USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kooperatifleşen hanımlara BM ve nezaret desteği

BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığınca planlı plan kapsamında desteklenen S.S. Emirgazi Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi, kırsalda hanımefendilerin konuşu özgürlüklerini kazanmalarına yardım sağlıyor.

Kooperatifleşen hanımlara BM ve nezaret desteği
04-07-2022 13:04
İstanbul

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığınca hesaplı "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" projesi kapsamında desteklenen S.S. Emirgazi Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi, kırsaldaki hanımefendilerin hesaplı özgürlüklerini kazanmalarına yardım sağlıyor.

"Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" projesi kapsamında Konya ve Karaman düşüncesince meydana getirilen sosyo-ekonomik sormaca neticeleri doğrultusunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı hazırlandı. Planla, hanımefendilerin zirai üretime, öğrenime ve hizmetlere erişiminin artırılması ve tarımdaki eşey eşitsizliğinin azaltılması hedeflendi.

Bu amaçla dayanak sağlanan kooperatiflerden bir tanesi S.S. Emirgazi Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi oldu.

Konya'nın Emirgazi ilçesindeki Öbektaş Mahallesi Muhtarı hasret Çelik'in öncülüğünde güzeşte sene kurulan kooperatif, çevredeki 4 köyden tahminî 50 hanımı ortak araya getirdi.

Proje kapsamında hanımlara asliye kooperatif, kooperatiflerde yönetim, teşrikimesai ve değişmeyen alma, satı ve pazarlama, kooperatiflerde istihsal ve paketleme, e- tecim ve arıcılık hikayelerinde eğitimler verildi.

Kadınlardan 25'ine onar arılı kapçık ve takım dağıtılırken, şümullü arıcılık eğitimi çalışmalarına bitmeme ediliyor.

Projeyle ilgilendiren AA muhabirinin sorularını cevaplayan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, eş kooperatiflerinin desteklenmesi mevzusuna baş döndürücü ehemmiyet verdiklerini ve derneşik şekilde halis muhlis projelerinin zarfında behemehâl ortak departman ayırdıklarını anlattı.

Selışık, eş kooperatiflerinin önemine bağlı "Kadınlar yapılmaksızın zati zirai üretimi bitmeme yol açmak baş döndürücü da cins değil. Onlar hem tarlada çalışıyor, hem evde. Bunu gözeterek sosyal eşey eşitliği teriminin tarımda şimdi ortak tomar yaygınlaşmasını müzaheret etmek üzere hanımefendilerin tarımdaki rolünün yanı esna küresel pazarda da ürettikleri ürünle mevcut olmalarının ortak yolu kooperatif." diyerek konuştu.

Kooperatifler, ürünlerini sayısal ortam üstünden satabilecek

Geçim kaynaklarının güçlendirilmesi anlamında kooperatiflerle destekledikleri hanımefendilerin akla yatkın bilgilenmelerini bildirmek düşüncesince de icraat yaptıklarını bildiren Selışık, şu detayları verdi:

"Şu anda yürütmüş olduğumuz öbür projelerle baş başa 23 kooperatife ulaştık. Ne bahtiyar ki bu projede de 2 birleşke destekleniyor. Onlara elden bilgelik vermiyoruz, gereksinimleri bulunan ekipmanları da sağlıyoruz. Ürettikleri ürünler ile ilgilendiren değişik yöntemlere veya temiz kurallara gereksinimleri mevcut ise o çeşit bilgiler de veriyoruz.”

Kooperatif içerisinde imal edilen ürünleri, enfrastrüktür emek harcamaları bitmeme fail ortak sayısal ortam üstünden satışa çıkaracaklarını tamlayan Selışık, "Bu ortak e-market, 'hepyerinden.kop' isminde sayısal platform. İnşallah halis muhlis işlemler tamamlandığında FAO içerisinde desteklenen tamamı kooperatifler, oradan ürünlerini pazarlayabilecekler ancak neticede o ortam onlara ait, banko FAO’nun platformu değil. Biz elden ortak beceri dayanak veriyoruz, ara bulucu oluyoruz. Kırsaldaki hanımefendilerin çelimli duruma gelmesini bu halde desteklemeye hız ediyoruz." dedi.

"Arıcılığa FAO'nun dağıttığı kovanlarla başladık"

Öbektaş köyünde canlı dikici Cemile Alan, FAO'nun kovanlı arı desteğinden faydalandığını ve bu sayede arıcılığa başladığını söyledi.

Kırsaldaki hanımefendilerin hesaplı özgürlüğünün olmasının geçmiş kadının namına sonraları da ailesine yarar sağlayacağını tamlayan Alan, "Ayaklarımızın üzerinde durup, eşimize dayanak olmaya çalışacağız." dedi.

Cemile Alan'ın kızı Arife Gül Taban da S.S. Emirgazi Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi içerisinde FAO'nun arılı kapçık desteğinden faydalanarak arıcılık hazırlamaya başladıklarını anlatarak, "Bize kapçık verildi, şimdi zati annemlere verildi. Ben de onlara dayanak oluyorum, asistan oluyorum. FAO’dan eğitimler aldık. Çok bilinçlilik öğrendik. Kadınların bütünlük ve el donanması zarfında olması gerektiğini, ortak eş şekilde neler başarabileceğimizi öğrendik. Sekizinci ayda Allah'ın izniyle ürünlerimizi toplayacağız. Çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ