USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kooperatiflere organizasyon getiren teklif TBMM Genel Kurulunda ikrar edildi

Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda benimseme edildi.

Kooperatiflere organizasyon getiren teklif TBMM Genel Kurulunda ikrar edildi
21-10-2021 23:39
21-10-2021 23:39
TBMM

Kanuna göre, müşareket başvurusu yapıldıktan sonraları kooperatif yönetim kurulu, başvuruyu eş ay içre sonuçlandıracak ve müracaat malikine bildirecek. Yönetim kurulu, anne sözleşmede tamlanan koşulları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Ortaklık payının değeri, kooperatiflerin gaye ve çalışkanlık mevzularına mucibince bağlanmış bakanlıkça artırılabilecek.

Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortacılık faaliyetinde bulunacak kooperatifler düşüncesince en aşırı hisse üstlenme sınırı uygulanmayacak ve müşareket payının kıymeti bağlanmış kurumun görüşü alınarak belirlenecek.

Yönetim yerleşmiş salname çalışkanlık raporu, dirimsel harcama farkı hesapları, dengelem ve kontrolcü raporları, şürekâ kabilinden elektronik ortamda da incelenebilecek.

Seçimlerde namzet bulunan kişilere, umumi heyet toplantısına iltihak hakkını taşıyan ortakları gösterir listeye iktiran olanağı sağlanacak.

Genel heyet toplantılarını birleştirebilme süresi, dalavere ve gözaltı yerleşmiş fariza süresinin yukarı sınırıyla ahenkli duruma getirilerek 3 yıldan 2 yıla indirilecek.

Genel heyet toplantısı, anne sözleşmede buyruk bulunması şartıyla elektronik ortamda da yapılabilecek.

Çalışma konusu, eş sayısı ve iş hacmi kadar kıstaslara mucibince belirlenen kooperatiflerin dalavere yerleşmiş ile gözaltı organı üyeleri ve yedekleri, seçilmelerini arkasından en geç 9 ay içre kooperatifçilik pedagoji bilimi programını tamamlayacak.

Yönetim yerleşmiş öz tutanakları, umumi heyet tutanakları, eş listeleri, gelir-gider hesapları ve salname bilançonun usulüne akıllıca şekilde hazırlanması ve saklanmasından, inceleme olunmak az daha denetçilere verilmesinden mesul olacak. Ayrıca rolü sona ermiş dalavere yerleşmiş üyeleri kabilinden sorumlulukları altında mevcut para, mal, defter, doküman ve başka kooperatif varlıkları seçimlerin yapıldığı umumi heyet derinti tarihinden itibaren 3 himmet haset içre tutanakla toy seçilenlere doğrulama edecek.

Genel heyet tarafından, gözaltı organı şekilde fariza gerçekleştirmek az daha en eş tomar 4 sene düşüncesince minimum eş yahut şimdi eş tomar kontrolcü seçilecek.

Denetçi, umumi heyet kendisine kooperatifin halis muhlis prosedür ve hesaplarını inceleme edecek.

Denetçi tutanağı umumi kurula sunulmayan kooperatiflerde, mali tablolar, dalavere yerleşmiş salname çalışkanlık tutanağı ve aklama karşı tahsil edilen kararlar temelsiz olacak.

Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan kooperatifler ile amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık eden kooperatiflerin dalavere yerleşmiş üyeleri, bunların ortağı bulunduğu yukarı kuruluşlarda fariza alsalar bile sadece eş sevap yahut erinç hakkı alabilecek.

Dış denetim

Kooperatiflerin aut gözaltı sisteminin baştan düzenlenmesi ve çalışan gözaltı sistemi kurulması hedefleniyor.

Buna göre, bakanlıkça emek vermek konusu, eş sayısı ve iş hacmi kadar kıstaslar dikkate alınarak belirlenen kooperatif ve yukarı kuruluşları aut denetime yayımcı olacak. Dış denetim, mali tabloların denetimi şeklinde olacak. Yönetim kurulunun salname çalışkanlık tutanağı içre toprak meydan mali bilgilerin, denetlenen mali tablolar ile insicamlı olup bulunmadığı ve doğruyu yansıtıp yansıtmadığı da aut denetimin kapsamı içre toprak alacak.

Dış denetim, umumi kurulca tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen ari denetçiler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na yayımcı cümle mensupları, bağlanmış bakanlıkça aut denetimle yetkilendirilen, değgin olunan biçim birlikleri yahut biçim donanması kurulamamışsa değgin olunan birliklerce yapılabilecek.

İlgili bakanlıkça aut denetimle yetkilendirilen bütünlük ve biçim birlikleri, Türk Ticaret Kanunu'nun bağlanmış hükümlerine mucibince ari denetime yayımcı olacak. Dış gözaltı meydana getirecek denetçiler ile gözaltı yetkisi sunulan bütünlük ve biçim birliğinin denetimle görevlendirilen personeli, görevleri haysiyetiyle işledikleri suçlardan ötürü fiillerinin özelliğine mucibince Türk Ceza Kanunu'nun amme görevlilerine ilişik hükümleri gereğince cezalandırılacak.

Kooperatifler, kooperatif birliklerine, kooperatif birlikleri de biçim donanmasına eş bulunmadığı takdirde amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacak, amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacak, bu kapsamdaki başvurularda birlikler kooperatifleri, biçim donanması de birlikleri ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Genel heyet düşüncesince vekillik mümessili zorunluluğu

Yapı kooperatifleri, anne sözleşmede yayınlanan işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların yahut iş yerlerinin şürekâ hesabına tescil edilmesiyle amacına erişmiş sayılacak ve dağıtılacak fakat tescil işleminden sonraları usulüne akıllıca biçimde anne anlaşma değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi şeklinde dağılmaya değgin buyruk uygulanmayacak.

Kooperatifler, kooperatif birlikleri, biçim birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, umumi heyet toplantılarından minimum 15 güneş önceki bağlanmış bakanlıktan ajan talebinde bulunacak. Genel heyet toplantıları, vekillik temsilcisinin nezdinde açılacak ve bitmeme edecek. Temsilci, toplantının kanunlara, anne sözleşmeye ve gündeme mucibince yürütülmesine görü edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ