USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Meclis Başkanı Töre, Kıbrıs problemininin ulusal ölümsüzlük meselesi bulunduğunu söyledi

KKTC Meclis Başkanı Zorlu Töre, "Kıbrıs Türk halkı baştan 1978 yılındaki vakaları yaşamamalı. Dünya bizi aldatmamalı. Türkiye de buna direnmeli, Kıbrıs Türk halkı da buna direnmeli. Türk ordusundan caymak yok." dedi.

KKTC Meclis Başkanı Töre, Kıbrıs problemininin ulusal ölümsüzlük meselesi bulunduğunu söyledi
07-07-2022 02:00
İstanbul

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkanı Zorlu Töre, Türkiye Sivil Toplum İnisiyatif Merkezi'nde (TUSİM) "Kıbrıs'ın Gelecek Vizyonu" başlıklı ortak musahabe yaptı.

KKTC'nin serbest ortak büyüklük namına kurulmasından sonradan federasyon görüşmelerinin yapılmasını akla yatkın bulmadığını tamlayan Töre, Türkiye ve KKTC'nın Ada'da dü hükümran büyüklük çözümünden yana olduğunu, bunun haricinde ortak anlaşmaya yanaşmayacağını vurguladı. Töre, "KKTC'de dü hükümran büyüklük çözümü yaşama geçirilmezse kılıç bu halde yolumuza bitmeme ederiz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İngilizlerin, Fransızların Rumların yahut Birleşmiş Milletlerin hediyesi değil. Bu devlet, şehitlerimizin, gazilerimizin bizlere emanetidir. Onlara çıyanlık edemeyiz. KKTC'nin ortadan kalkmasını bildirme edemeyiz. Türk ordusunun garantörlüğünün bozulması ve Ada'dan çekilmesini katiyen bildirme edemeyiz." niteleyerek konuştu.

Töre, Kıbrıs'ın erke kaynakları itibarıyla ensesi kalın Doğu Akdeniz'de ehemmiyetli ortak pozisyona cemaat olduğunu, nedeniyle Mavi Vatan teriminin hoppadak karayı kapsamadığını, bire ortak sürede derya altındaki zenginliklere cemaat olmayı da kapsadığını söyledi.

ABD, Rusya, Fransa üzere devletlerin bu alanda tayyare gemileri ve tahtelbahir bulundurduğunu kaydeden Töre, şu halde bitmeme etti:

"Türkiye'ye ise 'Sen burada taharri yapma, sismik araştırı yapma, art çekil. Kıbrıs Adası'nda ayrı büyüklük kuramazsınız, bu devletten vazgeçin, bileşik Kıbrıs olsun, federasyon olsun' diyorlar. Hatta Türk askerinin Ada'dan çekilmesini istiyorlar. Bunlar bundan sonradan bildirme edilemez talepler. Dolayısıyla ulusal sorun dediğimiz Kıbrıs meselesinde berk durmalıyız, aldanmamalıyız. Ne BM ne de Avrupa Birliği bizi aldatmamalı."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Dünya beşten büyüktür" lafının Türk aut politikasının kâffesi sahalarına yansıdığını tamlayan Töre, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin son ötesi harekatları, dünyanın nice hesabına er göndermesi âlemşümul ortak tatlı Afrika içlerine derece tedricen o mazlum kişilere iane etmesi dünyanın beşten iri bulunduğunu göstermiştir. Türkiye bire ortak sürede Balkanlar'da, Kafkaslar'da ve Orta Doğu'da çalışan ortak bir vaziyete gelmiş şekilde bunu göstermiştir."

"Türk ordusundan caymak yok"

Töre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni yaşatılmasının bundan sonradan ulusal ölümsüzlük meselesi durumuna geldiğini, KKTC'nin varlığını siper dair sonuna derece savaşım edeceklerini söyledi.

Türk ordusunun Ada'dan çekilmesine banko üzerine çıktığını dile getiren Töre, "Böyle ortak nesne bildirme edilemez, bildirme etmem. Kıbrıs Türk halkı baştan bire ortak vakaları yaşamamalı. Dünya bizi aldatmamalı. Türkiye de buna direnmeli, Kıbrıs Türk halkı da buna direnmeli. Türk ordusundan caymak yok. Dünyada barış, Kıbrıs'ta sulh tabii olsun fakat devletten caymak yok. Savaşı talip kim? Silahı muhip kim? Ama evren vazgeçmiyor. Ne silahtan vazgeçiyor ne bizim üzerimizdeki yayılımcı emellerinden vazgeçiyorlar. " halinde konuştu.

Rum ve Yunanların yüzyıllardır "Helen Adası" hayalinden vazgeçmediğini vurgulayan Töre, silahlanmaya ve harbe üzerine olmalarına karşın Türkiye ve KKTC'yi alanda dışlayan tek eyleme müsaade vermeyeceklerini dile getirdi.

Türkiye ve KKTC'ye müteveccih meydana getirilen kâffesi art etap attırma çabalarının işe yaramayacağını tabir fail Töre, "Hayır" çekilme sırasının bundan sonradan Türkiye'de bulunduğunu vurguladı.



SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ