USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'de Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü nedeniyle törenler düzenlendi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü nedeniyle törenler düzenlendi.

KKTC'de Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü nedeniyle törenler düzenlendi
18-03-2022 17:24
Ankara

Girne'deki Boğaz Şehitliği'nde planlı törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Faiz Sucuoğlu, bakanlar, milletvekilleri, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri (KTBK) Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, siyasal parti, kurum, kuruluş, dernek, darülfünun temsilcileriyle askeri erkan katıldı.

Boğaz Şehitliği'ne çelenklerin sunulmasıyla başlamış olan tören, hürmet duruşu, hürmet atışının arkası sıra İstiklal Marşı eşliğinde bayrakların göndere çekilmesiyle bitmeme etti.

Törende, KTBK'den Hava Savunma Yüzbaşı Ahmet Karaca, günün ağıt ve önemini tamlayan müzakere yaptı.

Konuşmanın arkası sıra Şehitlik hususi Defteri Cumhurbaşkanı Tatar, Büyükelçi Başçeri ve KTBK Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk kabilinden imzalandı.

Tatar, Boğaz Şehitliği'nden tahsil edilen toprağı Anıtkabir'e gitmek kabil Başçeri'ye doğrulama ettikten sonraları icra ettiği konuşmada, Çanakkale'de alp Türk askerinin beniz binleri aşan şüheda verdiğini, bugün bu zaferin yıl dönümünde kabadayı ve alp şehitleri adlandırmak düşüncesince toplanıldığını söyledi.

"Bu iri zaferle (Çanakkale Zaferi) Türk ulusu, müşterek el hâlâ dünyaya tek devir ayrıksı milletlerin esaretinde yaşamayacağını gösterdi." diyen Tatar, o zamanın komutanı Gazi Mustafa Kemal Mustafa Kemal Atatürk ile baş başa Türk ordusunun zamanı müşterek galebe kazandığını dile getirdi.

Tatar, Çanakkale'de kazanılan zaferin, boyunduruk ve engelleme altında canlı halkları yüreklendirdiğini, Kıbrıs Türk halkının da bu direnişi yakından izlediğini vurgulayarak, orada yakılan ışığın atalarına sabah yeli ve çelim deposu bulunduğunu kaydetti.

"Bağımsızlığımıza, hürriyetimize, özgürlüğümüze baş döndürücü ehemmiyet vermekteyiz." diyen Tatar, buna müteveccih mücadelenin ana taşınmazlar Türkiye'nin yardımı ile bugün de bitmeme ettiğini söyledi. Tatar, Kıbrıs'ta dü devletli çözümün önemine değindi.

Cumhurbaşkanı Tatar, Mustafa Kemal Atatürk ve tabanca arkadaşları özellikle peyda etmek kabil hepsi şehitleri hürmet ve gönül borcuyla anmış olduğu konuşmasında, Türkiye'de açılışı meydana getirilen Çanakkale Köprüsü'nün hayırlara okazyon olmasını dilek etti.

Tatar'ın konuşmasının arkası sıra martir kabirleri gezilerek, çiçekler bırakıldı. KKTC'nin gayrı illerinde de şehitler, planlı törenlerle anıldı.

"TMT Şehitleri Anma ve Ağaç Dikme Töreni" düzenlendi

Daha sonraları Taşkent bölgesinde, "Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Şehitleri Anma ve Ağaç Dikme Töreni" düzenlendi.

Törene, Cumhurbaşkanı Tatar, Meclis Başkanı Töre, Başbakan Sucuoğlu, Büyükelçi Başçeri, askeri erkan, TMT Mücahitler Derneği Başkanı Yılmaz Bora, Din İşleri Başkanı Ahmet Ünsal, gaziler, savaşçı dernekler, martir aileleri ve gayrı yetkililer katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlamış olan törende alana, "Ağaç olmadan avlu yoktur", "Ormansız müşterek taşınmazlar emlak değildir", "Kıyamet kopacağı devir güçlü elinizde müşterek dikme bulunursa onu doğrudan dikin", "Yarının doğası bugünden yaratılır" ve "Bir dikme dikerseniz müşterek avlu dikersiniz" mukayyet pankartlar asıldı.

Tatar, burada icra ettiği konuşmada, Çanakkale destanı, İstiklal Savaşı ve iri Türkiye Cumhuriyeti'nin temelinin atılması periyodunu anlattı.

Kıbrıs Türk halkının rastgele devir ana vatanından çelim aldığını, Kıbrıs'ta ulusal savaş yıllarında o güçle vatanını koruduğunu anlatım fail Tatar, bu günün Türklük tarihinde ehemmiyetli müşterek gündüz bulunduğunu vurguladı.

Enosis'e gönül rahatlığı maruz mücadeleye ayraç fail Tatar, TMT'nin o devre verdiği mücadelenin önemine ve bugünkü siyasal binanın örgütlenmesine sağlamış olduğu katkıya dikkati çekti.

TMT Mücahitler Derneği Başkanı Bora, Kıbrıs Türk halkının, zahmetli yılların arkası sıra devletine kavuşmanın alım çalım ve mutluluğunu taşıdığını belirtti.

Din İşleri Başkanı Ünsal ise diyanet adamları adına rastgele devir barışın indinde olduklarını vurgulayarak, ağaçlandırmanın taşınmazlar düşüncesince önemine dikkati çekti.

İstihkam Teğmen Mehmet Doğancan Cesur da günün ağıt ve önemine bağlı müzakere yaptı.

Konuşmaların arkası sıra ağaçlar dikildi ve hatırat fotoğrafı çekildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ