USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: KKTC, minimum Kıbrıs Rum devleti derece hükümran ve meşrudur

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nda, "KKTC, minimum Kıbrıs Rum devleti denli hükümran ve meşrudur. Egemen eşitliğe ve denktaş arsıulusal statüye ait hal şekli, Adamıza ve bölgemize istikrarı getirecektir." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: KKTC, minimum Kıbrıs Rum devleti derece hükümran ve meşrudur
20-07-2022 18:04
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, "Kıbrıs Türk halkını aydınlığa, özgürlüğe ve bağımsızlığa kavuşturan 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı'nın 48. sene dönümünü bu sene gine şişman ortak heyecan ve heyecanla algı etmenin mutluluğu ve onurunu yaşıyoruz." dedi.

Cumhurbaşkanı Tatar, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı zımnında planlı törene katıldı.

Lefkoşa'daki Fazıl Küçük Bulvarı'nda planlı törene, Tatar'ın yanı esna Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, KKTC Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, KKTC Başbakanı Ünal Üstel, TBMM Başkanvekili Celal Adan, Bakanlar, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye ve KKTC'den milletvekilleri ile siyasal fırka temsilcileri, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Zorlu Topaloğlu'nun yanı esna askeri erkan, başka yetkililer ve yurttaşlar katıldı.

Cumhurbaşkanı Tatar'ın merasim birliklerini denetlemesiyle süregelen tören, Yavuz Çıkarma plajı ve Anamur'dan getirilen KKTC ve Türkiye bayraklarının Tatar'a sunulmasıyla bitmeme etti. Daha sonradan Tatar ile Oktay ortada ileti teatisi yapıldı.

Tatar, burada icra ettiği konuşmada, "Kıbrıs Türk halkını aydınlığa, özgürlüğe ve bağımsızlığa kavuşturan 20 Temmuz 1974 Barış Harekatı'nın 48. sene dönümünü bu sene gine şişman ortak heyecan ve heyecanla algı etmenin mutluluğu ve onurunu yaşıyoruz." dedi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı zat yurdunda sonsuza değin var ve bağımsız olma mücadelesini elde eden Kıbrıs Türkü'nün, anne yurt Türkiye ile çiğin omuza, herhangi ortak çeşitli zorluğa döş gerebileceğinin en asilzade ispatı olduğuna yer veren Tatar, modern değerler üzerine, şişman savaş ve güçlükle mensur ettikleri KKTC'nin Türk milleti düşüncesince alım çalım deposu olduğuna aksan yaptı.

Tatar, Barış Harekatı'nın sene dönümünde, Kıbrıs Türklerinin hürriyet ve istiklal savaşı önderi Dr. Fazıl Küçük'ü, KKTC'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ı, zamanın Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit ile Yardımcısı Necmettin Erbakan'ı yağmur ve gönül borcuyla andı.

Kıbrıs'ta 1955'te devreye konulmuş bulunan EOKA yıldırı örgütünün hedefinin, Türk halkını nanay ederek Kıbrıs'ı ortak Elen Ada’sı gerçekleştirmek bulunduğunu anımsatan Tatar, Kıbrıs Türk halkının, zat bağrından doğan Türk Mukavemet Teşkilatı öncülüğünde buna kendisince destani ortak dayanma göstererek, 1960'ta kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti'nin denk müessis ortağı olmayı başardığını söyledi.

"Halkımız 11 sene süresince en zahmetli ve en ciddi şerait altında yaşadı"

Tatar, zamanın Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nda Kıbrıs Türk halkına maruf dört başı mamur hakların ayaklar altında çiğnendiğini, 21 Aralık 1963 haset de tarihe "Kanlı Noel" şekilde geçerken, tanrısız Rum saldırılarının başladığına değindi.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Halkımız 11 sene süresince en zahmetli ve en ciddi şerait altında muhacir çadırlarında yaşamış, hicap barikatlarında işkencelere yayıncı tutularak, açlığa ve yoksulluğa itilmiş fakat tamamı bu acılara karşın anne yurt Türkiye Cumhuriyeti'nden hiçbir umudunu kesmemiş, anne vatanı Türkiye’nin şişman yardımıyla direnmiş, mesuliyet eğmemiş, tutsak olmamış, başı dik, alnı belirgin ortak biçimde savaş ederek, Türklüğün öz saygı ve şerefini ayaklar altında çiğnetmemişti. Can ve kan pahasına bayraklarımız gönderden inmedi, ezan sesi susmadı. Kıbrıs'ta Türk milletinin ünlü geçmişine yerinde biçimde ortak boy yazılıyordu." dedi.

Yunanistan'daki askeri cunta yönetimi ile EOKA milislerinin, 15 Temmuz 1974'te gerçekleştirdiği faşist çarpış ile "Kıbrıs Elen Cumhuriyeti'ni" anons ettiğini kail Tatar, bunun anne hedefinin gine Kıbrıs Türklerini nanay edip, Kıbrıs'ı Yunanistan'a ilave eylemek bulunduğunu kaydetti.

Tatar, şöyleki bitmeme etti:

"Bu şişman tehlikeye kendisince Ankara bu el kararlıydı. Ana yurt Türkiye arsıulusal antlaşmalardan meydana gelen garantörlük hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974 sabahı Barış Harekatı’nı başlatmıştı. 20 Temmuz sabahı Girne sahillerinde hürriyet güneşi doğarken, Türk askeri Kıbrıs’a kadem basıyor, Mücahitler ile kucaklaşıyordu. Yıllarca gözünü hiçbir Toroslardan ayırmayan Kıbrıs Türkü, o cumartesi sabahı Beşparmak semalarında paraşütlerle nazil Mehmetçikleri gördüğünde neşe gözyaşlarını tutamamıştı. 96 salname özlenti sonuç bulmuştu. Aynen Erenköy Destanı'nda bulunduğu derece el luktan birbirine sarılmış, 'Geldiler, geldiler' sesleri meydanları çınlatıyordu. Bugün KKTC'de egemen, engellenmeyen ve kabadayı şekilde yaşıyorsak bunu halkımızın şişman fedakarlığına, direnişine, eren şehitlerimize, yiğit Mücahit ile Mehmetçiklerimize ve anne yurt Türkiye'ye borçluyuz. Aziz şehitlerimizi ortak el şimdi yağmur ve gönül borcuyla anarken, gazilerimizi de nazikâne selamlıyorum."

Kıbrıs meselesinin hala bitmeme etmesinin anne sebeplerinden birinin de Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 4 Mart 1964 tarihinde almış bulunduğu 186 önemli hukuka karşıt kararla ortak Rum devletine dönüşen Kıbrıs Cumhuriyeti’ni "Kıbrıs'ın ortak tane yasal hükümeti" şekilde benimsemesi bulunduğunu anımsatan Tatar, Rum tarafı bu nahak yere ve siyasal karardan kuvvet alırken, uzlaşmazlığını sürdürdüğünü ve vakte oynadığını anlatım etti.

Tatar, çözümün önündeki ortak başka engelin de Avrupa Birliği'nin ortak tane yandaş tutumu ve tavrı olduğuna dikkati çekerek, Rum tarafının bundan kuvvet ve cesurluk alarak uzlaşmaz tutumunu sürdürmeye bitmeme ettiğini belirtti.

Başbakanlığı döneminde, boğunuk Maraş'la ek 2020'de arsıulusal hususiyet ve insanoğlu hakları dikkate alınarak şişman ortak sağ açıklık başlattıklarını hatırlatan Tatar, buna göre, boğunuk Maraş'ta kamuya ilgilendiren bazısı yerler ile sahilin halkın kullanımına açıldığını anımsattı.

"Rum tarafının hakimiyetçi zihniyetine kendisince izleyici duracak değiliz"

Tatar, "20 Temmuz 1974 Barış Harekatı'nın 47. sene dönümünde de boğunuk Maraş açılımının ikinci evresine geçilmiştir. Bu çerçevede boğunuk Maraş’ın yüzdelik üç buçuğuna mukabele fail bölge, askeri semt statüsünden çıkarılarak, iadeli isteğiyle başvuran doğruluk sahiplerine Taşınmaz Mal Komisyonunun bu yönde değişmeyen imal edilmesine imkân sağlanmıştır." dedi.

Doğu Akdeniz, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tabanca diretmesiyle Rum devletine muhavvil Rum tarafının mülkü olmadığına da aksan karşılayıcı Tatar, Rum tarafının Doğu Akdeniz'de kıyısı üstelik nanay bazısı ülkelerle saf taş yağı lambası yağı kontrol ve sondalama faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatım etti.

Tatar, "Doğu Akdeniz'de en etraflıca kıran şeridine cemaat bulunan anavatan Türkiye ile KKTC'yi dışlamaya, muadele dışına itmeye ve saf kaynaklara ortak tane başına cemaat çıkmaya çalışmaktadır. Rum tarafı, Ada'yı çevreleyen denizlerde hidrokarbür kaynaklarının denk doğruluk sahibi şekilde dü tarafın katılımıyla oluşturulacak ortak alt kurul üstünden beraberce his ve değerlendirilmesi tekliflerimize karşılık üstelik vermemiştir. Rum tarafının hakimiyetçi zihniyetine kendisince izleyici duracak değiliz." dedi.

Kıbrıs mevzusuyla ek şekilde 1977'de süregelen etüt süreçlerinin Rum-Yunan ikilisinin uzlaşmaz tutumuyla çökerken, acemi ortak zamanın başladığını söyledi.

2020 Cumhurbaşkanlığı tarzı öncesinde hâkim dü ayrı devletin varlığına ve iş donanmasına mebni hal yöntemini gündeme getirerek, acemi gösterimi paylaştığını anımsatan Tatar, "Cumhurbaşkanı seçilmemle halkımız da bu acemi gösterime şişman dayanaklık eylemek vermiştir. Bölgenin en şişman ve en çelimli ülkesi anne yurt Türkiye kabilinden da desteklenen acemi siyasetimiz, Kıbrıs'ın ve bölgenin yararına bulunan ortak tane hal çeşidi olup, dirlik ve denge bu biçimde sağlanabilecektir." niteleyerek konuştu.

Tatar, bu vizyonunu BM Genel Sekreteri'nin davetiyle güzeşte sene Cenevre’de gerçekleşen gayri resmi 5+BM toplantısında da BM'ye sunduğunu hatırlatarak, bunun acemi ortak zamanın başlangıcı oluğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Rum tarafı bu hal önerimize müspet karşılık vereceği yerde, gerginliği tırmandırıcı ortak tane yandaş faaliyetlere ve silahlanmaya bitmeme etmiştir. İşte bu noktada, ilkin BM ve AB kazanmak üzere, başka ülkelerden beklentimiz edinilmiş eşitliğimizin gereği şekilde Rum yönünü uyarmaları ve hâkim eşitliğimiz ile denk arsıulusal statümüzü teyide zorlamalarıdır. Kıbrıs Türk tarafı şekilde Kıbrıs’ta etüt yolu ile adil, sürekli ve sürdürülebilir ortak anlaşmadan yanayız. Bunun düşüncesince bulunan dü tarafın hâkim eşitliği ve denk arsıulusal statüsünün benimseme edilmesi gerekmektedir." dedi.

"KKTC, minimum Kıbrıs Rum devleti derece hâkim ve meşrudur"

Rum bölümüne 1 ve 8 Temmuz'da kazanmak az daha BM aracılığıyla, hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir enerji, su, Kıbrıs Adası'nın mayınlardan temizlenmesi ve kesintili göçle savaş hikayelerinde 6 acemi teşrikimesai önerileri sunduğunu tamlayan Tatar, Rum kabilinden daha bu teşrikimesai önerilerine ilişkin ortak karşılık alınamadığını anlatım etti.

Tatar, "KKTC, minimum Kıbrıs Rum devleti derece hâkim ve meşrudur. Egemen eşitliğe ve denk arsıulusal statüye mebni hal şekli, Adamıza ve bölgemize iş birliği, bolluk ve istikrarı getirecektir." dedi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nı kutlayan Tatar, Türkiye ile ünlü Türk Silahlı Kuvvetlerine, halkının gönül borcu duygularını iletti.

Tatar, şehitleri yağmur ve gönül borcuyla anarken, gazileri ve yiğit Türk halkını nazikâne selamladı.

Tören, el dansı gösterileri ve resmi boğaz töreninin peşi esna sonuç buldu.

Türk Hava Kuvvetlerinin akrobatlık timi Türk Yıldızları, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları çerçevesinde tanıtım gösterisi düzenledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ