USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kocaeli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin merkezi olma yolunda

Katma kıymeti faziletli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini isteklendirme neredeyse ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı hanımlar kabilinden yapılıyor.

Kocaeli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin merkezi olma yolunda
09-10-2021 15:40
Kocaeli

Kocaeli'de eklenmiş kıymeti faziletkâr tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini motivasyon buyurmak gibi şehrin 75 noktasında ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı başladı.

Büyükşehir Belediyesince hazırlanmakta bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) ile "sanayi kenti" Kocaeli, tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin de merkezi olma uğrunda ilerliyor.

Proje kapsamında çiftçiler çeşidinden 1500 dekar bölgede ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı, avrat işçiler çeşidinden yapılıyor.

Toplanan ürünler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş donanmasında 8 milyon liralık yatırımla oluşturulan Sekapark AŞ Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisi'nde aromatik bitki hasım namına işlenerek ihraç edilecek.

"Köylerde seçenek ürünleri üretmeyi amaçlıyoruz"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, AA muhabirine, TABİP meslek harcamaları kapsamında 75 tarlada hasat işlemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu yıl dünkü diktikleri fidelerle alanın 1500 dekara ulaştığını aktaran Aydınlık, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın ortaya koyduğu zevahir çerçevesinde köylerde seçenek ürünleri üretmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Aydınlık, eklenmiş kıymeti faziletkâr ürünler ile köylünün hasılatının köyde yaşamaya kafi gelecek duruma gelmesini gelmek düşüncesince cümle oluşturmayı hedeflediklerini belirterek şu şekilde bitmeme etti:

"Daha evvela bu bitkilerin eklenmiş kıymetini ülkemizden aut devletlere götürücü ortak cümle vardı. Bunlar kozmetik ürün, deva ve besin takviyesi olarak, eklenmiş değerinin iri tarafını diyar haricinde boşamak şekli ile arka dönüyordu. Bu sebeple başta Sekapark AŞ şirketimizin faaliyetlerini, tıbbi aromatik nebatat dair yoğunlaştırdık. TÜBİTAK MAM ile yaptığımız teşrikimesai protokolüyle, onların ürettiği teknolojik bitki paketiyle bu mamüllerin en yukarı teknolojiyle süper ciddi karbondioksit yöntemiyle ekstraktlarını çıkarıyoruz. Gördük ki çıkan ürünler, muhteva açısından dünyada en birinci sınıf mahsulat arasına girmeyi adalet ediyor. Bu ürünlerimizin içinde ne olduğu TÜBİTAK çeşidinden da tescillenmiş oluyor."

"Bitki ve istihsal sayısını çoğaltmak düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor"

Proje düşüncesince 10 milyon liraya benzeyen ortak envestisman yaptıklarını dile getiren Aydınlık, İzmit ilçesinde çözüm binasının arkasındaki alanda, mayıs ayında hidrodistilasyon (uçucu yağ elde etme) ünitesinin de inşaatının tamamlanacağını anlattı.

Aydınlık, Kocaeli'nin endemik yapısına layıkıyla önceki aşamada biberiye, tıbbi nane ve kovan otu üretimine başladıklarını, bitki ve istihsal sayısını çoğaltmak düşüncesince çalışmalara bitmeme ettiklerini vurguladı.

Çiftçilerin projeye ilgisinden bahseden Aydınlık, şu şekilde konuştu:

"Ekonomik sürdürülebilirliği bulunan bu çeşit 5, 10, 15 dekar arazilerde getirimli ortak rençperlik yapmanın da önceki örneği olacak Türkiye'de. Sadece ilimizde değil, kâffesi Marmara, benzeyen semt illerinin de bu çeşit ürünlerinin el işi kapasitesini oluşturacağız. Sakarya, Bolu ve Düzce ve Yalova'da dikilen bitkilerin birçoğunu burada işlemiş olacağız. TÜBİTAK ile bunları bundan sonra devletimizde işleyip eklenmiş değerin kalmasını sağlayacak ortak cümle kurduk. Bu çeşit uygulamaların belediyeler marifetiyle artması lazım. Biz belediyeler, köylünün yapamadığı bölümü yaparak, burada konuşu katkıyı artırıyoruz. Bunu da şu şekilde sloganlaştırdık; dayanaklık buyurmak büyükşehirden, çalışma ve karşı teri çiftçiden."

"Kadınların istihdamı açısından da elleme oldu"

Üretici Rıfat Dursun da belediyenin fidanları parasız verdiğini ve değme muhtelif takım desteğini sağladığını söyledi.

Yaklaşık 10 dönüm bölgeye tıbbi aromatik bitki ektiğini aktaran Dursun, "Daha evvela tarlamda karpuz, mısır, buğday ekiyordum. Tıbbi aromatik bitkilerin adını duymuştum ancak ekmemiştim. Belediyeye güvendik ve yarayışlı olacağını düşündük. Şu anda 20 iştirakçi çalışıyor tarlada. Onlar düşüncesince de iri ortak dirimsel deposu oluyor." dedi.

İşçilerden Aysun Yılmaz, hasat periyodunun elleme geçtiğine ayraç ederek, "Kadınların istihdamı açısından da elleme he bu proje. Bizim düşüncesince dirimsel kaynağı." ifadelerini kullandı.

Hasibe Bayır da projenin yaşama geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ