USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar artı seyretti

Analistler, mülk politikasına bağlı belirsizliklerin azalmasıyla beraberce riziko iştahının arttığını kaydederek, şahinleşen tarz bankalarına rağmen hisse piyasalarında çelimli yükseliş eğiliminin bilgili bulunduğunu belirtti.

Küresel piyasalar artı seyretti
19-03-2022 11:48
İstanbul

Küresel hisse piyasaları, Amerika Merkez Bankası (Fed) bilhassa peyda etmek az daha küresel biçim bankalarının nema kararlarının yatırımcıların odağında bulunduğu haftada akıbet zamanların en dobra performansını sergilerken, doğacak hafta Rusya-Ukrayna savaşından doğacak bilgi akışıyla baş başa koyu data gündemi izlem edilecek.

Fed, hafta süresince 3 yılı müşterek tomar sürenin arkası sıra siyasa faizini 25 temel puanlık artırımla yüzdelik 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Banka, enflasyona huzur "agresif" müşterek tasar da ortaya koyarken, sene sonuna genişliğinde gerçekleştirilecek 6 güruh düşüncesince 25'er temel puanlık artırımına ayraç etti.

Analistler, Fed'in mangır şişkinliği dair hala optimist müşterek davranış süresince bulunduğunu ve kimi üyelerin 50 temel puanlık nema artışına müspet baktığını aktararak, fiyatlamaların bankanın doğacak toplantılarda minimum müşterek kere 50 temel puanlık nema artırımına gidilebileceğini gösterdiğini kaydetti.

Bu yıla bağlı mangır şişkinliği tahminini yüzdelik 2,6'dan yüzdelik 4,3'e yükselten banka, gerekseme duyulması şeklinde nema artırımlarının hızının ayarlanacağı mesajını da verdi.

Kararların arkası sıra değerlendirmelerde mevcut Fed Başkanı Jerome Powell, gelişen koşullara bakacaklarını ve nema artırımlarında elan çabuk akıntı etmeleri icabında bunu yapacaklarını söyledi.

Powell, ekonominin aşırı çelimli ve elan disiplin mangır politikasıyla başa adam peyda etmek düşüncesince dobra müşterek konumda bulunduğunu vurgulayarak, Fed'in tahminî 9 trilyon dolarlık bilançosunun küçültülmesine mayıs ayında başlanabileceğinin sinyalini verdi.

Fed yetkilileri de toplantıyı izlem fail günlerde dengelem küçültülmesine bağlı lafla yönlendirmelerde bulunurken, Fed'in en endamsız müddette bu adımları atacağı dile getirildi.

Analistler, mangır politikasına bağlı belirsizliklerin azalmasıyla baş başa riziko iştahının arttığını kaydederek, şahinleşen biçim bankalarına rağmen hisse piyasalarında çelimli yükseliş eğiliminin bilge bulunduğunu belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşının hala ehemmiyetli müşterek riziko unsuru namına fiyatlamaları etkilediğine yer veren analistler, buna rağmen bitmeme fail etüt periyodunun bağıl riskli varlıklara bulunan talebi desteklediğini bildirdi.

Bu gelişmelerle ABD'de hisse piyasaları haftalık bazda Kasım 2020'den buyana en dobra performansını sergilerken, iklim süresince BIST 100 endeksi kâffesi zamanların en efdal haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Tedarik mevzusundaki müspet bilgi akışı ve Çin'de küsurat toy kimse koronavirüs (Kovid-19) hikâye sayılarının talebi azaltacağına müteveccih beklentilerle hafta süresince 95,4 dolara genişliğinde nazil Brent petrolün varil fiyatı, bu seviyeden mevrut reaksiyon alımlarıyla kayıplarını azda olsa telafi ederek haftayı yüzdelik 3,8 azalışla 106,3 dolardan tamamladı.

Altının ons fiyatı şahinleşen Fed ve Rusya-Ukrayna savaşındaki etüt haberleriyle baş başa gerileyerek haftalık bazda yüzdelik 3,3 düşüşle 1.920 dolara indi.

ABD'de Fed'in şahinleşen tutumuyla tağyir piyasasında satı ağırlıklı tempo güçlenirken, ABD'nin 10 salname tağyir faizi haftayı tahminî 15 temel nokta artışla Mayıs 2019'dan buyana en efdal kırat bulunan yüzdelik 2,14'ten tamamladı.

- ABD'de mangır şişkinliği endişesi büyüyor

ABD'de hisse piyasaları bu hafta yüzdelik 5'ten müşterek tomar bedel kazanırken, Nasdaq endeksinde yükseliş yüzdelik 8'i aştı. Gelecek hafta ABD'de Fed Başkanı Powell'ın pazartesi ve çarşamba yapacağı izahat ile koyu data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Analistler, Fed'in şahinleşmesine cevap mangır politikasında tarz haritasının azda olsa de olsa belirginleşmesinin yatırımcıların riziko iştahını artığını kaydederken, Rusya-Ukrayna savaşındaki müzakerelerin de yükseliş eğilimini desteklediğini belirtti.

Öte yandan, ABD'nin Rusya karşıtı adımları ise bitmeme ederken, Amerika Başkanı Joe Biden, hafta süresince icra ettiği açıklamalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "savaş suçlusu" namına nitelendirdi.

Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping'e ise Ukrayna harbinde Rusya'ya takım desteği vermenin neticeleri olabileceği dair uyarıda bulundu.

ABD'de bu hafta açıklayan makroekonomik verilere göre, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, martta 27,4 ile Kasım 2021'den buyana en efdal seviyeye ulaşırken, endüstri üretimi, şubatta piyasa beklentileriyle koşut müşterek tempo seyrederek maaş yüzdelik 0,5'lik artım gösterdi.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 6,16, Nasdaq endeksi yüzdelik 8,18 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 5,50 bedel kazandı.

21 Mart ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Chicago millî etkinlik endeksi, salı Richmond Fed endüstri endeksi, çarşamba toy hane satışları, perşembe dayanabilen mangır siparişleri ve haftalık başıboşluk aylığı başvuruları ile cuma namazı gözleyen hane satışları ve Michigan mahveden itimat endeksi verileri izlem edilecek.

- Avrupa'da borsalar yükseliş eğilimini ikinci haftaya taşıdı

Rusya-Ukrayna harbinde probleminin diplomatlık kanalıyla çözüleceğine bağlı küsurat umutlarla Avrupa'da borsalar yükseliş eğilimini ikinci haftaya taşırken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) siyasa faizini 25 temel nokta artırarak yüzdelik 0,75'e çıkardı.

Gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın pazartesi ve salı haset yapacağı konuşmalar yatırımcıların odağına yerleşirken, Rusya-Ukrayna savaşından doğacak duyum de piyasalarda oynaklığı artırabilir.

Avro Bölgesi'nde küçük ay ayında mangır şişkinliği erke fiyatlarındaki artışın etkisiyle salname bazda yüzdelik 5,9 ile tarihinin en efdal seviyesine ulaştı.

Verinin arkası sıra enflasyonda bayır noktasının hâlâ görülmediği ve çabuk yükselişin doğacak devirde de süreceği beklentileri güçlenirken, ECB Başkanı Lagarde Rusya-Ukrayna savaşının sonuçlarına elastiki müşterek halde mukamele verebileceklerini ve toy vesait tasarlayabileceklerini söyledi.

Artan mangır şişkinliği baskısı tağyir piyasalarındaki satı baskısını güçlendirirken, Almanya'nın 10 salname tağyir faizi tahminî 11 temel nokta terfian yüzdelik 0,36'yla 12 Kasım 2018 haftasından buyana en efdal haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin dünya malı fiyatlarını etkilemeyi sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, bilhassa mangır fiyatlarındaki oynaklığın yakından izlem edilmesi icap ettiğini tabir etti.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere gereğince Almanya'da Rusya-Ukrayna mücadelesi ve yaptırımların etkisiyle martta müşterek eski ayak tabanı gereğince 93,6 nokta azalarak nakıs 39,3 puana gerilerken, bahis konusu azalış, Aralık 1991'den buyana en çabuk azalış namına kayıtlara geçti.

Bu gelişmelerle bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 3,48 artarak salname bazda zait gelişme sağlayıcı borsalara katılırken, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 5,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 5,75 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 5,13 bedel kazandı.

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), salı İngiltere'de TÜFE ve Avro Bölgesi'nde mahveden itimat endeksi, perşembe semt genelinde imalat endüstri ve işlev sahası Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile cuma namazı Almanya'da Ifo iş ortamı itimat endeksleri izlem edilecek.

- Asya borsalarında "çılgın" hafta

Asya'da Çin'de küsurat Kovid-19 vakalarının ekonomiyi menfi etkileyebileceği endişesiyle uygulayım bilimi hisseleri öncülüğünde pazartesi ve salı haset kaba sakıt hisse piyasaları, haftanın arka kalanında müspet bilgi akışıyla baş başa kayıplarını telafi etti.

Söz konusu yükselişte Çin'de uygulayım bilimi hisseleri üstündeki regülasyonların tamamlanacağına müteveccih beklentiler ehemmiyetli gösteriş oynarken, bilhassa Hong Kong borsasında muamelat gören Çinli uygulayım bilimi şirketleri hisseleri zait ayrıştı.

Öte taraftan Çin'de taşınmazlar sektöründe bitmeme fail namus borcu yöneltme problemleri karşısında Şanghay'da bankaların hem mortgage kredilerine müteveccih nema oranını düşürdüğü bununla müşterek müsaade dönemini kısalttığı gelişmeleri de piyasaları destekledi.

Hafta süresince Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve mangır politikasında değişikliğe gitmezken, Rusya-Ukrayna savaşına bağlı gelişmelerin özen gerektirdiği ve akıbet etap efdal belirsizlikler ihtiva ettiği uyarısında bulunuldu.

BoJ, bıkılmayan oranda büyüklük tahvili ve salname 12 trilyon yen borsa envestisman fonları (ETF) ile salname 180 bilyon yen Japon taşınmazlar envestisman fonları (J-REIT) alımına bitmeme edeceğini duyurdu.

Hafta süresince alanda açıklayan makroekonomik verilere gereğince Çin'de küçük ay ayında salname bazda endüstri üretimi yüzdelik 7,5 ve dağınık satışlar yüzdelik 6,7 artarak beklentilerin enikonu üstünde geldi.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şangay birleşik endeksi yüzdelik 1,77 gerilerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 6,62, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 4,18 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,72 bedel kazandı.

21 Mart ile süregelen haftanın data takviminde, perşembe BoJ güruh tutanakları ve cuma namazı Japonya'da Tokyo TÜFE verisi izlem edilecek. Japonya'da piyasalar pazartesi haset dinlence dolayısıyla bağlı olacak

- BIST 100 haftalık kapanış rekorunu kırdı

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yükseliş eğilimini fevk caba üçüncü haftaya taşırken, haftalık bazda kâffesi zamanların en efdal kapanışını gerçekleştirdi.

Hafta süresince Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) siyasa faizini yüzdelik 14'te çakılı bıraktı.

Öte yandan, Rusya-Ukrayna harbinde arabuluculuk görevi üstüne alan Türkiye'de yetkililerin diplomatlık trafiği bitmeme ediyor. Hafta süresince Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hem Rus bununla müşterek Ukraynalı mevkidaşı ile dostluk gerçekleştirdi.

Analistler, küresel bazda küsurat riziko iştahının Borsa İstanbul'da da çarpıcı bulunduğunu kaydederek, jeopolitik risklerin azalması yerinde hisse piyasalarındaki yükseliş eğiliminin elan da güçlenebileceğini bildirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 4,40 artışla 2.144,26 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,29 terfian 14,8105'e çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde beceri manada 2.100 puanın üstünde ölmezlik sağlanması şeklinde 2.250 puanın direnç, 2.070 puanın ise dayanak konumunda bulunduğunu kaydetti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin hisse piyasaları üstünde çarpıcı olmayı sürdürdüğünü aktaran analistler, küsurat oynaklık sayesinde yatırımcıların davranışlarında ölçülü akıntı etmelerinin müfit olacağını söyledi.

Gelecek hafta iklim süresince çarşamba mahveden itimat endeksi ve başıboşluk oranı, perşembe TCMB'nin PPK özeti ve cuma namazı gerçek eğin itimat endeksi, sığa kullanma payı ile sektörel itimat endeksleri izlem edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ