USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'in kararlarına odaklandı

Küresel hisse piyasalarında, şahinleşen biçim bankaları ve kalan jeopolitik risklerle oynaklık artarken, doğacak hafta gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) mülk politikası kararlarına çevrildi.

Küresel piyasalar Fed'in kararlarına odaklandı
22-01-2022 11:33
İstanbul

Tahvil piyasaları kalan mal şişkinliği sonrası şahinleşen Fed'in sene sonuna derece minimum dört repo artışına gideceğini fiyatlarken, Rusya ile Ukrayna ortada kalan kan basıncı da riziko iştahının ehemmiyetli seviyede düşmesinde can alıcı oldu.

Fed'in bu görüşmede repo artışına gitmesi beklenmezken, tahvil piyasalarında 25 temel nokta artım muhtemel marttaki toplantıya bağlı yönlendirmeleri ve başkaları malı alımlarının azaltımına müteveccih tutumu yatırımcıların odağına yerleşti.

Hafta içinde, Rusya'nın Ukrayna sınırına yaklaşan yerlere askeri tahaşşüt yapmasının peşi sıra Rus ordusunun Ukrayna'ya gireceği kaygıları artarken, alanda çabukluk etkinliğini koruyor.

ABD basınında yetkililere dayandırılan haberlerde, ABD yönetiminin, Letonya, Litvanya ve Estonya'ya, ellerindeki ABD asıllı silahları Ukrayna'ya dayanaklık etmek gibi göndermelerine izni verdiği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden da Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırından rastgele ortak halde geçmesinin engelleme anlamına geleceğini ve bu vaziyette Rusya'nın ciddi boy bos karşılayacağını söyledi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Ukrayna'ya saldırması biçiminde Rusya'ya aşırı ciddi iktisadi ve parasal yaptırımlar uygulayacaklarını bildirdi.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 salname tağyir faizi yüzdelik 1,90 ile akıbet dü senenin en yükseğine çıkarken, kalan jeopolitik riskler sonrası kalan emin başkaları malı isteğiyle gerileyerek haftayı yüzdelik 1,77 düzeyinden tamamladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik sonrası emin liman varlıklardan altının ons fiyatı da yükseliş eğiliminde cereyan ederken, güzeşte hafta yüzdelik 0,82 yükselişle 1.833 dolara çıktı.

Brent petrolün varil fiyatı da yükseliş eğilimini fevk caba beşinci haftaya taşıyarak 88,8 dolarla Ekim 2014'ten buyana en efdal seviyesine çıkmasına rağmen kalan jeopolitik risklerle hasılatlarını azda olsa art vererek haftayı yüzdelik 1,2 artışla 87 dolardan tamamladı.

Analistler, doğacak hafta data gündeminin de derin bulunduğunu hatırlatarak, amma velakin evren genelinde açıklanmaya süregelen 2021 4. çeyrek müşareket parasal tablolarının kayar bazlı oynaklığı artırabileceğine dikkati çekti.

ABD'de gözler Fed'e çevrildi

ABD'de kayar piyasalarındaki azalış şahinleşen Fed'le beraberce fevk caba üçüncü haftaya taşınarak derinleşirken, doğacak hafta çarşamba günü Fed'in repo sonucu ve devamında Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları yatırımcıların odağına yerleşti.

Analistler, değişmeyen metninde ve Powell'ın açıklamalarında mal politikasının istikbaline bağlı ipuçlarının aranacağını kaydederek, repo sonucu sonrası piyasalarda oynaklığın artabileceğini anlatım etti.

ABD'de bu hafta data takviminin derin olduğuna dikkati çekici analistler, açıklanacak verilerdeki ümit dışı muhtemel enflasyonist göstergelerin fiyatlamaları etkileyebileceğini bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise hafta içerisindeki açıklamalarında, yönetimin yorulmadan hediye baskılarını hafifleştirmek düşüncesince stratejiler aramaya bitmeme ettiğini ve enflasyonun doğacak sene ehemmiyetli seviyede yavaşlamasının beklendiğini bildirdi.

Hafta ortamında bilançosunu açıklanan ABD'li Morgan Stanley'in kemiksiz eş güzeşte senenin akıbet çeyreğinde yüzdelik 9 artarak 3,7 bilyon dolara çıktı. Aynı devirde Bank of America'nın kemiksiz eş da yüzdelik 28 terfian 7 bilyon dolara ulaştı.

Makroekonomik data tarafında ise ABD'de mesken başlangıçları maaş yüzdelik 1,4, yapım izinleri de maaş yüzdelik 9,1 artışla beklentileri geride bıraktı.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 4,92, Dow Jones endeksi yüzdelik 4,58 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 7,55 boy bos kaybetti.

24 Ocak ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi imalat endüstri ve işlev endüstrisi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), salı Tüketici Güven Endeksi ve Richmond Fed endüstri endeksi, çarşamba küresel stoklar ve acemi mesken satışları, perşembe 2021 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve muntazır mesken satışları ile cuma namazı ferdî gelirler, ferdî masraflar ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri izleme edilecek.

Avrupa'da gözler Rusya-Ukrayna sınırında

Avrupa borsalarında riziko iştahı Fed'in şahinleşen duruşu ve Rusya ile Ukrayna ortada kalan tansiyonla enine boyuna gerilerken, doğacak hafta derin data gündemi izleme edilecek.

Avrupa gündeminde Rusya ile ABD ve NATO ortada Ukrayna zımnında kalan gerginlik bu hafta gündemin odağında toprak aldı.

Bununla birlikte, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun kontrolden çıkmasını beklemediklerini belirterek, enflasyona huzur akla yatkın siyasa tepkisini belirlemenin "çok kritik" olacağını anlatım etti.

Yeni yüz koronavirüs (Kovid-19) salgının peşi sıra iktisadi toparlanmanın beklenenden çelimli bulunduğunu kail Lagarde, "Ekonomideki toparlanma beklentilerimizi aştı. Bir sene ilkin bu derece aceleci ve çelimli ortak halde toparlanacağımızı bilmiyorduk." dedi.

Lagarde, enflasyonun kontrolden çıkmasını beklemediklerini belirterek, "Enflasyona huzur akla yatkın siyasa tepkisi tespit etmek aşırı eleştiri olacak." diyerek konuştu.

Artan mal şişkinliği zımnında eleştirilere muhatap bulunan Lagarde, Avro Bölgesi'nin ABD ile ayrımsız enflasyonla huzur karşıya olmadığını savundu. Lagarde, "Avro Bölgesi’nde ABD'dekiyle ayrımsız enflasyonla karşılaşmamız dayanıklı muhtemel değil." ifadesini kullandı.

İngiltere ve Almanya'da açıklanan açıklık kocaoğlan mal şişkinliği verileri de akıbet 30 senenin en efdal seviyesine ayraç etti.

Bu evolüsyon sonrası İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, efdal katıksız tabii gürültü yağı lambası fiyatlarının ide deposu bulunduğunu ve mal şişkinliği baskısının 2023 sonuna derece sürebileceğini belirtirken, izah sonrası bankanın 3 Şubat'taki toplantısında 25 temel puanlık repo artırımına gideceğine müteallik beklentiler güçlendi.

Almanya'nın 10 salname tağyir faizi Mayıs 2019'dan buyana ilkin el fazlalık ürem alanına geçse de burada temelli olmazken, Avro, dolar karşısında haftayı yüzdelik 0,6 azalışla 1,1343'ten tamamladı.

Bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,65, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 1,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 1,04 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,75 azaldı.

Gelecek hafta Avrupa'da, pazartesi semt genelinde imalat endüstri ve işlev endüstrisi PMI, salı Almanya'da IFO iş ortamı inanma endeksi ve cuma namazı Almanya'da 2021 4. çeyrek GSYH ile Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi verileri izleme edilecek.

Asya'da tarz bankaları haftaya mühür vurdu

Asya'da bu hafta Japonya Merkez Bankası (BoJ) değişmeyen metnindeki değişiklikle oranla de olsa şahinleşirken, Çin Merkez Bankası (PBoC) 1 salname cüret tavsiye repo oranını (LPR) 10 temel nokta indirerek yüzdelik 3,70'e çekti.

BoJ, faizlerde ve mal politikasında değişikliğe gitmedi. Ekonomiye müteveccih beklentilerini rötuşlu fail banka, Mart 2022'de sona erecek 2021 parasal yılına bağlı mal şişkinliği ılımlı noktası tahminini yüzdelik 0 düzeyinde korudu, gerçek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSHY) öngörüsünü yüzdelik 3,4'ten yüzdelik 2,8'e düşürdü. Banka, Mart 2023'te sona erecek 2022 parasal yılına bağlı mal şişkinliği beklentisini ise yüzdelik 0,9'dan yüzdelik 1,1'e, nema öngörüsünü yüzdelik 2,9'dan yüzdelik 3,8'e yükseltti.

BoJ, hâlâ ilkin "aşağı yönlü" adına belirttiği fiyatlara müteveccih riziko değerlendirmesini de 2014'ten buyana ilkin el "dengeli" adına değiştirdi.

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, kararın peşi sıra icra ettiği açıklamada, gerektiğinde mal politikasını gevşetmekten çekinmeyeceklerini fakat mevcutta mal politikamızı değiştirmeye lazım olmadığını belirterek, "Faiz artırımını tartışmıyoruz." dedi.

PBoC, hafta ortamında meydana gelen mal politikası oturmuş toplantısında, 1 salname cüret tavsiye repo oranını yüzdelik 3,80'den yüzdelik 3,70'e, 5 salname cüret repo oranını yüzdelik 4,65'ten yüzdelik 4,60'a indirdi.

Beklentiler doğrultusunda açıklanan değişmeyen ile PBoC, fevk caba ikinci ayında da 1 salname LPR'de indirime gitmiş oldu. Mortgage fiyatlamasında can alıcı bulunan 5 salname LPR'deki tenzilat ise 10 temel puanlık piyasa beklentilerinin altında kalırken, analistler bu durumun halihazırda akışkanlık zorlukları yaşanmış bulunan yerleşme sektörüne müteveccih hudutlu da olsa ortak deşarj getireceğini belirtti.

Asya'da açıklanan makroekonomik verilere göre, Japonya'da endüstri üretimi maaş bazda yüzdelik 7, salname bazda yüzdelik 5,1 arttı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,14 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 2,97 boy bos kaybederken, Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 0,04 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 2,39 boy bos kazandı.

24 Ocak ile süregelen haftanın data takviminde, perşembe Çin'de endüstri karlılıkları ve cuma namazı Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri izleme edilecek.

Yurt ortamında Merkez Bankası siyasa faizini değiştirmedi

Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) siyasa faizini yüzdelik 14'te çakılı bırakırken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi küresel kayar piyasalarıyla beraberce boy bos kaybetti.

Bu hafta, TCMB, AA Finans'ın ümit anketine eklenen iktisatçıların beklentilerine koşut siyasa faizini değiştirmedi.

Öte yandan, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarz bankaları ortada imzalanan 5 bilyon dolarlık düet mal takası (swap) anlaşması ile TCMB'nin toplanmış swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 bilyon dolara ulaştı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 2,98 azalışla 2.011,16 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 1,33 gerileyerek haftayı 13,4612'den kapattı.

Analistler, BIST 100 endeksinde fen anlamda 2.150 ve 2.250 puanın direnç, 2.000 ve 1.970 puanın dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu kaydetti.

Gelecek hafta yerleşme içinde, salı gerçek endam inanma endeksi, sığa kullanması ve sektörel inanma endeksleri, perşembe TCMB mal şişkinliği tutanağı ve TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) tutanakları ve cuma namazı iktisadi inanma endeksi verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ