USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Maraş açılımı, KKTC'ye aşırı bilinçlilik kazandırdı

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, 46 senenin arkası sıra güzeşte yıl yaşama geçirilen Maraş bölgesinin sağ açıklık sürecinin, KKTC'ye hem siyasal hem gezim bununla birlikte konuşu manada aşırı nesne katığını ve kazandırmaya bitmeme edeceğini belirtti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: Maraş açılımı, KKTC'ye aşırı bilinçlilik kazandırdı
08-10-2021 11:20
Gazimağusa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'ın 46 senenin peşi sıra aşamalı sağ açıklık periyodunun başlamasının ortak numara sene dönümünde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Maraş'ın sağ açıklık süreciyle baş başa Rumlar ve öbür dünya vatandaşlarının Maraş'a girebildiğini kail Tatar, yaklaşan sürede Rum kesiminden birtakımı milletvekillerinin de alana geldiğini ve burada yaşanmış olan gelişimleri DOĞRU gördüklerini tabir etti.

Tatar, 46 sene gizli küsurat Maraş'ın insanlığa gene kazandırılması düşüncesince ortak hamle atıldığını dile getirdi.

Maraş'ın on senelerce Kıbrıs'ta ortak hal olabileceği ve bölgenin de Rumlara iadeli edileceği öngörüsüyle gizli kaldığını anımsatan Tatar, 2004'te Annan Planı, 2017'de Crans Montana periyodunun yaşandığını, öncesinde de Rumların uzlaşmaz durum sergilediğini ve Kıbrıs'ta ortak çözüme ulaşılamadığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Bir 46 sene hâlâ herhalde buranın gizli kalması kabilinden ortak bilinçlilik bahis konusu olamazdı. Benim başvekil olduğum çağda bu (Maraş açılımı) gündeme getirilmişti, benim siyasetim buydu zaten. Başbakan yapılmaksızın ilk de bunları seslendirmiş birisiyim." dedi.

Maraş'ın esasi bakımından ata toprağı olduğuna, Lala Mustafa Paşa ve Bilal Ağa kabilinden vakıflara ilgilendiren olduğuna ayraç fail Tatar, Kıbrıs'ın 1571'de Osmanlı çeşidinden fethedilmesiyle vakıf düzenlemelerinin uygulandığını tabir etti.

Tatar, Kıbrıs'ın o çağda umumi bakımından vakıf arazisi bulunduğunu ve bu arazilerden elde edilmiş gelirlerin gerekseme sahibi insanlara verildiğini yahut talih düzenlemeleri düşüncesince kullanıldığını anlattı.

Kıbrıs'ta İngiliz çağında vakıf arazilerinin peşkeş çekildiğini kail Tatar, vakıf yasalarına karşıt düzenlemelerin bulunduğunu anımsattı.

"Taşınmaz Mal Komisyonuna 400'e yaklaşan Rum'un başvurusu var"

Cumhurbaşkanı Tatar, şu şekilde bitmeme etti:

"Biz şu anda arsıulusal hukukla gönül rahatlığı karşıyayız, o da 1974 tapusu diyor. Burada mevcut arsıulusal hukukun ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin tanımış olduğu Taşınmaz Mal Komisyonunun fakat 1974 tapusu dikkate alındığı takdirde çalışabildiği anlamında ortak kavrayış var. Kuruma başvurularla ortak sonuca varılabilecektir. Taşınmaz Mal Komisyonuna 400'e yaklaşan Rum'un başvurusu var. Maraş'ın açılmasıyla süratlenebilir. Rum tarafında zat vatandaşlarına 'sakın Taşınmaz Mal Komisyonuna başvurmayın, bu bizim açımızdan ortak ihanettir' anlayışıyla baskılar var. O insanoğlu da kendilerine, '47 senedir hal olacak ve malımıza arka döneceğiz sanarak bizi kandırıyorsunuz güçlükle ortak hal olmadı, siz bu işi başaramadınız.' halinde cevap veriyor. Rumlardan da bizlere bu süreçte 'ne devir açacaksınız, ne devir malımıza, mülkümüze arka döneceğiz?' halinde sorular gelmiştir."

Maraş'ın açılmasının zamanı Gazimağusa sahasına de cıvıltı getireceğini tamlayan Tatar, "Gazimağusa, Maraş açılımıyla baş döndürücü hâlâ giranbaha ve ortak çekicilik merkezi olabilecektir. Maraş açılımı, KKTC'ye hem siyasal hem gezim bununla beraber kazançlı açıdan baş döndürücü bilinçlilik kazandırmıştır, kazandırmaya da bitmeme edecektir." dedi.

Tatar, Başbakanlığı çağında 8 Ekim 2020'de Kapalı Maraş'ın aşamalı sağ açıklık periyodunun başlatıldığını ve bu hususta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da desteği ile bu açılımı gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Maraş açılımında arsıulusal hukuka elverişsiz atlanmak istemediklerini tabir fail Tatar, Taşınmaz Mal Komisyonu üstünden emlak para ve mülkleri iadeli edeceklerini, bu adımın insanoğlu hakları ve mağduriyetlerin giderilmesi namına atık ehemmiyetli ortak hamle bulunduğunu belirtti.

Tatar, Maraş'ın oluşturulan bölümlerini 230 binden ortak tomar evcil ve ecnebi turistin görüşme ettiğine dikkati çekerek, "Eğer pandemi şartları olmasaydı, normalde yılda KKTC'ye kısaca 1,5 milyon gezmen geliyordu. Maraş, bu haliyle fark değme mevrut turistin gitmek istediği ortak yerdir. Özellikle Türkiye'den mevrut ziyaretçiler baştan sona Maraş'ı görüşme kılmak istiyor. Pandemi sonrası Maraş'ın hâlâ gelişebileceğine ve hâlâ ortak tomar ziyaretçi alacağına inanmaktayım. Bu ehemmiyetli adımdı." sanarak konuştu.

Maraş açılımının Türkiye ve KKTC'nin Kıbrıs'taki dü devletli hal politikasına da akla yatkın bulunduğunu dile getiren Tatar, "Maraş açılımı ortak politika değişikliğiyle ortaya çıkmıştır. O politika değişikliği de 50 senedir ortak akıbet alınamayan federal temelde hal yerine, artık Kıbrıs'ta dü devletli hal düşüncesince savaşım verilmesi gerektiğidir. Bu tatlılıkla acemi ortak format ele geçiren acemi siyaset, Maraş açılımıyla hâlâ ortak tomar güçlenmiştir." değerlendirmesinde bulundu.

Tatar, Kıbrıs'ta 1974'te acemi sınırlar çizildiğini, bu tarihten sonradan bunu arka çevirmenin beklenen olmadığını ve Maraş'ın da KKTC sınırları ortamında kaldığını vurguladı.

Kıbrıs Vakıflar İdaresine (EVKAF) ilgilendiren mallar ve yapılar düşüncesince 1960 yılına derece icar ödendiğini kail Tatar, "Taşınmaz Mal Komisyonuna başvuranlar mallarına ve mülklerine kavuşabileceklerdir. Rumların gene buraya yerleşmesi ve ekonomiye kazandırmaları onların tercihidir. Dilerlerse varidat yahut satabilirler. Maraş açılımı, hakların gene kazanılması ve mağduriyetlerin giderilmesi namına akıllıcasına ortak adımdır." dedi.

Tatar, Maraş açılımının ortak proses olduğunu, alanda şu anne derece yüzdelik 3,5'lik kısmın askeri idareden çıplak idareye aktarıldığını bildirdi.

"Maraş açılımı Türkiye'nin desteği ile atık ortak adımdır"

Tatar, tamamı alanı sivile tahvil DOĞRU güvenliği bildirmek düşüncesince hâlâ ortak tomar polise gerekseme olacağını ve çıplak idareye acemi sorumluluklar yükleneceğini tabir ederek, bu sürecin davranışlarında ölçülü yürütülmesi icap ettiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar, "Maraş açılımı Türkiye'nin desteği ile atık ortak adımdır. Türkiye'deki tamamı yetkililere teşekkürname ediyorum. Kıbrıs Türk halkı bu gelişmeden memnundur, Maraş açılımına dayanak vermiştir. Türkiye kamuoyuna da tatillerini ve ziyaretlerini KKTC'ye hâlâ yoğun yapmaları çağrısında bulunuyorum. Pandemiden sonradan aramızdaki geliş-gidişler artacak, bağlar hâlâ da gelişecektir." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ