USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kuraklık kahve tiryakilerini de vurdu

Dünyanın en iri kahve üreticisi bulunan Brezilya'da kahve ağaçlarının susuzluk ve dondan dokunca görmesi zımnında üretimi mütenakıs kahvenin fiyatı 2 ay içre 100 liraya çıktı. İşletmeciler, probleminin bitmeme etmesi yerinde kahve krizinin yaşanabileceğini belirtti.

Kuraklık kahve tiryakilerini de vurdu
13-10-2021 15:55

Tüm evren kuraklıkla savaş ederken, hava şartlarındaki menfilik kahve üretimini de vurdu. Dünyanın en iri kahve üreticisi bulunan Brezilya'da beniz binlerce kahve ağacı, hava krizinin sefer açmış bulunduğu yağışsızlık ve tuman dolayısıyla dokunca gördü. Bir titrem kahvenin fiyatı sabık sene 30 bin lirayken, bu sene 60 bin liraya yaklaştı. Kilosu ağustos ayında 60 liralık bulunan kahvenin bugünkü fiyatı 100 liraya yaklaştı. 100 gramlık paketlerde satılan Türk kahvesi ise akıbet müşterek sene içre 6 liradan 10 liraya yükseldi.

"Kahve çok istihlak ürünü olmaya akıllıcasına ilerliyor"

Yaklaşık 40 senedir Diyarbakır'da kahve sektöründe görev verdiğini tamlayan Halil Yalaz, dünkü mahsulün aşkın olmaması şeklinde kahve krizinin yaşanabileceğini söyledi. Yalaz, "Geçtiğimiz hanuman kocaoğlan bakımından kahve tutarları raflarda yüzdelik 50 averajıyla eder geçişleri gördü. Bu eder artışları 2022'nin ikinci çeyreğine derece da bitmeme edecek kabilinden görünüyor. Böyle bitmeme ederse kahve çok istihlak ürünü olacak. Sorun ağız ağıza kahvenin anavatanından kaynaklı müşterek gidiş bulunduğu düşüncesince gözümüz hava koşullarının düzelmesi ve dünkü mahsulün aşkın gelmesinde. Bu süreçte birtakımı işletmeler kahve stoklamaya başladı fakat derinlemesine vadede kahve duyurmamak kahvenin bayatlamasına ve afiyet açısından dokuncalı durumların oluşmasına faktör olur" dedi.

Beritan Kaya
 

İLGİLİ HABER
Kuraklık bıttımı vurdu, çiftçiler dertli Kuraklık bıttımı vurdu, çiftçiler dertli
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ