USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kremlin Sarayı'ndan 'Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’ açıklaması

Kremlin Sarayı: “Rusya ve Brezilya, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nın en çelimsiz müddette yürürlüğe girmesinden yana”

Kremlin Sarayı'ndan 'Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’ açıklaması
16-02-2022 21:46

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın başkenti Moskova'da Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile yanında araya geldi. Liderlerin görüşmesinin peşi sıra Kremlin Sarayı çeşidinden gösterilen kuma açıklamada, "Rusya ve Brezilya, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nın en endamsız müddette yürürlüğe girmesinden yana” ifadelerine toprak verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın başkenti Moskova'da Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile yanında araya geldi. Kremlin Sarayı'nda kestirmece 3 sayaç devam eden görüşmenin peşi sıra kuma açıklama yayınlandı. Kremlin Saray çeşidinden gösterilen açıklamada, hayattaki balans ve 2 ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) kapsamında kuma tavrına ilgi çekilerek, “Devlet başkanları, dünyanın türlü yerlerinde istikrarsızlığın artmasıyla ilgilendiren endişelerini dile getirdi, çatışmaları Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü da karışma edinmek kıl payı arsıulusal hususiyet normlarına makul yerine barışçıl, diplomatik yollarla nakız gereksinimi dair görüşlerini paylaştı. BM Tüzüğü'nün maksat ve ilkelerine makul yerine arsıulusal sulh ve güvenliğe müteveccih tehditlere gönül rahatlığı mücadeleye katkıda mevcut edinmek amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde Rusya-Brezilya koordinasyonunu tamik dair anlaşarak ve barışçıl çözüme bulunan bağlılıklarını baştan konfirmasyon eder” denildi.

Rusya ve Brezilya'dan uzayda silahlanmaya gönül rahatlığı kuma adım

Her 2 ülkenin askeri ilişkilerin geliştirilmesi ve gök dalında kuma çalışılması hikayelerinde uzlaştığı vurgulanan açıklamada, “Devlet başkanları, askeri bölgede işbirliğinin ve düet takasların güçlendirilmesine bağlı beklentileri ele aldı. Devlet Başkanı Bolsonaro'nun Moskova'ya gerçekleştirdiği resmi görüşme çerçevesinde düzenlenen, Dışişleri ve Savunma Bakanları düzeyindeki 2+2 formatında önceki istişarelerin yapıldığı kaydedildi. Başkanlar, gök dalında işbirliğine, peyk navigasyonu ve gök çöplerini takip alanındaki kuma planların yaşama geçirilmesine ilgi çekti. Ayrıca barışçıl amaçlara müteveccih gök faaliyetleriyle ilgilendiren gayrı bölgelerde da işbirliğinin artırılması mevzusundaki çapraz ilgilerini, uzayın barışçıl amaçlarla kullanılması ve sürdürülebilir gök faaliyetlerinin sağlanması gerekliliğini ve uzayda silahlanma yarışını önlemeye müteveccih kuma aksiyon gerekliliğini de baştan konfirmasyon etti” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, liderlerin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasası Anlaşması'nın en endamsız müddette yürürlüğe girmesinden yana bulunduğu aktarılarak, “Devlet Başkanları, çekirdeksel silahların yayılmasının önlenmesinin temeli bulunan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklere bulunan bağlılıklarını yineledi ve çekirdeksel silahların yayılmasının önlenmesi ve tabanca arama düzeninin anahtar unsurlarından birisi yerine Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması'nın en endamsız vakitte yürürlüğe girmesinin önemini vurguladı” denildi.

Ortak matbuat toplantısı düzenlendi

Putin görüşmenin peşi sıra Bolsonaro ile düzenlemiş bulunduğu kuma matbuat toplantısında ise, Bolsonaro ile görüşmesinin dişi geçtiğini tabir ederek, “Bugün baş döndürücü şümullü ve pozitif görüşmeler yaptık ve bu Rusya-Brezilya işbirliğini hâlâ da derinleştirmeye müteveccih yönergeleri belirleyen kuma yanında açıklamanın benimseme edilmesiyle sonuçlandı. Rusya ve Brezilya anadan görme yerine haklar ve çapraz önsezi ilişkileriyle birleşiyor. Ülkelerimiz arasındaki önemli katılma türlü alanları kapsıyor. Ülkeler kolektif siyasi, kazançlı ve insanca bağlar yükseltmek düşüncesince çabalıyor, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ve G20 çerçevesinde de karışma edinmek kıl payı arsıulusal arenada yakından etkileşim kuruyor” dedi.

Putin, Brezilya'ya taziyelerini sundu

Brezilya'da cemaziyelevvel yaşanmış bulunan baş döndürücü sayıda bireyin hayatını kaybettiğini hatırlatarak Brezilya'ya taziyelerini sunan Putin, “Dün Brezilya'da yanında afet yaşandığını biliyorum. Şiddetli yağışların peşi sıra yıkımlar ve baş döndürücü sayıda ölümler var. Bu afet ile ilgilendiren yerine size ve tamamı Brezilya halkına taziyelerimi sunuyor ve tamamı yaralılara iflah diliyorum” dedi.

Rusya, Brezilya ile çekirdeksel santraller dair işbirliğine hazır
Brezilya'nın ıvır zıvır ölçekli çekirdeksel santraller ihdas talepleriyle ilgilendiren ülkesinin işbirliğine apiko bulunduğunu hatırlatan Putin, “Rosatom, Brezilya çekirdeksel santralleri düşüncesince mahrukat ve tıbbi gayeli radyoizotopla sağlıyor. Aynı vakitte şirketimiz kişmiri ve yüzer versiyonlardaki ceninisakıt çelimli çekirdeksel santraller de karışma edinmek kıl payı Brezilya'da dünkü çelim ünitelerinin düz yazı sürecine katılmaya hazır” dedi.

“Hepimizin maksadı evren barışıdır”

Bolsonaro ise meydana getirdiği açıklamada, BRICS ve BM'deki bağlaşık ülkeler ile ortaklık içinde olduklarını belirtirken, hem Brezilya'nın bununla beraber Rusya'nın barıştan yana olduklarını savundu. Rusya ile halklarının dirilik güvenliğini arkalamak kadar kuma değerlere erbap olduklarını tamlayan Bolsonaro, “Dünya bizim evimizdir. Barış istediğimizi açık açık belirtiyoruz ve barışı korumak için çaba sarfeden tamamı devletlerin yanındayız. Sonuç yerine her insanın maksadı evren barışıdır” dedi.

İki abuhava arasındaki ilişkileri ve kuma emekleri yükseltmek istediklerini söylerken tarım, uygulayım bilimi ve erke sahalarında baş başa çalıştıklarını tabir fail Bolsonaro, Rusya ile gübre, arsa yağı ve doğal doğal kavara yağı lambası alış verişi ile ilgilendiklerini ve dü abuhava arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini belirtti.

Rusya ile defans dalında da ortaklık içinde olduklarına yer veren Bolsonaro, bu ziyaretinde gelişigüzel dü ülkenin Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları ortada açılan Savunma ve Dışişleri Konseyinin önceki toplantısının da yapıldığını açıkladı.

Öte taraftan Putin ve Bolsanora görüşmesi evveliyat Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Brezilyalı mevkidaşı Carlos Alberto Franco França'yı, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'da Brezilyalı mevkidaşı Walter Souza Braga Netto'yu mihman etmiş, 2+2 formatında görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Erhan Altıparmak - Saim Sevinç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ