USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kur korumalı mevduata ortaklık 84 bilyon lirayı geçti

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna ilgisinin erdemli bulunduğunu belirterek, "Bankacılık sektöründe 84,05 bilyon teklik kur korumalı mevduat/katılım fonu bakiyesi bulunmaktadır." dedi.

Kur korumalı mevduata ortaklık 84 bilyon lirayı geçti
04-01-2022 11:09
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AA muhabirine, Türkiye Ekonomi Modeli'nin teferruatları ve 2022 yılı beklentilerine bağlı değerlendirmede bulundu.

Türkiye Ekonomi Modeli ile kalımlı makroekonomik istikrarın sağlanması, faziletkâr ek kalburüstü üretimin heveslendirme edilmesi, istihsal ve istihdamın büyütülmesi ve ihracatın artırılarak akan açığın düşürülmesinin amaçlandığını anlatım fail Nebati, "Güvenli envestisman ortamının kuruluş edilmesi modelimizin sonuncu hedefine kavuşması düşüncesince önemlidir. Bu nedenle önce evrede mali istikrarın devamlılığını sağlayacak adımlar atıyoruz." sanarak konuştu.

Nebati, etraf beklentilerini iyileştirip, envestisman ve istihsal kararlarına bariyer olabilecek belirsizlikleri ortadan dağıtmak amacıyla "Kur korumalı TL mevduat hesabı", ihracatçılara "Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satımı" kabil araçları uygulamaya aldıklarını söyledi.

Kur korumalı mevduat hesabını heveslendirme düşüncesince birlikte kol tedarik açıkladıklarını anımsatan Nebati, mali balans anlamında atık adımların önemine dikkati çekti.

Nebati, bu amaçla büyüklük iç istikraz senetleri (DİBS) ön kesinti oranını yüzdelik sıfıra indirdiklerine ayraç ederek, "Temettü gelirlerine makbul ön kesinti oranını yüzdelik 15'ten yüzdelik 10'a indirdik. Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması düşüncesince ehemmiyet sunma fail hurda komünist valüasyon sisteminin işlerliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesini realizasyon amacıyla hurda komünist değerlemesinde kullanılacak olan minimal milyem değerlerinde ayrım yaptık." ifadelerini kullandı.

Yeni tensikat yolda

Gelecek çağda yapılacak çalışmalara bağlı de bilgelik verici Nebati, şunları söyledi:

"Önümüzdeki çağda de yastık altındaki altınların mali düzene aktarılması anlamında öbür icraat yapılacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) büyüklük yardımı yüzdelik 25'ten yüzdelik 30'a çıkarılacaktır. Kurumlar vergisi payı kompetitif bir vaziyete getirilecektir. Katma bedel vergisi sadeleştirilecektir. Yatırım görüntü ve ortaklıklarından elde edilmiş kar paylarına ayrıklık uygulanacaktır. Gelire endeksli senetler ihraç edilecektir. Öncelikli Sektör Kredilendirme Programı yaşama geçirilecektir. Yatırımların teşviki düşüncesince etraflıca vadeli para ve kefillik olanağı Kredi Garanti Fonu paketi yerine geliştirilecektir. Proje bankacılığı yaygınlaştırılacaktır."

- "Vatandaşların kur korumalı TL sistemine merakı yüksek"

Bakan Nebati, kur korumalı TL vadeli hesap adına geçişlere bağlı aktüel teferruatları de paylaşarak, "Uygulamanın daha başlarında olmamıza karşın vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna ilgisinin faziletkâr bulunduğu görülmektedir. Bankalardan realizasyon edilen eğreti sonuç verilere göre, bankacılık sektöründe 84,05 bilyon teklik kur korumalı mevduat/katılım fonu bakiyesi bulunmaktadır." dedi.

Teşvik sisteminde rüçhan olacak sektörlerin detaylarını da özetleyen Nebati, şu şekilde konuştu:

"Cari açığa direkt ağırlık edecek, doğacak teknolojiye ve faziletkâr mecmu sebep verimliliğine ehil enerji, defans sanayisi, havacılık, derman kabil önemli sektörlerle ekincilik ve hayvancılık kabil önemli ciddiyete ehil sektörler evcil ve ek kalburüstü üretimi heveslendirme geçirmek az daha desteklenecektir."

"KDV'nin sadeleştirilmesinde kanuni enfrastrüktür emekleri sürüyor"

Katma bedel vergisinin (KDV) sadeleştirilmesi kapsamında ilişik kanunda etkinlik, doğruluk ve basitlik ilkelerini sağlamaya müteveccih icraat yaptıklarına dikkati çekici Nebati, KDV istisnaları, oranları ve reddetme süreçlerine bağlı mevzularda kanuni enfrastrüktür çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Nebati yapılacak düzenlemelerle yük dışı ekonominin boyutunun azaltılması, mukayyet yükümlü sayısının artırılması, iş ve envestisman ortamının iyileştirilmesi, ihracatın özendirilmesi ve kuruluşların KDV iadesi kanalıyla finansmana çabucak erişiminin planlandığını bildirdi.

"Enflasyonu azaltacağız"

Bakan Nebati, beklentileri dobra yönlendirmenin döviz döşenmemiş üstündeki tesirini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'ta açıklamış bulunduğu sakınım paketinden sonradan gördüklerini belirterek, "Döviz kurunun pahalılık üstündeki geçişgenliği hepinizin malumudur. Bu sistemde, beklentileri dobra yöneterek ve Türk lirasının cazibesini artırıcı dünkü kur korumalı mevduat hesabı kabil enstrümanlar geliştirerek enflasyonu azaltacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Para politikasının tesirinin hudutlu kalmış bulunduğu sunma şokları yerinde devreye girmesini öngördükleri birlikte binanın daha bahis konusu bulunduğunu bildiren Nebati, 28 Aralık 2021'de önce toplantısını gerçekleştirdikleri Fiyat İstikrarı Komitesi'nde bu çerçevede yaşama geçirebilecekleri adımları ele aldıklarını söyledi.

Nebati, "Önümüzdeki çağda de enflasyonla savaşım dair kurumlarımız mükemmel uzlaşma içre koordineli akıntı edecektir. Nihai maksadımız enflasyonda kalımlı ceninisakıt seviyelerin yakalanmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Kurda devir içre kararlı birlikte tempo oluşmasını bekliyoruz"

Türkiye ekonomisinin devim bilimi yapısıyla, karşılaşmış bulunduğu aşırı ağırbaşlı şokları geçmişe mucibince bile asgari hasarla atlattığını vurgulayan Nebati, "Son çağda mali piyasalarda tanıdık oynaklıkların konuşu etkinlik ve emniyet üstündeki tesirinin eğreti ve hudutlu olmasını bekliyoruz." dedi.

Bakan Nebati, 2022'ye bağlı enflasyon, kur, siyaset faizi ve nema beklentilerine değinirken şunları kaydetti:

"Döviz kurları başıboş piyasada belirlenmektedir. Bu nedenle rastgele birlikte döviz döşenmemiş hedefimiz bulunmuyor fakat mali piyasalarda ekonominin temelleri ile ahenkli sıfır hareketlere peyrev kalmadık. Finansal piyasalardaki hareketlere müteveccih tahsil edilen tedbirlerin tesirini 2022 senesinde daha kemiksiz göreceğiz. 2022 yılı düşüncesince daha kararlı birlikte nema performansı ve kalan istihdama ek yerine çelimli dış satım ve turizmin müspet katkısıyla akan dengedeki müspet görünümün sürmesini öngörüyoruz."

Döviz kurlarında sonuç çağda yaşanmış olan artışa da yer veren Nebati, "Açıkladığımız hisse senedi adımlarının etkisiyle bu intikal sürecinde gerçekleşen dalgalanmaların devir içre azalmasını ve düzeyde kararlı birlikte tempo oluşmasını bekliyoruz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ