USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kooperatif çatısında toplanan atılmış toplayıcıları, yük ortamında çalışkanlık belirtmek istiyor

Ankara'da kooperatif çatısı altında ortak araya mevrut atılmış toplayıcılar, sigortalı ve manzume tanımı işlenmiş yerine pırtı ortamında emek harcamayı hedefliyor.

Kooperatif çatısında toplanan atılmış toplayıcıları, yük ortamında çalışkanlık belirtmek istiyor
24-12-2021 17:38
Ankara

Atık toplayıcılar, diyar genelinde ferdî şekilde topladıkları atıkları derç merkezlerine götürürken, eşya dışı etkin bu insanların tek toplumsal güvencesi bulunmuyor. Ankara'daki atılmış toplayıcılar bir kooperatif çatısı altında örgütlenirken, ortakların eşya altında dirimlik elde etmesi ve toplumsal güvenceye cemaat olması amaçlanıyor. Atık toplayıcılar, kooperatif bünyesindeki avukat, mekân mühendisi ve umumi koordinatörle beraberce akıntı ederken, unsur olanların Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Kooperatif Bilgi Sistemi'ne eşya olması da sağlanıyor.

Ankara Geri Dönüştürülebilir Atık Toplayıcılar Sosyal İşletme Kooperatifi Başkanı Naif Çiçek, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının atılmış mevzuatının güncellendiğini ve kendilerinin de bu mevzuata ahenk sağlamaya çalıştıklarını söyledi. İlgili tensikat dolayısıyla ferdî şekilde faaliyette bulunmalarının zorlaştığını dile getiren Çiçek, atık derç işini ticari şekilde gerçekleştirmek düşüncesince kooperatifleşme gereği duyduklarını tabir etti. Çiçek, mevzuata akla yatkın biçimde atılmış derç sistemine bütünleşmek mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Naif Çiçek, kooperatifleşmeyle beraberce atılmış toplayıcıların sorunlarının çözümü düşüncesince itimat ve belediyelerle istişarelerde bulunduklarını, şu anda başıboş etkin atılmış toplayıcıların giderek eşya dibine katılması ve sigortalı emek vermesi düşüncesince adımlar atacaklarını bildirdi.

"Tornacı kabilinden atılmış toplayıcı da cümle durumuna gelecek"

Mesleki Yeterlilik Kurumuna (MYK) başvurarak, atılmış toplayıcılığın cümle şekilde tanımlanmasını arzu ettiklerini tamlayan Çiçek, "Biz de cümle durumuna geleceğiz. Böylece atılmış toplayıcılığı kuma iş kolu reşit olacak. Şu anda arka tahavvül ve atılmış toplayıcıları şekilde müracaat yapıldı. İnşallah mart ayında onaylanıp Resmi Gazete'de yayımlanacak. Onu bekliyoruz. Meslek şekilde tanımlandıktan sonradan terbiye de gerçekleştirilecek. Biz MYK'den namzet terbiye verilmesini arzu ettik zira üyelerimizin bir çok okuryazar değil. Sözel kuma terbiye verilmesini, derç ve ayrıştırma eğitiminin bu biçimde verilmesini istedik. Böylece tığ de cümle edineceğiz, tornacı kabilinden atılmış toplayıcı da kuma cümle durumuna gelecek." niteleyerek konuştu.

Çiçek, toplumda atılmış toplayıcılığı eden ağırbaşlı kuma kişi bulunduğuna ayraç ederek, Ankara'da da 5 bin bireyin bu işten aş yediğini söyledi. Kooperatifin 5-6 ay geçmiş faaliyete başladığını, şu anda 150-200 yöresinde üyelerinin bulunduğunu ve unsur benimseme işlemlerinin bitmeme ettiğini özetleyen Çiçek, "Diğer illerdeki atılmış toplayıcılara sağlam oluyoruz. İstanbul'da da hakeza kuma emek vermek yürütülüyor, onlar da en çelimsiz müddette kooperatif kuracak." ifadelerini kullandı.

"Ticari faaliyette bulunup satmaca kesebileceğiz"

Kooperatifleşmeyle beraberce ticari faaliyette de bulunabileceklerini tamlayan Çiçek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Belediyelerle teşrikimesai yapmış olup atılmış getirme merkezleri kuracağız. Elemanlarımız onun çatısı altında çalışıp atıkları toplayıp ayrıştıracak ve müstelzim tesislere aktaracak. Fatura kesebileceğiz, ticari şekilde faaliyette bulunabildiğimiz düşüncesince değme nesne resmi eşya dibine alınacak ve eşya dışı kuma çalışkanlık olmayacak. Geliri muhtemelen olacak, çıkışı muhtemelen olacak, çalışmalarımız bu yönde bitmeme ediyor. İlerleyen senelerde belediyelerle istişareli ticari faaliyette bulunduğumuz devir otomatik şekilde dirimlik elde edeceğiz. Belediyelerle kuma AB projesi var, ona karışma olmaya çalışıyoruz. Biz de ona başvuracağız. Anlaştığımız şehremaneti hesabına çalışacağız. Proje yeşil çevreyle ait kuma proje. Biz de cümle şekilde o işin merkezindeyiz. Belediyelerle kuma çalışıp ne yapabiliriz niteleyerek plan çalışıp sunacağız. Şu anda kuma resmiyetimiz namevcut ancak MYK'den belgemizi alırsak tamamı üyelerimizi belgelendirirsek, otomatik şekilde iş sahibi olacaklar, iş kolu olacak. Onun düşüncesince çalışıyoruz."

Çiçek, vatandaşlara da atıkların ayrıştırılması dair çağrıda bulundu, "Atıkları evde ayrıştırmaları lazım. Ben kendim yapıyorum, evde ayrıştırıyorum. Bütün kalemleri değişik toplayıp çöpün içerisine değil, yanına bırakabilir. Belli saatlerde atılması elan da akla yatkın olun. Halkımızın bu mevzuda bilinçlenmesi lazım. Avrupa'dan 20 sene gerideyiz, okullarda da atıkların atılmasıyla ait terbiye verilmeli." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ