USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kripto para dalının büyüklüğü dalgalanmalara karşın 2021'de 2 trilyon doları aştı

Kripto para birimlerine müteveccih dikkat çabucak artarken, kripto para dalının büyüklüğü 2021'de yaşanmış olan dalgalanmalara karşın 2 trilyon doların hesabına çıktı.

Kripto para dalının büyüklüğü dalgalanmalara karşın 2021'de 2 trilyon doları aştı
29-12-2021 11:04
Washington

Bazı şişman firmaların müzahir adımları ve yatırımlarının etkisiyle kripto para birimlerine müteveccih özen 2021 bakımından çaba kazandı.

ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın ıvır zıvır ay ayında 1,5 bilyon dolarlık varlığını Bitcoin'e yatırdığını duyurması, Mastercard ile Bank of New York Mellon'un ise kripto para birimlerinin kullanımını kolaylaştıracak adımlar atmasının arkası sıra 2021'in başlangıcında sayısal para birimlerinin mesabesinde çabuk birlikte yükseliş kaydedildi.

Kripto para birimleri ortada yatırımcılar çeşidinden en baş döndürücü yeğleme edilen Bitcoin, senenin başlangıcında bahis konusu firmaların kararlarının arkası sıra 55 bin dolar seviyelerinin karşı çıktı. Aynı çağda kripto para biriminin etraf değerinin 1 trilyon dolara kavuşması ise yatırımcılar ortada ehemmiyetli birlikte "dönüm noktası" kendisine nitelendirildi.

Çin kripto paralara müteveccih kısıtlamaları artırdı, El Salvador "yasal para birimi" kendisine tanıdı

Yılın ortalarına akıllıcasına kripto para piyasalarına müteveccih Çin'den mevrut istihbarat ise kripto para birimlerindeki yükselişi menfi etkiledi. Çin'in, mayıs ayında yerli mali kuruluşlarının ve ifa sistemlerinin kripto para hizmeti vermesini yasaklaması kripto para birimlerinde düşüşe hastalık oldu. Çin, kripto para ticaretine müteveccih baskıyı şimdi da artırarak ilkgüz ayında kripto para ile meydana getirilen kâffesi işlemleri "yasa dışı" anons etti.

Kripto paralara bağlı Çin'de meri kısıtlamalara mukabil Orta ABD ülkesi El Salvador, Bitcoin'i yöntemince tedavüle sokan önce iklim oldu. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nın Bitcoin'in "yasal birlikte para birimi" kendisine tanınmasına bağlı kanun teklifinin haziranda kongreden geçmesinin arkası sıra ülkede Bitcoin, ilkgüz ayında kanuni para ünitesi kendisine kullanılmaya başlandı.

ABD'de Bitcoin vadeli iş kontratlarına alakalı önce ETF iş görmeye başladı

Yetkililerin kripto paralara müteveccih davranışlarında ölçülü birlikte vakfe benimsediği ABD'de ise Bitcoin vadeli iş kontratlarına alakalı önce borsa envestisman fonu (ETF), önce teşrin ayında New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) iş görmeye başladı. ProShares'in Bitcoin Strateji ETF'sinin "BITO" koduyla iş görmeye başlaması, kripto para piyasalarını müspet etkiledi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), münteha teşrin ayında ise dünya malı yöneticisi VanEck'in ışıltı Bitcoin borsa envestisman fonu (ETF) başvurusunu onaylamadığını duyurdu.

Dünyanın en şişman kripto para borsalarından Coinbase, New York hususi borsasında uygulayım bilimi şirketlerinin ağırlıkta yer aldığı Nasdaq endeksinde april ayında iş görmeye başladı.

Goldman Sachs kabil Wall Street bankaları da Bitcoin'e müteveccih çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Regülasyon çağrıları yoğunlaştı

Herhangi birlikte tarz bankası yahut resmi yapı ile bağı sıfır ve ağız ağıza mevhum kendisine imal edilen Bitcoin, tartışmaların merkezinde kalmaya bitmeme ederken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Bitcoin'i "spekülatif birlikte envestisman aracı" kendisine nitelendirmeyi sürdürdü.

Finansal otoriteler, kullanma alanlarının çoğalması ve herhangi birlikte sabık çağ talebin artmasıyla kripto paralara bağlı çalışmalarına çaba verirken, mevhum para birimlerine müteveccih ayarlama çağrıları da yoğunlaştı.

ABD Merkez Bankası (Fed) ile ECB'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı nice tarz bankası, sayısal para birimlerini gündemlerine aldı.

Kasımda 69 bin dolarla doruk fail Bitcoin, aralıkta 43 bin doların altını gördü

Yıl boyu yaşanmış bulunan gelişmeler, kripto paraların fiyatlarında kaba dalgalanmalara hastalık oldu.

Kasım ayında 69 bin doların karşı çıkarak senenin zirvesini gören Bitcoin'in fiyatı, aralıkta ise 43 bin doların dibine indi.

Tüm dalgalanmalara mukabil dünyanın en pop kripto para ünitesi bulunan Bitcoin, 2021'in gene buyana yüzdelik 70'in üstünde bedel kazandı. Bu senenin başlangıcında 30 bin dolar yöresinde bulunan Bitcoin'in fiyatı, zaman 48 bin dolar seviyelerinde kaydedildi.

Ethereum, tahminî yüzdelik 440'ın üstünde bedel kazandı

Hızla gelişen kripto para dünyasında öne çıkan "alt coin"lerden Ethereum da bu sene çabuk birlikte yükseliş gösterdi. Bu senenin başlangıcında 730 dolar yöresinde bulunan Ethereum'un fiyatı, senenin akıbet günlerinde 4 bin dolar seviyelerine yükseldi. Ethereum, 2021'in gene buyana tahminî yüzdelik 440'ın üstünde bedel kazandı.

CoinGecko verilerine göre, kâffesi kripto para birimlerinin etraf kıymeti ise bu sene tahminî 1,5 trilyon dolar artarak 2 trilyon doların hesabına çıktı.

Bitcoin'in pazardaki oranı azalıyor

Küresel piyasalardaki makroeokonomik kaygılar ve kar satışlarının etkisiyle kripto para piyasasında akıbet çağda kaba bedel kayıpları kaydedilirken, uzmanlar, bu piyasanın birlikte düşüşe akıllıcasına ilerleyebileceği dair uyarıda bulunuyor.

Düzenleyicilerin kalan incelemeleri ve koyu bedel dalgalanmaları, akıbet senelerde kripto para ünitesi Bitcoin'e müteveccih beklentileri menfi etkiliyor.

Kripto para sektörü genişledikçe Bitcoin'in pazardaki oranı azalıyor ve Ethereum kabil gayrı sayısal para birimleri şimdi birlikte tomar hisse almaya başlıyor.

Yatırımcıların şişman hasılatlar umuduyla değişik şimdi ıvır zıvır kripto paralara yönelmesinin doğacak sene da bitmeme etmesi bekleniyor.

2022'nin en ehemmiyetli konusu regülasyonlar olacak

Analistler, kripto para sanayisine müteveccih düzenlemelerin 2022'de ehemmiyetli bap başlıklarından birisi olacağını öngörüyor.

Hükümetlerin ve başta ABD'de SEC'in kripto bölgesine organizasyon getirmesinin faziletkâr belki bulunduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, düzenleyicilerin doğacak sene odaklanacağı birlikte gayrı ehemmiyetli alanın ise sabitkoinler (stablecoin) olduğuna ayraç ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ