USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Rumların KKTC bayrakları yakmasına tepki: Gereken karşılık verilecekt

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rum kesiminde planlı gösterilerde ülkesinin bayraklarının yakılmasına ilişkin, "Bayraklarımız ile KKTC kutsalımızdır, bunlara el uzatanlara müstelzim cevap tabii verilecektir." değerlendirmesinde bulundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar'dan Rumların KKTC bayrakları yakmasına tepki: Gereken karşılık verilecekt
16-11-2022 23:09
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, yazılmış açıklamasında, Güney Kıbrıs'taki gösterilerde KKTC bayraklarının yakıldığını hatırlatarak, "Şehit kanları ile çizilen bayraklarımız, halkımızın onuru ve şerefidir. Bayraklarımız bize şehitlerimizin emanetidir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1878 yılından buyana bitmeme fail mücadelemiz sonra self belirlenim hakkını kullanan halkımızın istenci ve iradesiyle kurulmuştur. Bayraklarımız ile KKTC kutsalımızdır, bunlara el uzatanlara müstelzim cevap tabii verilecektir." ifadelerini kullandı.

Tatar, Güney Kıbrıs'ta planlı gösterilerde Türk, KKTC ve Türkiye düşmanlığının doruğa tırmandığının birlikte defa şimdi görüldüğünü vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Rum Yönetimi'nin Rum Eğitim Bakanlığının teşvikiyle yollara dökülen Rum gençleri 'Girne'ye döneceğiz', 'Güzelyurt, Maraş bizimdir', 'Kıbrıs Yunan'dır', 'Türkler, Kıbrıs'tan dışarı' çarpıcı sözleri atarken KKTC bayrakları da yakılmıştır. Burada asal mesul bulunan Rum gençlerinin beyinlerini Türk düşmanlığıyla yıkayan, onları ırkçı, faşist ve Türk düşmanı kendisine yetiştiren Rum Yönetimi ile Rum Ortodoks kilisesidir. Başta AKEL, DİSİ, DİKO edinmek gibi Rum politik partilerinin yapmış bulunduğu izahat da düzenlilik Rum zihniyetini birlikte defa şimdi gözler önüne sermiştir."

KKTC Dışişleri Bakan Ertuğruloğlu'ndan GKRY'nin açıklamasına kınama

LEFKOŞA (AA) - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Dışişleri Bakanlığının KKTC'nin 39. yapılış sene dönümüyle ait açıklamalarını kınadı.

KKTC Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen yazılmış açıklamada, Bakan Ertuğruloğlu'nun, "Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanlığının, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin yapılış sene dönümünde icra ettiği açıklamayı hızlı kınıyoruz." ifadelerine toprak verildi.

Açıklamada, Kıbrıs Türk halkını izolasyonlar altında yaşamaya mahkum etmeyi, adalet ve kendilerini ihlal etmeyi erek edinmiş, bu amaçla gelişigüzel ayrışık yola ve dezenformasyona başvuran birlikte Rum kurumunun, KKTC'nin yapılış sene dönümü kutlamalarından rahatsızlığının mucize bulunmadığı kaydedilerek, şu şekilde denildi:

"Kıbrıs Türk halkı, Rum Dışişleri Bakanlığının düşündüğünün aksine, birlikte 'azınlık' değildir, özlük kaderlerini atama ika hakkını kullanarak özlük devletini oluşturmayı başaran haysiyetli birlikte halktır. Başta Rum Dışişleri Bakanlığı edinmek üzere, GKRY'nin, KKTC'nin varlığına ve kuruluşunun sürgit kutlanacak bulunmasına birlikte an evvel alışması gerekmektedir. KKTC, anavatan Türkiye ile birlikte, Rum tarafının aksine, bireşimli hal formüllerinden uzak, dü mevki olgusuna müstenit terakkiperver birlikte yöntem belirlemiştir. KKTC Dışişleri Bakanlığı, 'Devlet' olma kriterlerinin tümünü karşılayan KKTC'nin tanınması için, anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile birlik birlikte ahenk içerisinde, müstelzim adımları atacaktır."

Ertuğruloğlu'nun açıklamasında, mestur Maraş'ın KKTC toprağı bulunduğu hatırlatılarak, burayı ait mevzularda düzenlilik merciinin KKTC hükümeti ve kurumları bulunduğu vurgulandı.

Açıklamada, KKTC ile Birleşmiş Milletler (BM) arasındaki bulunan ve gelecekteki birlikteliğin Rum Dışişleri Bakanlığını ait birlikte iş bulunmadığı tabir edilerek, şu görüşlere toprak verildi :

"BM Barış Gücü'nün KKTC'deki mevcudiyeti ve faaliyetleri dair KKTC ve BM ortada kanuni birlikte çerçeveye gerekseme bulunduğu aşikardır. Bu konudaki yerinde tutumumuz değişmeyecek ve kâffesi tercihler vakte mucibince değerlendirilecektir."

GKRY Dışişleri Bakanlığının, KKTC'nin 39. yapılış sene dönümü zımnında icra ettiği açıklamada, Türk tarafının masaya koyduğu Kıbrıs'ta dü devletli hal çabalarının "boşuna ve değimsiz olduğu" tez edilerek, KKTC'nin mestur Maraş'taki türel statüyü "ihlal ettiği" öne sürülmüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ