USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Dışişlerinden Kıbrıs'taki sulh gücünün süresini uzatan BM'ye tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı: "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin öz umde ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir."

KKTC Dışişlerinden Kıbrıs'taki sulh gücünün süresini uzatan BM'ye tepki
27-01-2022 21:45
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) süresinin uzatılmasına tepkime göstererek, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin kişi prensip ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan meydana getirilen yazılmış açıklamada, Kıbrıs'ta konuşlu (BMBG) fariza süresinin altı ay müddet ile 31 Temmuz 2022'ye derece uzatılmasına bağlı 2618 (2022) mahdut BM Güvenlik Konseyi Kararının 27 Ocak 2022'de benimseme edilmiş yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin kişi prensip ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir. Barış operasyonlarının asliye dayanağı bulunan hepsi tarafların rızalarına başvurulmasına bağlı delil ilkenin şahsen BM çeşidinden delik gerisi edilmesi, BM’nin itibarını dikçe sarsmakta ve memleketimizdeki varlığını sorgulatmaktadır. BMBG, KKTC topraklarındaki faaliyetlerini, halen hüsnüniyetimiz ile sürdürebilmektedir." ifadeleri arazi aldı.

BMBG'nin KKTC'deki varlığı ve operasyonlarının devamı düşüncesince KKTC ve BM ortada üstünde uygun kalınacak kanuncu birlikte düzenlemeye gerekseme yer aldığı vurgulanan açıklamada, bu hususta hepsi çağrıların karşılıksız bırakılması dolayısıyla KKTC'nin lüzumlu adımları atmaktan bambaşka seçeneğinin kalmadığı kaydedildi.

BM'nin "çözüm manken dayatmasına" tepki

Açıklamaya, şu şekilde bitmeme edildi:

"BMGK, bahis konusu kararında, geçerliliğini yitirmiş, mücerrep ve tüketilmiş 'iki kesimli, dü toplumlu federasyon' modelini dayatmaya emek vermesi benimseme edilemezdir. Bu yaklaşım, Kıbrıs Türk halkını ucu belirgin birlikte sürece alıkoymak ve elektrik altında berhayat olmak mecburiyetinde bırakmayı amaçlayan Rum tarafının politikalarını tutma manası taşımaktadır. Güvenlik Konseyi hal modeli kendisince spot buyruk vererek BM Genel Sekreterinin de belirttiği biçim dışı fikirlerin ele katılması ile özgürcesine etüt edilecek benimseme edilmektedir birlikte anlaşmaya varılmasını engellemektedir. Bu durum ayrıca, dü tarafı yakınlaştırmaktan ziyade, aralarındaki uçurumun açılmasından bambaşka birlikte hedefe bakım etmemektedir."

KKTC'nin kişi toprağı bulunan boğunuk Maraş'a bağlı kararların arsıulusal ahbaplık çerçevesinde alındığını ve gelecekte de iyelik hakkına saygının kesinlikle gözetileceğine işaret edilen açıklamada, KKTC'nin amacının, Rumların iyelik iddialarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları çerçevesinde kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) çeşidinden iadeli müdahale deva bulunmasını bildirmek yer aldığı yinelendi.

Açıklamada, "Buna rağmen, BMGK sonucunda boğunuk Maraş'a bağlı boş ifadeler kullanılmıştır. Bu ifadeler, BMGK'nin iyelik hakkına saygıyı önemsemediğini ve hemen taraflı, siyasal birlikte değişmeyen benimseme etme ardında koştuğunu belirgin bariz göstermektedir." ifadelerine arazi verildi.

Ada'daki "iki ayrı talih ve halkın" bulunmuş yer aldığı vurgusu

Ada ve Doğu Akdeniz'deki gerginliğin, Rum tarafının akıcı bitmeme fail yegâne yandaş ve evlilik dışı faaliyetlerinin kararı yer aldığı tamlanan açıklamada, Rum tarafının son durmaksızın ve açıklık alana yerleştirdiği ağırbaşlı tabanca mevzileri ile askeri gereç alımlarını artırmasının yanı sıra, Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği askeri tatbikatların Rum tarafının bildik gerginliği tırmandırma politikasının hemen birtakımı örnekleri yer aldığı vurgulandı.

Rum kesiminin, Kıbrıs Türk halkının ortağı yer aldığı tabii kaynaklara bağlı yürüttüğü yegâne yandaş faaliyetlerinin de düzenlilik ve istikrarı zılgıt ettiğinin belirgin yer aldığı tamlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"BMGK'nin Rum tarafının bu muharrik faaliyetlerini kınamaması benimseme edilemezdir. Güvenlik Konseyi’nin yandaş tutumu, Rum kısmını Kıbrıs Türk halkının haklarını gasbetme ve yegâne yandaş faaliyetlerini temdit dair cesaretlendirmektedir. BMGK'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimine güya 'tüm Ada'nın temsilcisi' üzere davranmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. Ada'da dü hükümran denk talih ve dü halkın bulunmuş yer aldığı gerçeğinin BMGK müdahale hepsi arsıulusal maşer çeşidinden benimseme edilmesi, en realist yaklaşım olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ