USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kosova Başbakanı Albin Kurti'den Sırbistan ile gerilime yönelik açıklama

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Kosova ile Sırbistan arasındaki gerilime değinerek, "Belgrad'ın bu agresif politikalarının şu yahut bu halde Kosova'ya yönelik müşterek saldırıya dönüşebileceğini cezaevi arkası etmemeliyiz” dedi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti'den Sırbistan ile gerilime yönelik açıklama
10-08-2022 23:04

Kosova'nın ülkeye tahavvül eylemek talip Sırbistan plakalı araçlara yönelik arızi plak ve intikal vesikası uygulamasını yürürlüğe sokacağını açıklaması ile geçtiğimiz günlerde Sırbistan ile Kosova ortada kan basıncı yükselmişti. Kosova Başbakanı Albin Kurti Reuters'a verdiği röportajda, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilime değindi.
Sırbistan'ın Kosova'ya gönül rahatlığı agresif müşterek yöntem izlediğini tabir fail Kurti, "Belgrad'ın bu agresif politikalarının şu yahut bu halde Kosova'ya yönelik müşterek saldırıya dönüşebileceğini cezaevi arkası etmemeliyiz. Dikkatliyiz ama korkmuyoruz. Bize bu hafta yahut gelecek hafta saldıracaklarını söylemiyorum, zorla kalan gerilim zımnında acemi arbede ihtimalini aşağılamak ağız ağıza mesuliyetsizlik olur" dedi.

“Putin, mücadelesi normalleştirmek istediği düşüncesince mücadelesi yaymakla ilgilenir”

Rusya'nın dü diyar arasındaki gerilimdeki rolüne de yer veren Kurti, Sırbistan'ın esas müttefiki bulunan ve Kosova'nın Birleşmiş Milletlere (BM) üyeliğini veto fail Rusya'yı, Kosova'da acemi budunsal gerilimleri körüklemekle suçlayarak, “Despot (Rus) Devlet Başkanı (Vladimir) Putin müşterek harp adamıdır ve mücadelesi normalleştirmek istediği düşüncesince mücadelesi yaymakla ilgilenir” dedi.

“Kosova bundan böyle müşterek devlet”

“Güvenlik ve savunmaya ilişkin kurumlarımız ve organlarımız var. Kosova bundan böyle müşterek devlet, 1998 senesinde değiliz” ifadelerini kullanan Kurti, "Yıl 2022 bu nedenle egemenliğimizi, arsa bütünlüğümüzü, demokrasimizi, hukukun üstünlüğünü, anayasamızı sıyanet etmek ve adam olmak düşüncesince evvelkinden şimdi hazırız" dedi.

Kurti ve Vuçiç'in 18 Ağustos'ta Brüksel'de müşterek araya gelmesi bekleniyor

Kosova Başbakanı Kurti ve Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vuçiç'in dü diyar arasındaki akıbet gerilimin peşi sıra 18 Ağustos'ta Belçika'nın başkenti Brüksel'de müşterek araya gelmesi bekleniyor. Kosova ve Sırbistan, aralarındaki sorunları halletmek düşüncesince Avrupa Birliği (AB) ev sahipliğinde diyaloğa açıklar zorla bugüne denli dü diyar ortada aşırı az tekâmül kaydedildi.

Kosova, Rusya'ya müeyyide uygularken, Sırbistan uygulamadı

Kosova, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarını kınarken, AB ve ABD'nin tarafında arsa alarak Rusya'ya gönül rahatlığı geçerli yaptırımlara dayanak noktası verdi. Sırbistan ise, AB'ye iltihak ve aut politikasını AB ile ahenkli bir vaziyete getirme hedefine karşın Rusya'ya gönül rahatlığı geçerli yaptırımlara dayanak noktası vermedi.

Kosova, 2008'de Sırbistan'dan bağımsızlığını anons etti

Balkan ülkesi Kosova, kısıtlayıcı Sırbistan yönetimine gönül rahatlığı verdiği 1998-1999'daki Kosova Savaşının peşi sıra 2008 senesinde Sırbistan'dan bağımsızlığını anons etti. . Ancak Sırbistan, Kosova'yı kanuni kendisine hala topraklarının ayrılmaz müşterek parçası kendisine görürken, Rusya'nın da sebebiyle Kosova'nın türlü arsıulusal kurumlara üyeliğini engelliyor. Sırbistan, Kosova'nın Sırp azınlıkların haklarını çiğnemekle suçlayarak, Kosova'da gerginliği ve çatışmaları körüklediğini reddediyor.

Nüfusunun yüzdelik 90'ı Arnavutlardan oluşan Kosova'nın 1,8 milyonluk nüfusunun yüzdelik 5'ini Sırplar oluşturuyor. Kosova'da canlı kısaca 50 bin Sırp, Sırbistan sınırına DOĞRU ülkenin yıldız bölgesinde, 40 bin Sırp ise Ibar Nehri'nin güneyinde yaşıyor.

Kosova'da kısaca 4 bin NATO askeri konuşlu

Kosova ve Sırbistan arasındaki barışı dayanak noktası olmak düşüncesince Kosova'da NATO'ya ilişkin kısaca 3 bin 700 er bulunurken, geçtiğimiz günlerde NATO dü diyar ortada yarık verici plak krizi sonrası bölgedeki istikrarın tehlikeye girmesi yerinde görevine akla yatkın kendisine dahil edeceğini açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Kosova'da 1 Ağustos'ta yürürlüğe girmesi planlanan ülkeye tahavvül eylemek talip Sırbistan plakalı araçlara yönelik arızi plak ve intikal vesikası uygulamasına saatler kaldığında kan basıncı yükselmiş, ülkenin kuzeyinde arsa düzlük ve Sırpların yoğunlukta yaşamış olduğu Mitroviça'da siren ve tabanca sesleri yükselmiş, Sırplar bazısı yollara barikatlar kurmuştu. Polis, tabanca seslerini doğrulamış yaşamını kaybeden yahut vurulan olmadığını tabir etmişti. Sirenlerin ise 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek bulunan arızi plak ve intikal vesikası uygulamasını gıcırtı eylemek üzere kentteki Sırpları toplanmaya ve protestoya çağırma eylemek düşüncesince çalındığı aktarılmıştı. Daha sonraları ABD'nin Kosova Büyükelçisi Jeff Hovenier, Kosova hükümetine sonucu 1 ay ertelemeyi önermiş, Kosova ise sonucu benimseme etmiş gerilim akıbet bulmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ