USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kral 3. Charles, Windsor hanedanından İngiltere tahtına çıkan 6. halife oldu

Annesi Kraliçe 2. Elizabeth'in yaşamını kaybetmesiyle 73 yaşlarında yazboz tahtası çıkan Kral 3. Charles, 1917'ye denli Saxe-Coburg ve Gotha adıyla aşina Windsor hanedanının 6. hükümdarı oldu.

Kral 3. Charles, Windsor hanedanından İngiltere tahtına çıkan 6. halife oldu
10-09-2022 13:02
Ankara

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, bugünkü halife ailesinin kökleri 19. yüzyılda hâkimiyet devam eden Kraliçe Victoria'ya derece uzanıyor.

İngiliz monarşisinin en derinlemesine müddet padişahlık muntazır acemi hükümdarı: Kral 3. Charles

Kendisi de ortak Alman aristokrat ailesi bulunan Hanover hanedanının İngiltere'yi başöğretmen sonuç hükümdarı bulunan Kraliçe Victoria, 1840 senesinde Alman Saxe-Coburg ve Gotha hanedanından Prens Albert'la evlendi.

Bu evlilik, Victoria sonrası İngiltere tahtına bu hanedanın oturacağı anlamına geliyordu. Nitekim 63 sene tahtta Birleşik Krallık Kraliçesi ve Hindistan İmparatoru namına oturan Kraliçe Victoria'nın peşi sıra oğlu 7. Edward, 1901'de yazboz tahtası çıktı.

Saxe-Coburg ve Gotha hanedanının evvela İngiltere Kralı bulunan 7. Edward, anası Kraliçe Victoria'nın az henüz kâffesi Avrupa hanedanlarıyla kurduğu dünürlük bağı dolayısıyla "Avrupa'nın Amcası" namına tanındı.

Dönemin Alman İmparatoru, Rus Çarı ve Norveç Kralı ile İsveç, Romanya ve Yunanistan tahtlarının varisleri Kral Edward'ın yeğenleri, Belçika, Portekiz ve Bulgaristan kralları ise kuzenleriydi.

Bu sebeple 9 salname hanedanı süresince Avrupa ülkeleriyle yaklaşan alım satım örümcek Kral Edward, kız kardeşinin oğlu Alman İmparatoru 3. Wilhelm ile "savaş arzuladığı" nedeni öne sürülerek mesafeli ortak alım satım yürüttü.

Alman karşıtlığı dolayısıyla krallık ailesi ismini değiştirdi

Edward, bu hissinde de yanılmadı. 1910'da öldükten sonraları yazboz tahtası Saxe-Coburg ve Gotha'nın ikinci kralı 5. George çıkarken, acemi kral, Birinci Dünya Savaşı'nda da İngiltere ve kâffesi sömürgelerinin başlangıcında toprak aldı.

Kraliçe Victoria ile başlayıp 5. George devrinde devam eden "Üzerinde gün batmayan imparatorluk" efsanesinde halife bu sürede on paralık beklemediği ortak yerden halkın tepkisiyle karşılaştı.

Kral 5. George devrinde halk, Birinci Dünya Savaşı'nın da etkisiyle Alman karşıtı söylemlerini artırmıştır ve az henüz 200 senedir ülkeyi Alman asıllı hanedanların yönetmesine aksülamel göstermeye başladı.

Halkın bu tepkisi karşısında Kral George, 1917'de Saxe-Coburg ve Gotha bulunan hanedan isminin Windsor namına değiştirilmesi emrini verdi. Kendisi ve akrabaları kâffesi Alman unvanlarından vazgeçerken koca akrabalara İngiliz asalet unvanları verildi.

Bu kapsamda kralın kuzeni Battenberg Prensi Louis, Louis Mountbatten adıyla Milford Haven Markisi ve Deniz Kuvvetleri Komutanı, Württemberg ve Teck Dükü unvanlarını kullanan kayınbiraderleri ise Cambridge Markisi ve Athlone Kontu unvanlarını aldı.

Mountbatten ve Teck aileleri, henüz sonraları hanedana güveyi ve elkızı namına girdi. ad değişikliğinin peşi sıra 5. George, Windsor hanedanının evvela hükümdarı unvanını da aldı.

Ağabeyi Albert Victor'un ölümü ilişkin 27 yaşlarında on paralık ümidi yokken padişahlık varisi olup 45 yaşlarında yazboz tahtası çıkan 5. George'un 1936'da ölümünün peşi sıra yazboz tahtası gine on paralık yazboz tahtası çıkmayı beklemeyen hanedan üyeleri çıktı.

İstediği kişiyle tezevvüç etmek düşüncesince tahttan ayrıldı

Kral George'un vefatıyla dü oğlundan şişman bulunan Edward acemi kral oldu. Ancak Edward'ın henüz evvela haftalardan protokollere, geleneklere ve İngiltere Kilisesinin başı namına kilise kurallarına karşıt davranışları endişelere illet oldu.

Edward'ın yazboz tahtası çıktıktan ahir geleneklere karşıt evvela davranışı, yüzünü haiz metal servet basılması dair yaşandı. Kral Edward, paralarda alışılagelmişin bilakis sağa değil sola bakar biçimde betimleme yapılmak istedi.

Bunun nedeni ise saçını sağa taraması ve sola çevrilmiş betimleme edilerek kafasının sol tarafında saçını ayıran çizgiyi ifşa etmek istemesiydi.

Kral 8. Edward'ın henüz evvela ortak el boşanmış, ikinci eşinden ise metrukiyet evresinde bulunan Amerikalı Wallis Simpson'la tezevvüç etmek istemesi ise tahttan çekilmesine revan yolda yaşamış yer aldığı en şişman başağrısı oldu.

İngiltere Kilisesi kurallarına layıkıyla emektar benzeri zihayat birisinin baştan evlenmesine onay edilmiyordu. Hükümet de kilisenin başı bulunan Kral'ın eşleri zihayat ortak hanımla hakeza ortak dünyaevi yapmasının akıllıcasına olmadığını tabir etti.

Edward, Simpson'ın Kraliçe unvanı almayacağı ve gelecek evlatlarının tahtta yalan sahibi olmayacağı garantisini de vermesine karşın bu değişmeyen Kral'ın başlangıcında yer aldığı ülkelerce ve İngiliz parlamentosunca ikrar edilmedi.

Hatta Avustralya'dan mevrut aksi cevaba Kral Edward'ın, "Orada aşırı ortak tomar insanoğlu yaşamıyor ne düşündükleri önemsiz." cevabı verdiği güçlü kanıt edildi.

Kral kazanmak adına Simpson'la evlenmeyi yeğleme fail Edward, yazboz tahtası çıkışından 326 çağ sonraları çekilerek yerini yazboz tahtası çıkacağını on paralık düşünmeyen kardeşi Albert'a bıraktı.

Hindistan'ın sonuç imparatoru Kral 6. George

Zoraki Kral (King's Speech) filmimizde de madde alındığı kabil Albert, kekelik problemi yaşıyordu ve Kral 6. George adıyla yazboz tahtası çıkana derece nazar boncuğu devir kral olacağını düşünmüyordu.

Tahta çıkmasıyla tacın ortak numaralı varisi de Kraliçe Victoria'nın ölümünden 35 sene sonraları esasen ortak avrat oldu.

Kral 6. George'un devrinde İngiltere hem İkinci Dünya Savaşı'nın yükü dibine girdi hem de ilkin Hindistan kazanmak amacıyla nice sömürgesini kaybetti.

Bu sebeple sonuç Hindistan İmparatoru muazzez 6. George'un ahali gözündeki popülaritesi İkinci Dünya Savaşı'nda arttı.

Kardeşi Kent Dükü George'u harpte kaybetmesi, Alman iklim saldırıları (Blitz) esnasında zarfında bulunmuş yer aldığı Buckingham Sarayı'nın vurulması ve Blitz'ten dokunca görenleri görüşme etmesiyle ahali gözünde halkla bire ortak sıkıntıları zihayat kral durumuna geldi.

Kral 6. George, harp sonrası kurulan Birleşmiş Milletlerin evvela toplantısında açım konuşmasını da yaptı. Ülke zarfında Kral 8. Edward'ın oluşturduğu krallık karşıtı havayı bulunmayan fail Kral 6. George, 1952'de yaşamını kaybederken yerini en şişman kızı Elizabeth'e bıraktı.

En derinlemesine müddet İngiliz tahtında oturan hükümdar

Henüz 25 yaşlarında yazboz tahtası güzeşte Kraliçe 2. Elizabeth'in yan giyme töreni, dünyada televizyondan aktif gösterilen evvela yan giyme töreni oldu.

İngiliz monarşisinin en derinlemesine müddet padişahlık muntazır acemi hükümdarı: Kral 3. Charles

Daha sonraları Mountbetten soyadını takanak Danimarka ve Yunanistan Prensi Philip'le evlenmiş Elizabeth devrinde İngiltere nice ağır çağ geçirdi.

Falkland Savaşı, iktisadi krizler ve afetlerin peşi sıra 1990'larda hanedanı en aşırı gine hanedan üyeleri sıkıntıya soktu. Özellikle Kraliçe'nin "Korkunç yıl" namına anmış yer aldığı 1992'de Elizabeth'in varisi Charles karışma 3 evladı eşlerinden boşandı.

Ardından hanedanın kestirmece 100 salname ikametgahı Windsor Kalesi yandı. Bu sene nazar boncuğu erklik de muhtelif ödemeler dolayısıyla eleştirilere sunulan kalırken hanedan üyelerinin dinlence fotoğrafları yüzünden Kraliçe'nin başı medyayla da belaya girdi.

İngiltere karışma 15 ülkeyi 70 sene yöneterek tahtta en derinlemesine oturan halife bulunan Elizabeth devrinde dünyada da nice evolüsyon yaşandı.

Elizabeth devrinde antipatik harp başladı ve bitti, Berlin Duvarı yapılmış oldu ve yıkıldı, İngiltere Avrupa Birliğine girdi ve çıktı, Kovid-19 kâffesi dünyayı sardı ve müstevli kısıtlamaları kaldırıldı.

8 Eylül'de yaşamını kaybeden Elizabeth'in eskide artmış kraliyeti çağdaş döneme fut uydurabilir duruma getirmesi ölümünün peşi sıra en aşırı anlatım edilen ayrıcalığı olurken, yazboz tahtası güzeşte oğlu Kral 3. Charles'ın baştan evlenmesine verdiği onay buna dayanıklı namına gösteriliyor.

Kral 3. Charles yazboz tahtası çıkan en buğulanmış halife oldu

İngiltere tarihinde yazboz tahtası çıkan üç Kral Charles bulunuyor. Üçü de ya yazboz tahtası çıkışıyla veya tahttan inişiyle gün sahnesinde yerini alıyor.

Kral 1. Charles, Cumhuriyetçiler çeşidinden tahttan indirilip kafası kesilerek ölüm cezası edilen ortak kral. Aynı sürede İngiltere tarihinde ölüm cezası edilen biricik hükümdar.

2. Charles ise padişahlık 11 sene yersiz kaldıktan sonraları yazboz tahtası çıkıp kraliyeti baştan meydana getiren halife namına biliniyor.

Kraliçe Elizabeth'in oğlu Kral 3. Charles ise yazboz tahtası büyümek düşüncesince 73 sene bekledi. Galler Prensi unvanını 64 sene haiz ve bu unvanı en derinlemesine müddet kullanan can bulunan Kral 3. Charles, bire ortak sürede yazboz tahtası çıkan en buğulanmış İngiliz hükümdarı olma hususi durumunu taşıyor.

Kral 3. Charles'ın peşi sıra padişahlık varisi namına geçmiş Galler Prensi unvanı maruz Prens William, onun peşi sıra da 9 yaşındaki oğlu Prens George geliyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ