USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kosova ile Sırbistan ortada kimlik kartlarıyla yolculuk anlaşması uygulanmaya başlandı

Kosova ile Sırbistan ortada Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğu kapsamında ağustos ayında varılan ve gelişigüzel dü dünya vatandaşlarının kimlik kartlarıyla yolculuk edebilmelerini öngören barışma uygulanmaya başlandı.

Kosova ile Sırbistan ortada kimlik kartlarıyla yolculuk anlaşması uygulanmaya başlandı
01-09-2022 18:06
Yarinye

AA ekibi, Kosova’nın kuzeyinde Sırbistan ile son kapısı bulunan Yarinye'yi görüşme ederek son geçişlerinin 1 Eylül öncesinin tersine bundan sonradan elden kimlik kartıyla ve ek doküman olmaksızın yapıldığını doğruladı.

Ağır taşıtlar ile vasıtalar artık, anlaşmanın yürürlüğe girmesinden geçmiş beklediği süreden hâlâ az müddet sınırda bekliyor. Öncesinde formların doldurulmasından meydana gelen gecikmeler yaşanıyordu.

Yarinye Sınır Kapısı'na revan yolda NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) kapsamında fariza özne Amerikan askerleri ve Kosova Polisi hususi ünitesi personelleri devriyede bulunuyor.

Kosova İçişleri Bakanı Celal Sveçla, şeb 00.00'da icra ettiği açıklamada, Kosova-Sırbistan giriş-çıkışlarının hepsi Kosova-Sırbistan sınırlarında elden kimlik kartlarıyla yapılmaya başlandığını doğrulamıştı.

Öte yandan, Kosova ile Sırbistan ortada 31 Temmuz ve 1 Ağustos’ta gerilime sebep bulunan dü karardan gayr bulunan "Sırp makamları çeşidinden Kosova'daki Sırplara maruz taşıt plakalarının 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" sonucu da uygulanmaya başladı. Gerilimlerin arkası sıra 1 Eylül’e ertelenen değişmeyen ile ilişik Kosova ve Sırbistan ortada hâlâ geçim sağlanamadı.

Konuyla ilişik Kosova Başbakanı Albin Kurti, içtimai iletişim araçları hesabından Sırpça paylaşmış olduğu görüntülü mesajında, Kosovalı Sırplara gayrikanuni plakalarını yasallaştırmaları çağrısında bulundu.

Sırbistan çeşidinden maruz plakaların RKS namına değiştirilme döneminin 61 devir süresince 34 şehremaneti merkezinde bitmeme edeceğini aktaran Kurti, Sırp makamları çeşidinden maruz plakaları kullanan Kosova Cumhuriyeti vatandaşlarının doğacak dü ay süresince bu işlemleri yapmalarını diledi ve böylelikle 5 bin avroya vasıl bağış ve haraçlardan affedilmiş olduklarını bildirdi.

Kosova’da 401 bin 945 RKS plakalı taşıt bulunduğunu, bunlardan on binlercesinin ekalliyet topluluklarına ilgilendiren bulunduğunu aktaran Kurti, plaka değişiminde bulunacakların arı tahminî yüzdelik 2’lik müşterek bölümü oluşturduğunu söyledi.

Kurti, bu plakaların emektar Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloşeviç'in mirası olduğunu, bu mirasın Sırp vatandaşlarını eskiden ve izolasyonda tutmaya çalıştığını kaydetti.

Kosova-Sırbistan gerginliği

Kosova hükümeti, orak ayı sonunda, Sırbistan'a mütekabiliyet prensibi doğrultusunda "Sırbistan kimlik kartları ile Kosova'ya giriş/çıkış yapanlara arızi bildirme formları verilmesi" ve "Sırp makamları çeşidinden Kosova'daki Sırplara maruz taşıt plakalarını 'RKS' (Kosova Cumhuriyeti) plakalarına dönüştürülmesi" ile ilişik kararların yürürlüğe gireceğini duyurmuştu.

Kosova'daki Sırplar, buna reaksiyon göstererek, ülkenin kuzeyindeki son geçişlerini kapattı ve ülkede gerilim arttı. Kosova hükümeti, hâlâ sonradan Sırbistan ile son kapılarına revan yollara konulmuş bulunan hepsi barikatların kaldırılması neredeyse krize sebep bulunan uygulamayı 1 Eylül'e tecil sonucu aldı.

NATO'nun Kosova Gücü (KFOR) alanda istikrarın bozulması şeklinde engelleme etmeye apiko bulunduğunu açıkladı. Sorunun çözümü düşüncesince muhit ortada AB'nin kolaylaştırıcılığındaki Belgrad-Priştine Diyaloğu kapsamında görüşmeler yapılıyordu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ