USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Köln'de 'Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı' düzenlendi

Almanya'nın Köln kentinde meydana getirilen "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı"nda Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Prof. Dr. Edibe Sözen birer görüşme yaparken Prof. Dr. Kemal Sayar da "Dijital Çağda Mutlu Kalmak" mevzulu müşterek hanek verdi.

Köln'de 'Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı ve Türkçe Çalıştayı' düzenlendi
26-06-2022 01:03
Köln

Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinin (DİTİB) Köln'deki umumi merkezindeki çalıştayda, Avrupa'da canlı Türk gençlerine seslenen Prof. Dr. Ortaylı, "Türkçeyi korunum edin ve özellikle İngilizce peyda buyurmak kıl payı bambaşka Avrupa dillerini öğrenin." dedi.

Ortaylı, "Almancanın ve Alman kültürünün müşterek mazisi vardır. Onlar düşüncesince 19. çağ ayrıca dü savaş arası zamane muhteşemdir. O çağda topu topu ilimler Almancaydı ancak bundan böyle tıpta, mühendislikte Almanca konuşulmuyor." ifadelerini kullandı.

Gençlere seslenme fail Prof. Dr. Ortaylı, şunları kaydetti:

"Vatanımız siz gençlerimizden müşterek nesne bekliyor. Anadolu'dan koptunuz, memleketimizden. Dönmek mecburiyetinde da değilsiniz, alışkanlığınız her neyse ona bitmeme edeceksiniz. Unutmamanız müstelzim aşırı şey, Türkiye'nin müşterek parçası olduğunuzu hatırlamak. Döner kavrulmuş yemekle, bozayı özlemekle olmuyor. Bu memleketin sorunlarını dünyaya haykıracaksınız. Siz burada Alman münevveri olmakla yükümlü değilsiniz, bunu yapmayın. Sovyetler Birliği'nde canlı Türkler derece değilsiniz. Burası Almanya, burada aşırı nesne öğrenilir, aşırı nesne yapılabilir, bariz müşterek ülke. Almanya'ya açılmış bir tanesi değil, evren adamı olmanız önemli. Dünya adamı peyda buyurmak düşüncesince de önünüzdeki bilgisayarın imla sistemini gözden geçireceksiniz. Dilinizin İngilizce olması gerekiyor. Bugün 3,5 milyon insanoğlu Avrupa'nın tek ülkesinde dejenere edilmez, bu beklenir değil."

"İletişim, Kültür ve Medeniyet" vurgusu

Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi ve Basın duyuru Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Edibe Sözen, "İletişim, Kültür ve Medeniyet" başlıklı müşterek musahabe yaptı.

Sözen konuşmasında, "Kültür müşterek düşünce, boşluk açısı, tasarım, tahayyül, duygu, önsezi ve kıymetlendirme biçimidir. Bir yazınsal eser, müşterek romanımız, müşterek musiki parçamız, müşterek destan, müşterek ilmî teori, örf ve adetimiz, mimari, resim, hat, bunların elden gelişigüzel müşterek firez öğesi. Yani bizde bunlardan bolca var. Dünyaya bilgili reşit müşterek medeniyetin çocuklarıyız. Herkese uygarlık baht olmuyor ancak Allah bizlere iri medeniyetler oluşturmayı baht etmiş." ifadelerini kullandı.

Sözen, şu biçimde bitmeme etti:

"Biz daim bugüne derece uygarlık ve firez tariflerini birbirinden ayrı öğelermiş derece değerlendirdik. Medeniyet esasen akla müstenit ruhi yükselişin müşterek bilinci. Yani süresince inam var. O inam yapılmaksızın 6 minareli müşterek cami yapmanız beklenir değil. O inam yapılmaksızın kişilerin gelip geçeceği güzel duyu müşterek güreşçi köprüsü yapmanız beklenir değil. O inam yapılmaksızın evler yapmak, gemiler yüzdürmek beklenir değil. O sebepten uygarlık dediğimiz esasen müşterek erkincilik sistemi. Elbette ki sosyal yönüyle de müşterek ahlaki şart şurt ve ahlaki düzen. Bütün bu tanımların hepsine kılıç uygarlık diyoruz.

Biz esasen müşterek Meta-Medeniyet evresindeyiz. Bu etapta ortaya çıkan üç dava var. Bunlar ast kültürlerin aşırı hâlâ müşterek tomar ortaya çıkışı, kabileleşme süreci ve şiddetin yaygınlaşması. Toplumların buna gereğince müşterek organizasyon yapması, hazırlık alması ve riziko camiası olma tehlikesini ortadan kaldırması gerekiyor. Bu umumi ağ bolluğu müşterek simülasyonlar çağını da yanı sıra getiriyor. Bu dönemin da en ehemmiyetli hususi durumunu sosyolojik olarak, hakiki, esas olanla esas olmayanı fark edememe ıpıssız adına tanımlayabiliriz. Hakikat nedir? Gerçek nedir? Bunu fark edememek bundan sonradan bence insanlığın en esas problemlerinden bir tanesi olmaya namzet görünüyor."

"Teknoloji mi bizi, kılıç mi teknolojiyi kullanıyoruz?"

Prof. Dr. Kemal Sayar da hızla gelişen teknolojinin bundan böyle yaşamımızın müşterek parçası olduğunu, o uygulayım bilimi kabilinden kullanılmak yerine, bizim o teknolojiyi kullanmamız icap ettiğini söyledi.

Sayar, "Bütün bilfarz anlaşılan yaşadığımız sürede esas kalmayı başarabilmek. Atalarımızın, dedelerimizin karşılaşmadığı görülmemiş müşterek durumla erinç karşıyayız. Ekranlara yapışmış, onsuz mevcut olamayan nesiller karşısındayız, biz de derece derece anca olmaya başladık. Melez hayatlar yaşıyoruz, şu demek oluyor ki az buçuk buradayız az buçuk orada. Biraz bölüm dışıyız, az buçuk bölüm içiyiz. Hatta birileri bölüm içi olmayı o derece abartıyorlar ki günce örgensel avlu ortadan kalkıyor." niteleyerek konuştu.

Sanal haberleşme ile beniz yüze iletişimi kıyaslayan Sayar, "Yüz yüze sıfır gelişigüzel iletişimde müşterek haberleşme kazası yaşamaya adeta yazgılıyız. Fakat işin can kuşu ilmi tarafı derece sosyolojik tarafı da bizi ilgilendirmeli. Bizler ekran, umumi ağ karşısında bire müşterek sürede müşterek ürünüz. Bize müşterek nesne feda giyinmek isteyen, duygularımızı manipüle buyurmak talip insanoğlu var, bizi av biçimine bildirmek talip perdenin peşinde aşırı uluslu firmalar var. Bu mevzuda da aşırı titiz ve ayık peyda buyurmak zorundayız." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Sayar, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Yine aşırı ehemmiyetli müşterek husus fasile hayatı. Günümüzde müşterek insanoğlu görüntülük karşısında müşterek coşku adacığı meydana getirmiş olduğu zamane fasile yaşamının getirmiş olduğu hususiyet ve hararet kayıplara karışıyor. O sebepten örgensel olabilmek, habbe süresince fişten çektiğimiz, kendimizi ekranlardan uzaklaştırabildiğimiz sağın hususiyet vakitleri kurabilmemiz aşırı önemli. Hele çocuklarımız açısından bu aşırı müşterek tomar önemli. Yapılan müşterek araştırmaya göre, 30 sene öncesine nispetle bugünlerde ana ve babaların evlatlarının doğrudan gözüne bakarak musahabe süresi nısıf yarıya azalmış. Bütün müşterek çağ evlatların gözüne gözü değmeden canlı ana babalar var. Çok dokunaklı neticeleri bulunan görülmemiş müşterek uygulayım bilimi ile erinç karşıyayız. Teknoloji karşıtı olmamız gerekmiyor. Teknoloji yaşamımızın bundan böyle müşterek parçası. 'Sadece o uygulayım bilimi kabilinden kullanılmaktadır muyuz, aksi taktirde kılıç o teknolojiyi kullanıyor muyuz? Kim kimin efendisi?' sorusunu sormamız gerekiyor.

Ekran teknolojilerinde hâlâ esbak teknolojilerde sıfır müşterek nesne var. İnsan bilincini de müşterek seviyede değiştiriyor. Yani size bitmeyen müşterek biçimde iri hazlar verebiliyor. Sosyal medyaya koyduğunuz müşterek resmin zevk alması gelişigüzel seferinde dopamin deşarjını beynimizde artırıyor. Beğenilme duygumuzu okşuyor ve bizi bahtiyar ediyor, enstantane müşterek ezgi veriyor."

Sayar, "Dışınızdaki dünyanın sesi azaldıkça kişi iç sesinizi de sevdiklerinizin sesini hâlâ müşterek tomar duyarsınız. İşte açacak cümlemiz bu. Detoks, dokuncalı olanı alaşağı buyurmak demek. Dijital nesil bağımızı kopardığımızda yeryüzünden silinmeyeceğiz, afet kopmayacak, kendimize ve sevdiklerimize hâlâ müşterek tomar zamane ayırmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Çalıştay içerisinde planlı "Dijital Çağda Medya Okuryazarlığı, Metaverse Etkisi ve Dijital Sanat" başlıklı paneli, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu yönetti.

Oturumun panelistleri Yunus Emre Enstitüsü Kültürel Diplomasi Akademisi Koordinatörü Dr. Melih Barut, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesinden Doç. Dr. Adnan Altun ve sanatçı-eğitmen Bager Akbay birer musahabe yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ