USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kocaeli'de "USTAM" projesiyle kuruluşların ara eleman gereksinimi karşılanıyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesince firmalardan mevrut istem karşı oluşturulan kurslarda yetişek gören "usta" adayları bu piyasanın ara eleman ihtiyacını karşılıyor.

Kocaeli'de
22-01-2023 12:10
Kocaeli

Belediye, mesleği sıfır ve ya aldıkları eğitimle iş bulamayan gençlerin mesleksel ve uran eğitimler verilerek istihdama kazandırılması üzere "USTAM Kocaeli Sektörel Eğitim Kampüsü Projesi" başlattı.

Ara eleman sorunu canlı kuruluşların isteğiyle oluşturulan hakkında eşme operatörlüğü, AR-GE uzmanlığı, baristalık, elektronik beyin destekli tasarım-üretim, CNC torna programlama ve operatörlük, natürel taş yağı lambası lambası saat sökme müstear elemanı, IT uzmanlığı, çarpıcılık tesisatçısı ile otomobil montajcılığı kurslarında terbiye meydan adayların çoğunluğu istihdam ediliyor.

Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü USTAM Kocaeli Proje Koordinatörü Aysun Akyürek, AA muhabirine, projenin 2019'da yapılabilirlik araştırmasıyla başladığını ve 2021 Mart'ta da yaşama geçirildiğini anlattı.

Akyürek, projenin Kocaeli'de canlı işsiz, rastgele müşterek meslekte iş sahibi olgunlaşmamış ve ya mesleğini fark etmek talip şahıslara hususi hazırlandığını aktardı.

"Bir nevi kariyer rehberliği yapıyoruz"

Hem kuruluşların aynı zamanda usta adaylarının internet sayfası üstünden müracaat yapabildiği projede sektörle işvereni buluşturmayı amaçladıklarını tamlayan Akyürek, "Türkiye'ye gösteriş manken plan hazırladık. Kocaeli endüstri kentindeki terbiye ve istihdam kuruluşlarının kâffesi müşterek araya geldik." dedi.

Akyürek, mahsus kontenjanla oluşturulan müracaatlar dolduğunda adayların ön elemeden geçtiğine yer vererek "Her kursun başlangıcında mesleksel alışkanlık imtihanı yapıyoruz. Kişinin bu bölgeye ilgisi, yatkınlığı varmı ölçüyoruz. Aslında müşterek nevi kariyer rehberliği yapıyoruz. Sıralamaya giren öğrenime başlıyor." sanarak konuştu.

"Eğitim görenlerin yüzdelik 70'ine istihdam sağlayacağız"

Firma yetkilisi Ali Yavuz, yapım ve bilgelik teknolojileri dalında çalışkanlık gösterdiklerini, ara ve nitelikli eleman sorunu yaşadıkları düşüncesince projeye başvurduklarını söyledi.

Personel bulamadıkları düşüncesince işlerin aksadığını, şu anda 120 kişiyle çalıştıklarını özetleyen Yavuz, plan yardımıyla gözyaşı sınırlaması yapılmaksızın istihdam edecekleri personelin terbiye gördüğüne dikkati çekti.

Yavuz, kursta terbiye görenlerin müşterek açıdan yetişim yaptığını dile getirerek şu şekilde bitmeme etti:

"En güzeli de işi bilip bilmemesi dair hâlâ güvenli olabiliyoruz. Atölyede yetişiyor, ondan sonraları sahada işini deneme etmeye, kendini geliştirmeye başlıyor. Eğitim görenlerin yüzdelik 70'ine istihdam sağlayacağız. Amacımız yüzdelik 100'ünü buradan sağlamak. Çünkü bu büyüklenme bizim düşüncesince baş döndürücü faydalı. Personeli yetiştirip alıyoruz. Herkes bizlere 'ustayım' sanarak geliyor. Ama deneme etmeden, gıyaben inanamıyoruz. Bakıyoruz, 2-3 ay geçiyor, usta değil, çırak. Dönüyoruz başa bu sefer. Bu boyut bizi de sıkıntıya sokuyor."

"Kursun istihdam odaklı olması ilgimi çekti"

Büyükşehir Belediyesi Meslek Sanat Eğitim Kursları usta eğiticisi Tamer Köse, şu anda 15 kursiyere verdiği çarpıcılık tesisatçısı eğitiminin tahminî 1 ay sürdüğünü aktardı. Köse, kursiyerlerin bu müddet içinde çarpıcılık iç tesisatıyla ilgilendiren dört başı mamur detayları kullanışlı eğitimle aldığını anlatım etti.

"Kursun istihdam odaklı olması ilgimi çekti." diyen fizik tedavisi ve toplumsal hizmetler bölümleri talebesi kursiyer Metehan Demirel, tek bilgisinin olmadığı çarpıcılık tesisatı tamiri dair maharet kazanmasının öneminden bahsetti.

Demirel, iyileştirme merkezinde yetişim yaparken çarpıcılık bölgesine ilgisinin oluştuğunu dile getirerek "Günümüz şartlarında iş hatırlamak zor. Bu mevzuda USTAM Projesi ve Büyükşehir Belediyemiz bizlere tavsiye oluyor. Bizim açımızdan baş döndürücü iri artı. Başka bölgede idman istediğim devir çarpıcılık sektörü, aylık beklentimi karşılayacaktır. Maaşları oldukça iyi." dedi.

Kursiyer Orhan Koç da lisede çarpıcılık bölümünde terbiye gördüğünü ve projenin namına iri üstünlük sağlayacağına inandığını vurgulayarak Büyükşehir Belediyesine gençlere sunmuş olduğu imkanlardan ötürü teşekkürname etti.

Gençlerin istihdama katılmasına müteveccih çalışmaların öneminin altını çizen Koç, gençlerin geleceğinin düşünülmesi ve önlerine hedeflerin koyulmasının dobra bulunduğunu laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ