USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Konut kampanyası, hem yapım firmalarına hem vatandaşa müspet yansıyacak

Gayrimenkul alanı temsilcileri, ılımlı gelirliye müteveccih acemi ev finansman modeliyle yaşama geçirilen "Yeni Evim" kampanyasının hem yapım firmalarına bununla birlikte vatandaşa müspet yansıyacağını belirtti.

Konut kampanyası, hem yapım firmalarına hem vatandaşa müspet yansıyacak
05-01-2023 14:08
İstanbul

Sektör temsilcileri, geçmiş bilgileri Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum kabilinden açıklayan "Yeni Evim" kampanyasına bağlı değerlendirmelerde bulundu.

Orta gelirlilere müteveccih "Yeni Evim Kampanyası"nın bilgileri açıklandı"Yeni Evim Kampanyası"ndan 16 Ocak'tan itibaren yararlanılabilecekOrta gelirli yurttaş 9 bin 720 liradan süregelen taksitlerle ev sahibi olabilecek15 soruda "Yeni Evim Kampanyası"na bağlı alçalma edilenler

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, ölçülü gelirli yurttaşlar düşüncesince açıklayan bakir ikametgâh kampanyasının ev sahipliği oranına fazlalık yardım sunacağını belirterek, "Ama esas fazlalık etkiyi ikametgâh üretiminde görebileceğiz. Önceki yıllarda hep satışın yarısını gerçekleştiren bakir ikametgâh satışlar sonuç yıllarda yüzdelik 30'lara inmişti. Bunun en ehemmiyetli nedeni acemi ikametgâh projelerinin başlayamamasıydı." dedi.

Şimdi yüzdelik 0,69'dan süregelen ve ruhsal bitim bulunan yüzdelik 1'in aşırı altında kesirler ürem payı kampanyasıyla ölçülü gelirli vatandaşların acemi ikametgâh alabileceğini aktaran Timur, geçmiş 3 sene taksit tutarlarına dayanak olunmasının da aracısız üretime fazlalık yansıyacağını anlatım etti.

Timur, "Arzın stabil ve sürdürülebilir biçimde herhangi ortak şehirde bitmeme etmesi türkiye düşüncesince aşırı önemli. Nitekim herhangi ortak sene minimum 1 milyon ikametgâh talebinin oluştuğu, gerekseme ve envestisman gayeli taleplerle beraberce bu rakamın 1,5 milyona çıktığını görüyoruz. Böylesi ortak fotoğrafta arzın desteklenmesi iyice altın ortak atılım oldu." niteleyerek konuştu.

"250 ast piyasaya akım getirecek"

Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan da kampanyanın tamam bakir ve muhtemelen miktarda tamam konutları kapsadığını anımsatarak, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Öncelikle bu kapsamda elinde ikametgâh bulunan şirketler düşüncesince de şişman ortak dayanak oldu. Son ortak yılda küsurat maliyetler dikkate alındığında kampanya yapım firmalarına da şişman yardım sağlayacaktır. Ayrıca, ikametgâh satışı önleyen şirketler acemi planlara başlayacaktır ve bu sayede kısaca 250 piyasaya de akım gelecektir. Yani derinliğine vadede bu kampanya müspet tesirleri Türkiye'nin ekonomisine yansıyacaktır."

Peşinatın yüzdelik 10 adına belirlenmesinin ölçülü gelirlinin alıntı gücünün artırılması düşüncesince aşırı müspet ortak aşama olduğunu, müteahhitlere finansman desteği verilecek olmasının ikametgâh üretimini hızlandıracağını bildiren Karaarslan, kampanya kapsamında tahsil edilen konutların 5 sene süresince satılamamasının fiyatların boş boş yere artmasını engelleyeceğini söyledi.

"Kampanyada belirtik başlı sınırların çizilmesi dal açısından aşırı olumlu"

Kerem Nükte Gayrimenkul Ankara Direktörü Muhammet Dinç ise kampanyanın ikametgâh sektöründe müspet karşılandığını anlatım ederek, belirtik başlı sınırlar çizilmesinin dal açısından aşırı müspet bulunduğunu kaydetti.

Kampanyanın 3 alana değişik koşullarda ve yukarı limitli biçimde uygulanacağını aktaran Dinç, bu sayede dört dörtlük adına ölçülü gelirliye seslenme edildiğini söyledi.

Halihazırda ortak ikametgâh sahibi olmama şartının da emlak endüstrisi düşüncesince ehemmiyetli ortak aşama olduğuna ayraç fail Dinç, "Herkes ev alabilirse piyasada fiyatlar çabucak yükselebilirdi. Şu anda hakeza ortak gidişat yok, doğrusu kampanyadan çevre fiyatlarda ortak artım gözlenmedi. Ayrıca, sonuç ortak yılda ikametgâh satmamış olma kriteri de var. Yani bu kampanya dört dörtlük adına gereksinimi ve alıntı gücü bulunan insanlara seslenme ediyor. Yüzde 0,69 cesaret payı da bu kampanya kapsamında mevcut konutların alımını kolaylaştırıyor." niteleyerek konuştu.

Dinç, kampanyada 15 sene kabil derinliğine ortak önel uygulanmasının ikametgâh alımını kolaylaştıracağını anlatım ederek, ikametgâh fiyatlarının sonuç ortak sene içinde yükseldiğini ve derinliğine önel yapılmasının vatandaşa şişman ağız tadı sağlayacağını vurguladı.

"Oldukça güzel mutasavver kampanya"

Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt de acemi ikametgâh kredisi kampanyasının iyice güzel düşünüldüğünü, hakkıyla gereksinim duyan vatandaşın faydalanması düşüncesince planlandığını ve piyasaya müspet yardımı olacağını söyledi.

Öğüt, "Kampanya kapsamında yurttaşlar hoppadak tamamlanmış, belirtik başlı miktarda tamamlanmış, bankaların cesaret ödeme kriterlerine akıllıca bulunan ve yapımına başlanacak konutlar düşüncesince cesaret kullanabilecek. Bir süredir ikametgâh piyasasında değer artışının ehemmiyetli nedenlerinden birinin de arzdaki azalma bulunduğunu söylüyoruz. Kampanya yardımıyla bakir konutların satışı ve üretimini hızlandırmanın da amaçlandığını görmekteyiz. Bu da dal açısından iyice fazlalık ortak gelişme." niteleyerek konuştu.

Kampanyada cesaret limitlerinin iyice alımlı ve akıllıca göründüğünü anlatım fail Öğüt, şunları kaydetti:

"Peki bu ikametgâh fiyatlarının artmasına etken olabilir mu? Kampanyanın hoppadak belirtik başlı ortak amaç yığın ve bakir konutlarla lokalize olması dolayısıyla kâffesi ikametgâh fiyatlarına aşırı ortak tomar tesiri olacağını düşünmüyorum. Halihazırda konutu bulunan şahıslar ise evlerini satıp satışın yapıldığı il dışındaki vilayetlerde bakir konutlara önem vererek kampanyadan intifa kriterlerini sağlayabilir. Dolayısıyla ikametgâh piyasasında ortak satma, satın kabul etme halinde hareketlenme olacaktır. Ayrıca, bakir konutlar ve inşaatı bitmeme fail konutlar tarafında da halihazırda bağan pahalı olanların belirlenen cesaret limitlerine akıllıcasına yükselmesi de beklenir olacaktır."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ