USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'de vatandaşlar seçimin arkası sıra 'uzun soluklu' ortak hükümetin kurulmasını istiyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde vatandaşlar, 23 Ocak'ta yapılacak seçimlerin arkası sıra derinlemesine soluklu hükümetin kurulmasını ve istikrarla planlı icraatların yaşama geçirilmesini istek ediyor.

KKTC'de vatandaşlar seçimin arkası sıra 'uzun soluklu' ortak hükümetin kurulmasını istiyor
19-01-2022 12:25
Lefkoşa

Kurulduğu 1983'ten buyana 37 ayrımlı hükümetin iktidara geldiği KKTC'de, 7 Ocak 2018 Erken Genel Seçimi'nden itibaren 4 ayrımlı ortak yönetim hükûmeti hükümeti kuruldu.

AA muhabiri, hükûmet merkezi Lefkoşa'da KKTC'li seçmenlere ülkede hükümetlerin kalın değişmesiyle ait görüşlerini sordu.

Seçmenler, kurulan hükümetlerin 1-2 sene arayla bozulmasının dengeli müşterek binanın önüne geçtiğini ve bu yapıların planlarını yaşama geçirememesiyle bölüt da hayır olamadığını anlatım etti.

"Halk da kalın pıtrak seçim tamamlanmasından bıktı"

Esnaf Hilmi Lefkeli, derinlemesine kesiksiz hükümetin şimdi hayır olacağının belirterek ülkenin beş altı sene arayla er seçime gittiğini anımsattı.

Kurulan çelimsiz kesiksiz hükümetlerin icraatlarını yaşama geçiremediğini ve "2 yahut 3 yılda ne yapabiliriz?" halinde esbabımucibe ürettiğini kail Lefkeli, şimdi derinlemesine vadeli müşterek hükümeti halkın da şimdi şen sorgulayabileceği ve hükümetin de verdiği lafı dokunabilecek tarihi olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Lefkeli, "Uzun devre hükümet bulunduğu devir şimdi dengeli müşterek bina olacaktır. Hükümetler oturmuş bulunduğu koltuğu ısıtmadan gine müşterek değiş oluyor. Halk da kalın pıtrak seçim tamamlanmasından bıktı." dedi.

Emekli Cafer Baran, 5 sene süreyle kurulacak müşterek hükümet dilek ettiklerini fakat bu ortamın derinlemesine süredir sağlanamadığını söyledi.

Baran, "KKTC'de derinlemesine vadeli müşterek hükümet kurulmasını hepsi kadar ego de isterim. Böyle müşterek hükümet memleketin gelişme göstermesi düşüncesince istikrarı yanı sıra getirir. Seçmenler de sonunda sandığa şimdi şen gider." sanarak konuştu.

İş başına mevrut hükümetlerin, belirledikleri projeleri yaşama geçiremeden bozulduğunu yada seçime gidildiğini kaydeden Baran, bunun da dengeli müşterek binanın önüne geçtiğini anlatım etti.

"Kesinlikle Türkiye'nin de desteğinin olması lazım"

Esnaf Olgun Şila, ülkede kalın müşterek halde hükümetlerin bozulmasının ve yenisinin kurulmasının diyar düşüncesince negatif müşterek gidiş bulunduğunu belirtti.

Şila, "İnşallah bu el demir müşterek fırka yegâne başına iktidara dirimsel yada en aşkın dü partili müşterek ortak yönetim hükûmeti olur. Böyle müşterek hükümet eksiksiz mesuliyeti alır, projeleri tamamlar ve doğacak seçimde halkın önüne şimdi alını açıkça genişlemek ister." dedi.

Pazar haset yapılacak seçimlerin diyar düşüncesince güzel olmasını da isteyen Şila, Kovid-19 salgını döneminin de atlatılmasıyla yönetenlerin işinin şimdi bedava olacağını söyledi.

Esnaf Nidai Cabacaba da ülkede gelişigüzel devirde bulunduğunu kadar istikrar istemeyi sürdürdüklerini kaydetti.

Cabaca, "(KKTC'de) Bir hal ve istikrar olacaksa banko yegâne fırka olması ve akilane yolda ilerlemesi lazım. Kesinlikle Türkiye'nin de desteği olması lazım. Gelecek bulunan hükümetin, anne vatan Türkiye ile derinlemesine vadeli projeler yapması lazım." değerlendirmesini yaptı.

KKTC'nin zat ayakları üstünde durarak ilerlemesi icap ettiğini vurgulayan Cabacaba, seçimin hayırlara fırsat olmasını diledi.

"Bir yılda ne meslek oturur ki?"

Esnaf Şaziye Kofalı Kurt ise "Kurulacak hükümetin 5 salname olması icap eder ki en azından ne yapacaklarını görelim." niteleyerek kişilerin da doğacak seçimde (5 sene sonra) yapılacak icraatlara mucibince değişmeyen vereceklerini dile getirdi.

Kurt, yılda müşterek hükümetin değişmemesi gerektiğini, huysuz hâlde başlamış bulunan planların sağlıksız kaldığını anlatım etti.

Çalışan Serdar Şahan, seçimin arkası sıra 5 sene süreyle kurulacak hükümetin şimdi güzel olacağının altını çizerek hakeza müşterek hükümetin projelerini yaşama kılmak düşüncesince tarihi olacağını söyledi.

Şahan, "Bir yılda bozulan hükümetler müşterek obje yapamıyor, 5 yılda en azından müşterek obje yapabilirler, en azından buna vakitleri olur." sanarak konuştu.

İşletmeci Gül Akçay da "Seçim sonra kurulacak hükümette bazıları 5 sene kalırsa, faaliyetlerini ve meydana getirdiği emekleri görebiliriz. Bir sene görevde küsurat hükümetler nazar boncuğu obje yapamaz. Bir yılda ne meslek oturur ki? Onun düşüncesince hükümetlerin 5 sene görevde kalması gerekir." dedi.

Uzun soluklu müşterek hükümetin yapacağı hayır işlere de yer veren Akçay, hakeza müşterek hükümetin Türkiye ile de güzel ilgiler kurabileceğini, el düşüncesince de şimdi kalburüstü işler yapabileceğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ