USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kocaeli'de tarıma maruz dayanaklık etmek çiftçilere 'can suyu' oldu

Kocaeli'de Kovid-19 salgını nedeniyle girdi maliyetlerinde gerçekleşen artıştan etkilenen çiftçilere, Büyükşehir Belediyesince sonuç dü yılda 90 milyon teklik dayanak sağlandı.

Kocaeli'de tarıma maruz dayanaklık etmek çiftçilere 'can suyu' oldu
21-01-2022 12:42
Kocaeli

Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Numan Balaban, AA muhabirine, "sanayi kenti" namına tanıdık Kocaeli'nin yüzölçümünün yüzdelik 40'ının orman, yüzdelik 35'inin ekincilik ve yüzdelik 1,5'inin endüstri piyasası bulunduğunu söyledi.

Kentteki ekincilik ve hayvancılık faaliyetlerini, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü içerisinde geliştirdikleri projelerle desteklediklerini tamlayan Balaban, bu kapsamda hayvanca üretime ulama bildirmek neredeyse hile bitkisi tohumu desteği verildiğini, bu projeden 10 bin çiftçinin faydalandığını dile getirdi.

Balaban, Kocaeli'de ters bölgede seracılığa aşırı ehemmiyet verdiklerini, desteklerle bu alanları 1,5 milyondan 32 milyon metrekareye çıkarmayı başardıklarını anlatım etti.

Yumurta üretimine ulama bildirmek neredeyse domestik soy bulunan "Atak-S" cinsinde deli dolu efsanevi desteği sağladıklarını özetleyen Balaban, çiftçilerin, senelerdir sürdürdükleri kümes ekipmanları ve hile desteklerinden sevinme duyduklarını söyledi.

"İlk kere Büyükşehir Belediyesi çiftçilere fuel oil desteğinde bulundu"

Kovid-19 salgını dolayısıyla zirai üretimin öneminin hâlâ da arttığını, iktisadi dalgalanmalar dolayısıyla girdi maliyetlerinden etkilenen çiftçilerin isteklerini adına getirmeye çalıştıklarını tamlayan Balaban, mevrut istem ilişkin fuel oil desteğinde mevcut olmak neredeyse haziran ayında düzentileme başlattıklarını anlatım etti.

Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın çiftçiler düşüncesince etraflı olanakları seferber ettiğini vurgulayarak şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye'de geçmiş kere müşterek Büyükşehir Belediyesi çiftçilerimize fuel oil desteğinde bulundu. 12 bin çiftçimize, kısaca namına 2 milyon litreye varacak halde fuel oil desteğinde bulunduk. Bunun maliyeti bizlere 20 milyon lira. Akaryakıt desteğimiz, zirai faaliyetlerin işleyebilmesi neredeyse iri dayanak noktası reşit oldu. Girdilerin artarak çoğalması dolayısıyla bu sene da geçmiş evrede hile bitkisi tohumu ve kompoze basma desteklerinde bulunduk. Gübrenin verilmesindeki anne amacımız, verimliliği artırmak. Yeter ki çiftçilerimiz üretsin, rahatlasın, istihsal bu dünya topraklarında gerçekleşsin."

"Desteklerimizle mezru düzlük 70 bin hektara ulaştı"

Belediye namına ilkin akıbet 2 senedir çiftçilere derin halde dayanak noktası olduklarını kail Balaban, şunları kaydetti:

"Son dü yılda çiftçilerimize verdiğimiz desteğin yekûn maliyeti 90 milyon lira. Pandemiden çevre elden basma ve akaryakıtla ait kısaca 45-50 milyon teklik desteğimiz oldu. Bu aşırı ehemmiyetli müşterek maliyet. Amacımız, pandemi devrinde tarıma bulunan istem artışından meydana gelen girdi maliyetlerinin artarak çoğalması yardımıyla çiftçilerimizin art çekilmesini engellemek. Çiftçilerimize müşterek dem olması düşüncesince fuel oil ve basma kalemlerine iri dayanak noktası sağlandı.

Kocaeli, Türkiye'de endüstri kenti lakin tığ denir ki Kocaeli elden endüstri kenti değil, turizmin, sporun, tarımın da kenti. Bununla ait aşırı ağırbaşlı icraat yapıyoruz. Her toprakta istihsal olsun neredeyse desteklerimize bitmeme ediyoruz. Koşulsuz değme çiftçimize hile bitkisi tohumu desteğinde bulunuyoruz. Kocaeli tarımının dünya ekonomisine hâlâ müşterek tomar ulama sunmasını istiyoruz. Geçmiş senelerde kısaca 40 bin hektar bulunan mezru alan, bu desteklerimizle 70 bin hektara ulaştı. Bu bölgelerin daima artarak çoğalması düşüncesince savaşım ediyoruz."

Kent, tıbbi hoş kokulu nebat yetiştiriciliğinde istihsal merkezi olacak

Başkan Büyükakın'ın vizyonuyla hazırlanmakta bulunan "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi"ne yer veren Balaban, şehrin bu bölgede da istihsal merkezi olma amacında ilerlediğini, birleşen mamüllerin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi iş donanmasında hoş kokulu nebat hasım namına işlenerek ihraç edileceğini bildirdi.

Balaban, Kocaeli'de ekincilik ve hayvancılık çalışmalarını yakından izlem buyurmak neredeyse kurmuş oldukları sayısal altyapıya ekinci kaydetmeyi sürdürdüklerini belirterek, "Çiftçilerimiz, bu düzene engelleme namına ağız ağıza kişi inisiyatifiyle ürünleri istedikleri fiyata satabilecek. Ana hedefimiz, Kocaeli'de imal edilen ürünün evvela kentteki domestik tüketiciye en endamsız sürede ulaşmasını ve istihsal fail ferdin faziletkâr sağlık elde edecek halde satışını sağlamak. Tüketicilerin, en iktisadi ve körpe halde ürünlerini alması düşüncesince icraat yapıyoruz." diye konuştu.

"Desteklerle dem aldık"

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin gayretleriyle şehrin ekincilik şehri namına da ön plana çıkması düşüncesince ehemmiyetli planlar yaşama geçirildiğini dile getirdi.

Kocaeli'nin zirai desteklemeler dair bahtlı bulunduğunu vurgulayan Karaaslan, "Çiftçilerin en iri problemi girdi maliyetleri. Bu desteklerle dem aldık. Şu anda geçmiş teşrin meydana getirilen zirai arazilerimizin tamamını belediyemize borçluyuz. Nefes almaktan ziyade, ekincilik yapmamıza müşterek nevi de isteklendirme oldular. Bu destek sunar olmasaydı ekimde aşırı zorlanacaktık." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ