USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kölnlü Müslümanlar, cuma namazı günleri hoparlörden okunacak geçmiş ezanın coşkusunu yaşıyor

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Başkan Vekili Abdurrahman Atasoy, Köln'de cuma namazı günleri hoparlörden ezan okunması mevzusundaki çalışmaların sonuna geldiklerini belirterek önceki ezanın 14 Ekim'de okunmasını öngördüklerini söyledi.

Kölnlü Müslümanlar, cuma namazı günleri hoparlörden okunacak geçmiş ezanın coşkusunu yaşıyor
04-10-2022 12:02
Köln

Almanya'da Türk ve Müslümanların koyu yaşamış yer aldığı Köln'de, Büyükşehir Belediyesi, sabık sene kimi şartların adına getirilmesi koşuluyla 2 sene süresince cuma namazı günleri hoparlörden nısfınnehar ezanı okunmasına müsaade veren projesini duyurdu, DİTİB de umumi merkezinin bulunmuş yer aldığı Köln'deki Merkez Camisi'nde ezan okunması düşüncesince başvurdu.

DİTİB Başkan Vekili Atasoy, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Köln'de cuma namazı günleri maruz ezan iznini kıvançla karşıladıklarını dile getirdi.

Normal koşullarda 14 Ekim'de önce ezanı okumayı beklediklerini ve çalışmalarının sonuna geldiklerini aktaran Atasoy, "Birkaç gelişmemiş güçlük kaldı, anayasal çerçeveden değil de şehremaneti kabilinden giderilmesi müstelzim ölçümler ve benzer mevzuları da hallettikten sonradan 14 Ekim'de önce ezanımızı burada okuyacağız inşallah." ifadesini kullandı.

Atasoy, ezan mevzusunun Almanya'da anayasal hukuk çerçevesinde Müslümanların hakkı olduğuna ayraç ederek şöyleki bitmeme etti:

"Bugüne denli bu hakkı kullanmamızın sebebi; çevremizde mevcud negatif düşünceleri, İslam ile alakadar mevcud bilinmeyenlerin giderilmesi, camianın bu mevzuyla alakadar aydınlatılması ve bilgilendirilmesi hususunda eksiklerimiz yer aldığı zaviyesinde bu adımlar atılmamıştır. Bundan ahir süreçte hem buradaki camiası hem kullanmakta olanları bilgilendirdik ve bundan hakeza bu camianın ortak parçası ve paydaşı olduğumuz kanaati hepimizde sâdır oldu.

Burada doğup büyüdük, burada yetiştik ve burada dinimizi yaşıyoruz, nedeniyle buranın ortak parçası olmamız nedeniyle bizlerin ezan okuyabilmesi bunun da ortak işareti ve ayrımsız sürede bizim düşüncesince de ehemmiyetli ortak işarettir. Bu vesileyle Köln Belediye Başkanı Henriette Reker'e teşekkürlerimi sunma ediyorum."

Bunun ayrımsız sürede nesillerdir Almanya'da canlı Müslümanların Alman topluluğunun katıksız ortak parçası bulunduğunu ve burada çıkarlarını evlerinde hissetmelerinin ortak ifadesi bulunduğunu vurgulayan Atasoy, tahsil edilen bu kararın çapraz müsamaha ve ikrar zincirinin ortak parçası bulunduğunun altını çizdi.

Bazı şartların adına getirilmesi gerekli

Moschee-Forum Direktörü Murat Şahinarslan, Köln camisinde ezan okunması düşüncesince Kasım 2021'de başvurduklarını ve araç koşulan uzman raporunu hazırlayıp şehremaneti yetkililerine sunduklarını anlattı.

Şahinarslan, "Şimdi raporla alakadar arka devir sağladılar ve biraz önemsiz tashih olacak önümüzdeki günlerde. Onlar düzeldikten sonradan anlaşma imzalanıp 2 salname cuma namazı ezanını haricen kıraat projesini başlatmış olacağız." dedi.

Benzer uygulamaların Almanya'nın değişik şehirlerinde uygulandığını, Köln'deki öbür camilerin de tarz camiyi beklediklerini dile getiren Şahinarslan, şunları söyledi:

"Uygulama 35 senedir Düren Camisi'nde var, Rendsburg Camisi Kuzey Almanya'da senelerden buyana yapıyor, nedeniyle önce kılıç değiliz. Tabii ki simgesel namına Köln'de cuma namazı vaktinde amade bulunan ahenk sistemimizle yürütüm başlayacak. Köln'deki öbür camiler, daha başvurmadı, DİTİB camilerimizle bu mevzuda koordineli çalışıyoruz. Onlarla danışma ediyoruz, kılıç ezan okumaya başlayınca öbür cami derneklerimizle ortak araya gelip onlara da bu süreçte delalet hizmeti sunacağız."

Merkez cami namına levent boylu ortak proses ve mücadelenin arkası sıra bu günlere geldiklerinin altını çizen Şahinarslan, "Yeni binayı düz yazı ettiğimizde tartışmalar çıktı. Köln'ün merkezi ortak adına hakeza abidevi ortak karmaşa düz yazı edildi. Şimdi buna alışıldı, insanoğlu bu camiyi 'bizim camimiz' niteleyerek tabir ediyor. 'Ehrenfeld semtinin antre kapısı camimizdir' niteleyerek tabir fail şehremaneti başkanlarımız var. Dolayısıyla ikinci evrede hakeza ezan mevzusuna çağırma yapılmak bizim düşüncesince öz saygı donör ve bu ezan buraya ilgilendiren olduğumuzun ortak simgesidir." niteleyerek konuştu.

Şahinarslan, Köln'de ezan okunabilmesi düşüncesince kimi şartların adına getirilmesi gerektiğine dikkati çekerek "Cuma günlerine hususi 12.00-15.00 saatlerinde 5 dakikayı geçmeyecek ve komşuları tasalı etmeyecek halde kısaca kilise çanlarında yer aldığı kabilinden belli ortak ahenk seviyesinin hesabına çıkmamak şartıyla kılıç de inşallah cuma namazı ezanımızı öğrenimli olacağız." ifadelerini kullandı.

Köln, eyaletin en iri şehri konumunda

DİTİB, İslam Toplumu Milli Görüş Teşkilatı (IGMG), Avrupa Türk İslam Birliği (ATİB) kabilinden iri Türk taharri memuru polis maşer müesseselerinin umumi merkezleri, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletinin en iri şehri bulunan Köln'de bulunuyor.

Almanya'da hoppadak DİTİB'e ilişkin 900'den aşkın cami bulunuyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ