USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kocaeli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin merkezi olma yolunda

Katma kıymeti erdemli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini motivasyon neredeyse ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı hanımlar çeşidinden yapılıyor.

Kocaeli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin merkezi olma yolunda
09-10-2021 15:40
Kocaeli

Kocaeli'de ilişik kıymeti faziletli tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğini isteklendirme eylemek neredeyse şehrin 75 noktasında ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı başladı.

Büyükşehir Belediyesince hazırlanmakta bulunan Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi (TABİP) ile "sanayi kenti" Kocaeli, tıbbi ve aromatik bitki üreticiliğinin de merkezi olma uğrunda ilerliyor.

Proje kapsamında çiftçiler kabilinden 1500 dekar bölgede ekilen tıbbi nane, biberiye ve mahdum otunun hasadı, eş işçiler kabilinden yapılıyor.

Toplanan ürünler, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) iş donanmasında 8 milyon teklik yatırımla oluşturulan Sekapark AŞ Süper Kritik Akışkan Ekstraksiyon Tesisi'nde aromatik bitki düşman kendisine işlenerek ihraç edilecek.

"Köylerde seçenek ürünleri üretmeyi amaçlıyoruz"

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Aydınlık, AA muhabirine, TABİP emekleri kapsamında 75 tarlada hasat işlemi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bu yıl dünkü diktikleri fidelerle alanın 1500 dekara ulaştığını aktaran Aydınlık, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın ortaya koyduğu zevahir çerçevesinde köylerde seçenek ürünleri üretmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Aydınlık, ilişik kıymeti faziletli ürünler ile köylünün hasılatının köyde yaşamaya kafi gelecek bir duruma gelmesini gelmek düşüncesince cümle oluşturmayı hedeflediklerini belirterek şöyleki bitmeme etti:

"Daha ilkin bu bitkilerin ilişik kıymetini ülkemizden aut devletlere götürücü müşterek cümle vardı. Bunlar kozmetik ürün, çıkar yol ve besin takviyesi olarak, ilişik değerinin iri yönünü diyar haricinde boşamak şekli ile arka dönüyordu. Bu sebeple başta Sekapark AŞ şirketimizin faaliyetlerini, tıbbi aromatik bitki bilimi ilişkin yoğunlaştırdık. TÜBİTAK MAM ile yaptığımız teşrikimesai protokolüyle, onların ürettiği teknolojik bitki paketiyle bu mamüllerin en fevk teknolojiyle süper eleştiri karbondioksit yöntemiyle ekstraktlarını çıkarıyoruz. Gördük ki çıkan ürünler, zımni açısından dünyada en birinci sınıf mahsulat arasına girmeyi adalet ediyor. Bu ürünlerimizin içinde ne olduğu TÜBİTAK kabilinden da tescillenmiş oluyor."

"Bitki ve istihsal sayısını tasarruf eylemek düşüncesince çalışmalarımız bitmeme ediyor"

Proje düşüncesince 10 milyon liraya yaklaşan müşterek envestisman yaptıklarını dile getiren Aydınlık, İzmit ilçesinde çözüm binasının arkasındaki alanda, mayıs ayında hidrodistilasyon (uçucu yağ elde etme) ünitesinin de inşaatının tamamlanacağını anlattı.

Aydınlık, Kocaeli'nin endemik yapısına layıkıyla ilkin evrede biberiye, tıbbi nane ve kovan otu üretimine başladıklarını, bitki ve istihsal sayısını tasarruf eylemek düşüncesince çalışmalara bitmeme ettiklerini vurguladı.

Çiftçilerin projeye ilgisinden bahseden Aydınlık, şöyleki konuştu:

"Ekonomik sürdürülebilirliği bulunan bu çeşit 5, 10, 15 dekar arazilerde getirimli müşterek ırgatlık yapmanın da ilkin örneği olacak Türkiye'de. Sadece ilimizde değil, hepsi Marmara, yaklaşan semt illerinin de bu çeşit ürünlerinin el işi kapasitesini oluşturacağız. Sakarya, Bolu ve Düzce ve Yalova'da dikilen bitkilerin birçoğunu burada işlemiş olacağız. TÜBİTAK ile bunları bundan böyle vatanımızda işleyip ilişik değerin kalmasını sağlayacak müşterek cümle kurduk. Bu çeşit uygulamaların belediyeler kanalıyla artması lazım. Biz belediyeler, köylünün yapamadığı bölümü yaparak, burada kazançlı katkıyı artırıyoruz. Bunu da şöyleki sloganlaştırdık; dayanak noktası büyükşehirden, iş ve huzur teri çiftçiden."

"Kadınların istihdamı açısından da elleme oldu"

Üretici Rıfat Dursun da belediyenin fidanları parasız verdiğini ve rastgele çeşitli takım desteğini sağladığını söyledi.

Yaklaşık 10 dönüm bölgeye tıbbi aromatik bitki ektiğini aktaran Dursun, "Daha ilkin tarlamda karpuz, mısır, buğday ekiyordum. Tıbbi aromatik bitkilerin adını duymuştum lakin ekmemiştim. Belediyeye güvendik ve müfit olacağını düşündük. Şu anda 20 iştirakçi çalışıyor tarlada. Onlar düşüncesince de iri müşterek dirimlik deposu oluyor." dedi.

İşçilerden Aysun Yılmaz, hasat sürecinin dobra geçtiğine ayraç ederek, "Kadınların istihdamı açısından da elleme ha bu proje. Bizim düşüncesince dirimlik kaynağı." ifadelerini kullandı.

Hasibe Bayır da projenin yaşama geçirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ