seçim sonuçları

KKTC Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) açıklamış olduğu resmi sıfır neticelere göre, UBP yüzdelik 39,54 ile tarzı geçmiş tam bitirdi.

CTP yüzdelik 32,4, DP yüzdelik 7,41, YDP yüzdelik 6,39, HP yüzdelik 6,68 oranında oy aldı. Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Toplumcu Kurtuluş Partisi Yeni Güçler (TKP-YG) ve Bağımsızlık Yolu (BY) yüzdelik 5 seçme engelini aşamadı.

Bu neticelere göre, 50 yabanlık Cumhuriyet Meclisi'nde UBP 24, CTP 18, DP 3, HP 3, YDP 2 iskemle elde ediyor. En sonuç 7 Ocak 2018'de meydana gelen umumi seçimde, UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP 3, DP 3, YDP 2 mebus çıkarmıştı.

Cumhuriyet Meclisi'ndeki 50 aşağı mahalle düşüncesince 8 politik tümen ve 3'ü hür 403 mebus talibi yarıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ